Niemcy kłócą się z Turkami o kebab
Międzynarodowe Stowarzyszenie Kebabów z siedzibą w Stambule dąży do ochrony tradycyjnej receptury kebabu. W praktyce oznacza to, że w całej UE kebaby musiałyby być wytwarzane zgodnie z jednolitymi zasadami. Jak podaje rp.pl, we wniosku wskazano, że ma on składać się z mięsa cielęcego ze zwierząt w wieku co najmniej 16 miesięcy lub mięsa z nóg i/lub grzbietu owiec w wieku co najmniej 6 miesięcy.
"Jedyną alternatywą byłby kebab z kurczaka, który musiałby być zrobiony z piersi kurczaka i/lub udek z kurczaka. Także skład marynaty, w której moczone jest mięso ma zostać precyzyjnie ustalony, a także jaką grubość mogą mieć plastry mięsa i jak długo muszą być marynowane" - przytacza dziennik.
Zatem wersje wegetariańskie lub z innym mięsem (np. wieprzowiną) musiałyby być sprzedawane pod inną nazwą. Pomysł ten nie spodobał się Niemcom. "Każdy powinien móc sam decydować o tym, jak jest tu przyrządzany i spożywany. Nie potrzeba żadnych specyfikacji ze strony Ankary" - stwierdza niemiecki minister rolnictwa Cem Özdemir.
Kto ma prawo do kebaba?
Jak donosi rp.pl, Komisja Europejska bada sprzeciwy Niemiec wobec tureckiej inicjatywy mającej na celu ochronę kebabu jako tradycyjnej specjalności narodowej.
"Prawdopodobnie zleci konsultacje w celu rozstrzygnięcia sporu. Jeżeli nie uda się znaleźć polubownego rozwiązania, sprawą powinna się zająć komisja złożona z przedstawicieli państw członkowskich UE, która zdecyduje, czy KE powinna zatwierdzić wniosek, czy nie" - pisze dziennikarka Urszula Lesman.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Jak zrobić pyszny domowy kebab? Poznaj przepisy Jakuba Reszki
- Domowy kebab w picie z kurczakiem, wołowiną i na ostro z przepisów Andrzeja Polana
- Szisz kebab ze świeżą miętą i natką pietruszki, czyli idealny obiad na wakacje w podróży
Autor: Dominika Czerniszewska
Źródło: rp.pl/dw.com
Źródło zdjęcia głównego: Carol Yepes/Getty Images