Mięso z probówki zastąpi niebawem klasyczne? "Produkcja w laboratorium pozwala uniknąć chorób"

Źródło: Dzień Dobry TVN
Jak powstaje mięso z probówki?
Jak powstaje mięso z probówki?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Dieta na wysoki cholesterol
Dieta na wysoki cholesterol
Czas a dieta
Czas a dieta
Mięso z laboratorium wzbudza zarówno zainteresowanie, jak i kontrowersje na całym świecie. Pięć lat temu odwiedziliśmy holenderską firmę, która była pionierem na europejskim rynku w hodowli komórkowej mięsa. Dziś swe pierwsze kroki w tej dziedzinie stawiamy my sami. Jak wygląda proces produkcji?

Rewolucja w przemyśle mięsnym

Coraz więcej osób rezygnuje z jedzenie mięsa, biorąc pod uwagę nie tylko zdrowie, ale i dobro zwierząt. Jak się okazuje, już niebawem tradycyjnego schabowego zastąpi mięso z probówki. 

- Naszą misją jest stworzenie prawdziwego mięsa bez cierpienia zwierząt. To jest ciekawe, że o ile fermy są na wioskach, to produkcja mięsa komórkowego może być w środku miasta, ponieważ jest bez woni, bez wpływu na środowisko, a przynajmniej bardzo minimalny wpływ na środowisko - powiedział Wiesław Macherzyński, dyrektor firmy.

200 milionów kur, czyli około 3 milionów ton mięsa, tyle rocznie produkuje się w Polsce drobiu, z czego połowa trafia na eksport. To stawia nas w europejskiej czołówce. Zatem, czy mięso z laboratorium ma szansę się przyjąć?

- Nie zamierzamy nikogo zachęcać do tego, żeby porzucił mięso produkowane w sposób tradycyjny. Chcemy podkreślić, że produkcja mięsa komórkowego to jest dawanie ludziom wyboru. Co więcej, produkcja w laboratorium pozwala uniknąć chorób takich jak ptasia grypa, tudzież innych epidemii, które mogą czekać właśnie na tradycyjną hodowlę. Biorąc pod uwagę też standardy laboratoryjne, czyli bardzo wysokie pod względem higieny,nie ma obaw, jeśli chodzi o bezpieczeństwo mięsa komórkowego - powiedziała Katarzyna Miklaszewska, specjalistka ds. komunikacji.

Proces powstawania mięsa z probówki

Jak można wyprodukować mięso bez zwierząt? Na czym polega cały proces? Tym razem na własne oczy mogliśmy podejrzeć proces hodowli.

- Wszystko zaczyna się od fiolki, w której znajdują się izolowane komórki. I te wyizolowane komórki my, po ich odpowiedniej selekcji, zamrażamy w ciekłym azocie. Mogą tak być przechowywane teoretycznie w nieskończoność. Czyli dopóki one są w tych oparach ciekłego azotu, to możemy je transportować, przenosić do innych laboratoriów i tak naprawdę nawet wysyłać w kosmos i hodować mięso komórkowe tam. Następnie te komórki są przenoszone do inkubatora, w którym panuje odpowiednia atmosfera i temperatura. Te komórki rosną w butelkach hodowlanych, najczęściej rosną na dnie i my te komórki hodujemy do momentu, kiedy pokrywają na przykład 70% powierzchni dna tej butelki – powiedział Stanisław Łoboziak, biolog molekularny.

Co dzieje się w dalszych etapach hodowli? Zobaczcie wideo.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.

Skocz do sklepu TVN!
Skocz do sklepu TVN!

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady

Zobacz także:

Autor: Nastazja Bloch

Reporter: Michał Malinowski

Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości