Malowanie jajek to wieloletnia tradycja, kultywowana nie tylko w Polsce, ale również poza jej granicami. Ozdobione jajka nie zawsze są jednak jedzone, a wtedy trzeba je wyrzucić. Instagramerka pokazała swój sposób na oszczędność - jajeczne pralinki, które do złudzenia przypominają prawdziwe, a przy tym będą cieszyć wielu smakoszy. Poznajcie niesamowity sposób na efektowne pralinki jajka.
Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Pralinki jajka na Wielkanoc
Nie każdy lubi malować jajka, a do tego nie każdy chce je potem jeść. Amerykańska instagramerka przyszła z rozwiązaniem nie tylko tego problemu. Ostatecznie w Stanach Zjednoczonych trwa teraz kryzys związany z niedoborami jaj wywołanymi ptasią grypą. Słodkie pralinki z masła orzechowego w kształcie jajek to więc idealne rozwiązanie, aby kultywować tradycję pisanek, ale bez kupowania prawdziwych jaj. A jednocześnie z pewnością niejednemu przypadną do gustu, w końcu są przepyszne.
Jak zrobić pralinki w kształcie jajek?
Składniki na orzechowe jajeczka:
- 1 1/4 szklanki masła orzechowego,
- 1/4 szklanki syropu klonowego,
- 1/4 cukru pudru,
- 1/4 mąki migdałowej,
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- szczypta soli.
Składniki na polewę:
- 225 g białej czekolady
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
- opcjonalnie: barwniki spożywcze, aby jajezka były kolorowe,
- do zrobienia nakrapiania: łyżeczka kakao i łyżeczka wody.
Sposób przygotowania:
W misce wymieszaj masło orzechowe, syrop klonowy, cukier puder, mąkę migdałową, ekstrakt waniliowy i sól, aż dobrze się połączą. Podziel nadzienie z masła orzechowego na porcje po 2 łyżki. Ukształtuj każdą kulkę za pomocą rąk, a następnie uformuj ją w owal, aby przypominała jajko. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i schowaj do zamrażarki na czas przygotowania polewy.
W małej misce wymieszaj proszek kakaowy z wodą i odstaw na bok.
Dodaj białą czekoladę i olej kokosowy do szklanej miski. Podgrzewaj w kuchence mikrofalowej przez 15–20 sekund, a następnie wyjmij i wymieszaj. Powtarzaj czynność aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Kiedy będzie roztopiona, można dodać barwniki spożywcze. Polewę przełóż do wysokiego naczynia, aby móc wygodnie maczać orzechowe jajka.
Glazurowanie działa najlepiej, gdy ciasteczka są pół zmrożone. Pomaga to szybko stwardnieć polewie z białej czekolady, dzięki czemu nie gromadzi się po odłożeniu jajeczka na blasze do pieczenia. Wbij wykałaczkę w spód jajka i zanurz ją w białej czekoladzie. Pozwól, aby nadmiar czekolady spłynął. Poczekaj, aż biała czekolada całkowicie stwardnieje, następnie przełóż z powrotem na papier i natychmiast wyjmij wykałaczkę. Jeśli zbyt długo będziesz zwlekać z wyjęciem wykałaczki, czekoladowa powłoka może pęknąć.
Aby zrobić plamki, zanurz pędzelek do ciasta w mieszance proszku kakaowego i wody. Trzymając go około 20 cm nad blachą do pieczenia, przesuwaj końcówkę pędzla do ciasta nad jajkami, aby utworzyć plamki ze spływającej mieszanki kakao. Tak przygotowane schowaj do lodówki na co najmniej 10 minut, aby całość dobrze zastygła. Najlepiej przechowywać je w chłodnym miejscu, ale najważniejsze - nie na słońcu.
Zobacz także:
- Chleb do święconki - prosty przepis
- Kiedy wypada Wielkanoc? Sprawdź, w jakie dni obchodzimy święta w 2025 roku
- 9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Instagram/crowdedkitchen.com
Źródło zdjęcia głównego: Dario/Getty Images/Instagram