Tych produktów lepiej unikać. Hity spożywcze, które wcale nie są takie zdrowe, jak sądziliśmy

Źródło: Dzień Dobry TVN
Hity spożywcze, które okazały się kitami
Hity spożywcze, które okazały się kitami
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?
Co jakiś czas słyszymy o jakimś nowym i wyjątkowo zdrowym produkcie. Potem okazuje się, że jego drogocenne właściwości są znacznie przesadzone. Z najpopularniejszymi spożywczymi mitami rozprawiła się w Dzień Dobry TVN dr Krystyna Pogoń, dietetyczka i technolog żywności.

Modne składniki, które mogą zaszkodzić zdrowiu

Kiedyś sądziliśmy, że olej kokosowy to doskonały składnik nie tylko na włosy, ale także w naszej codziennej diecie. Okazuje się, że niekoniecznie.

- Na pierwszy rzut oka możemy zobaczyć, że on jest taki biały i stały. Zdecydowanie bardziej przypomina smalec lub masło niż te zdrowe oleje roślinne, które powinniśmy jeść. Rzeczywiście olej kokosowy był bardzo popularny ze względu na to, że zawiera niskocząsteczkowe kwasy tłuszczowe, które nazywają się MCT. Jeśli wyizolujemy te MCT z oleju kokosowego, to one mogą być używane leczniczo, ale olej kokosowy to nie tylko te kwasy, ale również cała gama innych kwasów tłuszczowych. Sumarycznie ten efekt, który mamy po spożyciu, jest bardziej podobny do smalcu niż oliwy z oliwek - powiedziała dr Krystyna Pogoń.

Problematyczne są również eko zboża. Dlaczego?

- Żyjemy w takiej strefie klimatycznej, że niestety to, przed czym chronią nas środki ochrony roślin, jest bardziej niebezpieczne niż same te środki. To jest bardzo dobre dla środowiska, kiedy korzystamy ze zbóż ekologicznych, ale już niekoniecznie dla naszego zdrowia. Jeżeli zboża rosną bez tych środków, to często dochodzi do porażenia pleśnią, które wytwarzają związki o silnym działaniu kancerogennym - wyjaśniła dietetyczka.

Dietetyczka o spożywczych hitach

Kimchi to koreańska kiszonka, która zawsze uchodziła za prawdziwą bombę odżywczą. Dlaczego powinniśmy na nią uważać?

- To nie jest kiszonka, do której jesteśmy przyzwyczajeni. W Korei są trochę inne zwyczaje kulinarne. My jak myślimy o kiszonce, to myślimy o kapuście kiszonej, burakach, czyli o produktach typowo roślinnych, powstających na bazie samych roślin. Do kimchi dodaje się sosu rybnego, a ryby to alergen. Musimy o tym wiedzieć, zanim zjemy taką kiszonkę, żebyśmy przypadkiem nie zrobili sobie krzywdy. Dodatkowo ze względu na obecność sosu rybnego i procesu fermentacji w kimchi mamy zazwyczaj wysoki poziom amin biogennych. Są osoby szczególnie wrażliwe na te związki - tłumaczyła gościni Dzień Dobry TVN.

Problem dotyczy także łososia, którego możemy dostać w sklepach. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że jest to ryba hodowlana.

- Jest hodowany w takim warunkach, które sprawiają, że wcale nie jest tak wartościową rybą, na której wzorują się producenci, mówiąc o tym, jaka ona jest zdrowa - podsumowała ekspertka.

O jakich jeszcze składnikach mowa? Dowiecie się tego z materiału wideo.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl. 

Skocz do sklepu TVN!
Skocz do sklepu TVN!

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Agnieszka Mrozińska

Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana