Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Parówki, gyros i kebab z ziemniaka. Jak powstały?
Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracowali nad zamiennikami mięsa przez trzy i pół roku. Teraz wreszcie pochwalili się efektami swoich badań.
- Stworzyliśmy trzy produkty, które w dużej mierze składają się z białka ziemniaczanego. To parówka, gyros i burger. Wszystkie te produkty są już opracowane i przebadane - powiedział portalowi tvn24.pl dr hab. Przemysław Kowalczewski z wydziału nauk o żywności UP.
W każdym z tych wyrobów pierwsze skrzypce gra sok ziemniaczany. Okazuje się, że wybór nie był przypadkowy. Badaczami kierowały dwa aspekty: prozdrowotny i ekologiczny.
- Na rynku pojawia się coraz więcej produktów wegańskich, które są bardzo smaczne i dobrze prezentują się wizualnie. Niestety, ich wartość odżywcza nie jest tak wysoka jak w przypadku mięsa. Dlatego zależało nam na stworzeniu odżywczego produktu, który będzie zawierał prozdrowotne związki - wyjaśnił naukowiec - Sok ziemniaczany jest produktem ubocznym produkcji skrobi. Warto go zagospodarować, zamiast wylewać na pola czy utylizować. I to jest ten aspekt ekologiczny - dodał.
Z badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Przyrodniczym wynika, że w soku z ziemniaka kryją się związki, które mogą pomóc leczyć stany zapalne jelit, a nawet wspierać walkę z nowotworem.
Parówki, gyros i kebab z ziemniaka - respondenci oceniają
Zdaniem naukowców, którzy opracowali ziemniaczane zamienniki mięsa, ważne w tym przypadku są nie tylko wartości odżywcze, ale też smak produktów.
- Nawet najbardziej prozdrowotny produkt spożywczy dowolnej kategorii, jeżeli nie będzie smaczny, no to nie ma racji bytu, bo konsumenci po niego po prostu nie sięgną. W związku z tym faktycznie kwestia smaku i wyglądu produktu była dla nas bardzo ważna. Dlatego ten proces tyle trwał. Musieliśmy pozyskać różne surowce i skomponować je tak, żeby nasze zamienniki mięsa smakowały i wyglądały - tłumaczył dr hab. Przemysław Kowalczewski.
Zrobione z soku z ziemniaka parówki, gyros i burgery zostały przekazane respondentom, którzy mieli ocenić ich walory smakowe. Oczywiście nie wiedzieli początkowo, z czym mają do czynienia, by mogli zrecenzować produkty jak najbardziej obiektywnie. - Pytaliśmy, jak oceniają efekty naszej pracy i czy byliby gotowi kupić takie produkty. Okazało się, że to, co przygotowaliśmy, jest atrakcyjne - podkreślił naukowiec.
Kto wyprodukuje ziemniaczane wyroby?
Prawa do tych kulinarnych wynalazków ma Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu. Już teraz wiadomo jednak, że uczelnia nie podejmie się samodzielnie produkcji.
- To byłaby bardzo skomplikowana operacja. Ale jeśli pojawią się partnerzy biznesowi zainteresowani wdrożeniem naszych rozwiązań, to można im udzielić licencji lub ją sprzedać. W toku realizacji tego projektu opracowaliśmy wiele różnych technologii i surowców i na nie również mamy zgłoszenia patentowe - zaznaczył dr hab. Przemysław Kowalczewski.
Więcej na stronie tvn24.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Ich pociechy od małego nie jedzą mięsa. "Dzieci sprawdzają, czy nie ma żelatyny w żelkach"
- Granulat sojowy - czym jest i jak go przygotować? Jakie ma zastosowanie w kuchni?
- Wegański zamiennik karpia - sprawdź nasz przepis na selerybę
Autor: Regina Łukasiewicz, aa/gp
Źródło: tvn24.pl
Źródło zdjęcia głównego: GettyImages