Inflacja uderzyła w portfele Polaków. Blisko 80 proc. z nas szuka w sklepach tańszych produktów lub zamienników - wynika z badania przeprowadzonego przez UCE Research i Grupę Blix. Na czym polega zjawisko product switching?
Kto nie powinien ich jeść? Odpowiedzi na te pytania udzieliła w Dzień Dobry TVN dietetyk kliniczna Małgorzata Różańska.
Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez mocnego espresso, ale są też i tacy, którzy kawy pić nie mogą. Jakie są zdrowe zamienniki?
Ekspertka poleca zamienniki drogich roślin.
Tarhun to napój o nietypowym smaku, ponieważ produkowany jest przede wszystkim z estragonu. Pochodzi z Gruzji, jednak dużą popularnością cieszy się w Rosji. Obecnie promowany jest jako zamiennik Coca-Coli. Sprawdź, jak łatwo go przygotować.
Obecnie wiele tradycyjnych regionalnych produktów z całego świata stało się standardowymi składnikami naszych dań. Jednym z produktów, które na stałe zagościły w kuchni wielu Polaków, jest ocet balsamiczny. Czym można go zastąpić, jeśli się skończy podczas gotowania?
W czasach, w których tworzywa sztuczne zalewają nas z każdej strony, każda alternatywa dla plastiku jest na wagę złota. Sonia Jaśkiewicz opowiedziała o swoim innowacyjnym projekcie, którego podstawą jest burak cukrowy.
Czy każdy lek ma swój tańszy zamiennik? Czy zamienniki leków są bezpieczne dla zdrowia? Gdzie ich szukać - w aptece czy w Internecie? O lekach generycznych rozmawialiśmy w Dzień Dobry TVN Katarzyną Sabiłło z Fundacji "Lege Pharmaciae".