Czy można jeść pomidory, karmiąc piersią?

Karmienie piersią
Karmienie piersią
Źródło: Jessica Peterson/Getty Images
Owoce i warzywa to cenne źródło witamin, jednak niektóre mamy w obawie przed ich wpływem na organizm niemowlęcia niechętnie sięgają po część z nich. Dość często karmiące matki zastanawiają się, czy można jeść pomidory, karmiąc piersią i jak ich regularne spożywanie wpływa na zdrowie dziecka.
Co oprócz brzucha rośnie w ciąży…
Źródło: Dzień Dobry TVN

Niektóre mamy z obawą sięgają po kawałek pysznego ciasta, inne w ogóle wykluczają z diety ulubione produkty. Czy taka ostrożność zawsze jest konieczna, zwłaszcza w przypadku owoców i warzyw, które stanowią źródło witamin i składników odżywczych? Niektóre z nich, szczególnie rośliny strączkowe, są dobrym zamiennikiem mięsa dla wegetarian – to pełnowartościowe produkty bogate w białko, z których przygotowuje się smaczne potrawy. Chociaż fasola czy ciecierzyca może być ciężkostrawna i powodować nieprzyjemne uczucie w żołądku, pozostałe warzywa zazwyczaj nie są w żaden sposób szkodliwe ani dla mamy, ani dla rozwijającego się maleństwa, jeśli żadne z nich nie ma na nie alergii.

Niestety, pomidory wykazują silne właściwości alergizujące. Nie trzeba z nich całkowicie rezygnować, warto jednak wprowadzać je do diety stopniowo i zawsze po karmieniu obserwować reakcję dziecka. Część alergenów wraz z mlekiem matki trafia do układu pokarmowego niemowlęcia, dlatego spożywając pomidory w czasie laktacji, należy zachować ostrożność i umiar.

Pomidory a karmienie piersią: właściwości, działanie i wartości odżywcze

Pomidory są źródłem witamin i soli mineralnych pozytywnie wpływających na pracę całego organizmu. Wprowadzenie ich do diety niesie ze sobą wiele korzyści prozdrowotnych, nie warto więc całkowicie rezygnować z tych produktów, jeśli nie istnieją do tego medyczne przeciwwskazania. Jedną z największych zalet pomidorów jest wysoka zawartość likopenu, czyli czerwonego barwnika będącego silnym przeciwutleniaczem. To właśnie dzięki niemu regularne spożywanie tych warzyw (również podczas karmienia piersią) pomaga utrzymać zdrowy wygląd skóry oraz opóźnić procesy starzenia. Likopen jest obecny nie tylko w surowych pomidorach, lecz także w przetworach, przy czym w produktach takich jak sok lub ketchup jest znacznie lepiej przyswajany przez organizm. Przeciwutleniacz nie znika nawet po obróbce cieplnej, więc przy karmieniu piersią można jeść zupę i sos pomidorowy bez obaw, że warzywo utraci cenne właściwości.

Pomidory są bogate w potas, który działa moczopędnie, obniża ciśnienie krwi i polepsza pracę serca. Regularne ich spożywanie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka miażdżycy i zawałów, zwiększenia odporności organizmu oraz regulowania pracy układu pokarmowego.

Czy można jeść pomidory, karmiąc piersią?

Dieta kobiety karmiącej ma istotny wpływ na zdrowie i prawidłowy rozwój dziecka, dlatego mama powinna zwracać uwagę na to, co spożywa w ciągu dnia. Jej pokarm dostarcza maluchowi niezbędnych witamin i minerałów w pierwszych miesiącach życia niemowlęcia. Ze względu jednak na to, że pomidory, podobnie jak inne produkty spożywcze, są dość mocno alergizujące, zaleca się wprowadzanie ich do diety w sposób stopniowy. Jedzenie takie jak czekolada czy niektóre warzywa zawierają alergeny, które wraz z mlekiem dostają się do układu pokarmowego niemowlęcia, gdzie mogą wywoływać alergie. Jednocześnie warto pamiętać, że im bardziej różnorodna dieta matki, tym większa szansa na wysoką odporność dziecka na alergeny w przyszłości.

Mimo że pomidory należą do produktów uczulających, kobiety w czasie laktacji mogą po nie sięgać, jeśli nie istnieją żadne medyczne przeciwwskazania do spożywania ich. Nie trzeba więc w okresie ciąży i karmienia piersią rezygnować z ulubionych warzyw i owoców.

Pomidory podczas karmienia piersią – ile i kiedy je jeść?

Ze względu na możliwość wystąpienia alergii zaleca się wprowadzanie pomidorów do diety stopniowo, w niewielkich ilościach. Kobieta karmiąca powinna spożywać nie więcej niż 100 g tych warzyw dziennie, najlepiej w formie przetworzonej. Surowe produktów należy zjadać częściej, ale w mniejszych porcjach. W większości przypadków jedzenie zupy pomidorowej podczas karmienia piersią lub dodawanie koncentratu do potraw nie wywołuje alergii pokarmowych. Mimo to zawsze warto obserwować zachowanie dziecka, zdarza się bowiem, że alergeny nie wywołują objawów uczulenia już po pierwszym zjedzeniu pomidora.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: Jessica Peterson/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana