Kuchnia grecka, podobnie jak te z innych krajów śródziemnomorskich, bazuje na kolacji. Greckie śniadania i obiady są lekkie, natomiast prawdziwa grecka uczta zaczyna się wieczorem. Wielu Polaków może zaskoczyć również to, że greckie potrawy w większości przypadków są letnie, a czasem nawet zimne.
Musaka, baklawa, spaghetti, owoce morza, pizza – te i inne dania, kojarzone głównie z Grecją, Turcją i Włochami, znajdują się także w menu albańskich restauracji. Choć Albańczycy nie mają w swojej kuchni zbyt wielu tradycyjnych potraw, ich wariacje na temat znanych dań śródziemnomorskich smakują równie dobrze. Co oferuje kuchnia albańska?
Musaka (po grecku: moussaka) to zapiekanka składająca się z mielonego mięsa, bakłażanów, ziemniaków i sosu beszamelowego. Brzmi banalnie, ale jak połączyć ze sobą te wszystkie składniki, aby powstało coś niezwykłego? W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach powiedziała, co zrobić z bakłażanem, aby stracił swoją gorycz, jakie mięso będzie idealne do musaki i jak zrobić sos beszamelowy bez grudek.