Przepisy kulinarne

Sałatka ziemniaczana z ogórkami kiszonymi i musztardą - przepis na idealną przekąskę

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Źródło:
Grzegorz Zawierucha

W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha przygotował różne możliwości na ziemniaczane pyszności. Sprawdź jego przepis na sałatkę ziemniaczaną z ogórkami kiszonymi i musztardą. 

Sałatka ziemniaczana - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 6 ziemniaków
  • 4 jajka
  • czerwona cebula
  • łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżka octu winnego lub octu jabłkowego
  • 9-10 ogórków kiszonych
  • pęczek koperku
  • pęczek pietruszki
  • sól i pieprz czarny

Składniki na sos:

  • 50 ml mleka
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1 1/2 łyżeczki octu

Sposób przygotowana sałatki ziemniaczanej

  1. 1Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Jajka gotujemy na twardo. Cebulę siekamy w piórka, wkładamy do miski, dodajemy sól oraz cukier, dobrze mieszamy i zalewamy wrzątkiem na 15 minut. Po tym czasie odsączamy z wody i odkładamy na bok.
  2. 2Ziemniaki kroimy w grubą kostkę, ogórki kroimy w półplasterki, jajko siekamy w kostkę. Wszystko razem wkładamy do miski, dodajemy posiekane zioła, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na 5 minut.
  3. 3W tym czasie robimy sos.
  4. 4Do wysokiego naczynia wlewamy mleko oraz olej i za pomocą ręcznego blendera ubijamy, aż olej zemulguje i powstanie gęsty sos. Ciągle ubijając dodajemy sól, pieprz, czosnek, musztardę oraz ocet.
  5. 5Następnie sałatkę mieszamy z sosem i jest gotowa do serwowania.

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło: Grzegorz Zawierucha

Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości