Jak zrobić dobrą kanapkę?
Kanapki są obecne na naszych talerzach od pokoleń. Na przestrzeni lat zmieniały one jednak swoją formę. - Kiedyś kanapki to wyglądały, jak kanapki. Ganiało się po podwórku, zachciało się jeść, leciało się do domu, brało się pajdę chleba z cukrem, ze śmietaną lub wodą pokropione i się z powrotem biegło na dwór - powiedziała jedna z kobiet w rozmowie z Dzień Dobry TVN.
Dzisiaj dodatki do chleba są nieco bardziej wyszukane. - Na upieczone pieczywo tostowe smaruję pesto, później serek wiejski, taki śmietankowy, awokado, posypuje to wszystko bazylią, pieprzem czarnym i solą. Przepyszne - wskazała inna uczestniczka sondy.
Najlepsze składniki na kanapki
Wiele osób ma bardzo określone preferencje, co do kanapek i nie ma szans na modyfikacje. - Pieczywo gryczane z masłem, wędlina drobiowa, tylko i wyłącznie. No i dużo, dużo zieleniny - podkreśliła stanowczo jedna z kobiet.
Dla niektórych kanapka musi być z jajkiem, inni wolą pokroić pieczonego kurczaka, dodać warzywa, a także odpowiednią dużą ilość sosu. Co ważne, nie było nikogo, kto nie lubi kanapek. Każda z zapytanych osób w trakcie naszej sondy miała swój własny przepis i ulubione składniki.
Przepisy na kanapki Jagny Niedzielskiej i Tomasza Jakubiaka znajdziecie tutaj.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- W kuchni Dzień Dobry TVN świętujemy Dzień Kanapki z Tomaszem Jakubiakiem i Jagną Niedzielską
- Idealne przekąski na śniadanie. Sprawdzone przepisy Grzegorza Zawieruchy
- Kanapki w duńskim stylu - przepisy Piotra Kucharskiego
Autor: Daria Pacańska
Reporter: Kasia Abramowicz
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN