Koreczki to hit przyjęć urodzinowych, imieninowych czy sylwestrowych. Jak zrobić koreczki na imprezę? Najpopularniejsze są te z dodatkiem kabanosa, sera i np. oliwek. Jednak to, jakie koreczki podane zostaną na przyjęciu zależy jedynie od pomysłowości gospodarza. Zamiast zwykłych wykałaczek warto użyć specjalnych ozdobnych patyczków do koreczków, dzięki którym potrawa będzie prezentowała się wyjątkowo efektownie.
Więcej:
Pomysł na koreczki imprezowe
Koreczki przygotowuje się niezwykle łatwo, wystarczy kolejne składniki nabijać na patyczek do koreczków lub wykałaczkę. Standardowym i najczęściej pojawiającym się zestawem są: wędlina, ser żółty, papryka, korniszon, czasem cebulka bądź oliwka. Jednak zestawienie to nie wyczerpuje wszystkich możliwości. Z czego zrobić koreczki na imprezę? Pierwszym pomysłem do wykorzystania są koreczki w stylu włoskim, składające się z pomidorków koktajlowych, sera mozzarella i bazylii. Koreczki mini caprese najlepiej wykonać, zaczynając od nabicia pomidorka, listka bazylii i małej kulki mozzarelli. Szybkie koreczki na imprezę można wykonać także w postaci tortilli. Na placku tortilli należy ułożyć kolejno: szynkę, ser żółty i liść sałaty. Następnie całość trzeba zwinąć, pociąć na mniejsze kawałki i nabić je na patyczki. Oczywiście ser i szynkę można połączyć również z warzywami, takimi jak papryka, ogórek, pomidor, a także pieczarki. Pyszne koreczki na imprezę powstaną także z zestawienia wędzonego łososia, sera typu feta i czarnych oliwek.
Przepisy na owocowe i śledziowe koreczki imprezowe
Proste koreczki na imprezę można przygotować z owoców – zarówno świeżych, jak i tych z puszki. Słodkie koreczki będą ciekawym kontrastem do koreczków na słono. Dobre koreczki na imprezę powstaną z banana, kiwi, brzoskwini i winogrona.
Składniki (na 5–6 porcji):
- 1 banan,
- 1 kiwi,
- 1 brzoskwinia (można ją zastąpić ananasem z puszki),
- garść czerwonych winogron,
- 1 łyżka soku z cytryny.
Przygotowanie:
1. Owoce obierz ze skórki, pokrój w kosteczkę.
2. Banany skrop sokiem z cytryny.
3. Nabij na wykałaczkę kolejno: winogrono, brzoskwinię, kiwi, banana.
4. Do koreczków podaj sos czekoladowy.
Przepis na imprezowe koreczki śledziowe jest niezwykle prosty. Z czego można przygotować szybkie koreczki na imprezę?
Składniki (na 7 porcji):
- 6 płatów śledziowych w oleju,
- 8 korniszonów,
- 2 małe, czerwone cebulki,
- 1 papryka czerwona.
Przygotowanie:
1. Śledzie namocz na kilka godzina w wodzie. Następnie osusz.
2. Paprykę i śledzie pokrój w kostkę, cebulę i ogórka w krążki.
3. Nadziej składniki na wykałaczki w dowolnej kolejności.
Kanapki-koreczki na imprezę
Zamiast tradycyjnych kanapek czy też koreczków, ciekawą przekąską mogą być kanapki-koreczki. To także dobry pomysł na codzienną kolację dla całej rodziny. Czym takie kanapki-koreczki różnią się od powszechnie serwowanych koreczków? Do ich przygotowania należy użyć pieczywa dowolnego rodzaju. Może to być bułka, bagietka, a nawet ciemne pieczywo z dodatkami. Mały kawałek chleba stanowi bazę mini kanapki. Co zaś łączy ją z koreczkami? Wszystkie poszczególne składniki nadziewane są na wykałaczkę lub specjalny ozdobny patyczek do koreczków. Takie minikanapki pięknie prezentują się na talerzu i zachęcają do spróbowania, dlatego warto przygotować ich więcej. Proste koreczki na imprezę w formie kanapek można zrobić z wędliny, sera żółtego i dowolnych warzyw. Ser żółty można zastąpić mozzarellą, serem pleśniowym lub wędzonym. Tanie koreczki na imprezę przygotowuje się ze składników aktualnie znajdujących się pod ręką. Warto wykorzystywać to, co na co dzień przechowujemy w lodówce: różnego rodzaju sery, kabanosy, parówki, przetwory w słoikach (paprykę w occie, ogórki kiszone i konserwowe, grzybki marynowane i inne). Można także sięgać po świeże warzywa i owoce.
Koreczki na imprezę dla dzieci
Koreczki sprawdzą się także jako kolorowa i słodka przekąska dla najmłodszych. Dzieci chętnie sięgną po kawałki pieczywa posmarowane nutellą, ozdobione owocami i kolorową wykałaczką. Jak zrobić dobre koreczki na imprezę dla najmłodszych? Oto przepis na fajne koreczki na imprezę dla dzieci.
Składniki (na 5 porcji):
- ½ arbuza,
- ½ melona,
- 300 g mozzarelli w kulkach,
- 3 łyżki octu balsamicznego,
- świeża bazylia.
Przygotowanie:
1. Za pomocą łyżki do lodów wytnij kulki z miąższu arbuza i melona.
2. Kulki z arbuza włóż do miseczki i skrop octem. Pozostaw na 5 minut.
3. Nadziewaj na patyczki mozzarellę, kulkę melona, kulkę arbuza i listek bazylii.
4. Koreczki dobrze schłodź przed podaniem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN