Kulki jaglane z suszonymi owocami:
Składniki:
- 100g kaszy jaglanej
- 200 ml mleka roślinnego np. sojowego lub owsianego
- 3 łyżki miodu
- 15 obranych migdałów
- 50g rodzynek
- 100g wiórków kokosowych
- 50g wiórków kokosowych do obtoczenia pralinek
- 1 łyżka oleju kokosowego
Przygotowanie:
W garnku podgrzej mleko, dodaj miód. Poczekaj aż mleko zacznie wrzeć.
Kaszę jaglaną opłucz pod zimną wodą, a potem gorącą. Dodaj ją do gotującego mleka razem z rodzynka-mi. Gotuj do momentu aż kasza wchłonie cały płyn.
Do ugotowanej i ostudzonej kaszy dodaj wiórki kokosowe i olej koksowy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Z gotowej masy formuj kulki (wielkości orzecha włoskiego), w środek każdej wciśnij jednego migdała i obtocz w wiórkach kokosowych.
Włóż do lodówki na 30 minut.
Szakszuka:
Składniki:
- słoiczek bulionu warzywnego Winiary
- 1 puszka pokrojonych pomidorów pelatti
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 szalotka
- sól, pieprz
- szczypta kuminu rzymskiego
- 3 jajka
Przygotowanie:
Szalotkę oraz czosnek posiekaj drobno a następnie rozgrzej masło na patelni i przesmaż na nim najpierw szalotkę, przez około 4-5 minut, a następnie dodaj czosnek i smaż kolejne 2-3 minuty.
Po tym czasie dodaj na patelnię pomidory oraz bulion i gotuj całość aż ilość płynu wyparuje o połowę.
Na sam koniec dodaj sól, pieprz oraz kumin a na wierzch wbij jajka. Przykryj patelnię i smaż przez około 3 minuty, aż białko się zetnie a żółtko pozostanie lejące.
Szakszukę podawaj z bagietką i keksem jogurtu naturalnego.
Tosty z burakiem i camembertem
Składniki:
- Majonez Dekoracyjny Winiary
- 8 kromek pieczywa tostowego
- 2 ugotowane buraki
- 1 krążek sera camembert
- łyżka miodu
- 100 g orzechów włoskich posiekanych
Przygotowanie:
Każdą kromkę chleba tostowego smarujemy cienką warstwą majonezu.
Buraka kroimy w cienkie plastry i nakładamy go n kromki, następnie dodajemy plasterki sera camembert, posiekane orzechy włoskie oraz niewielką ilość miodu.
Tak przygotowane tosty wstawiamy do opiekacza i pieczemy aż tosty się zrumienią.
Domowy izotonik
Składniki:
- 1 litr zielonej herbaty (ostudzonej)
- 1/4 łyżeczki soli
- sok z 2 cytryn
- 5 łyżek miodu
- pęczek mięty
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy za pomocą blendera, a następnie przelewamy przez sito.
Kaszotto z kolbą kukurydzy pieczonej z masłem czosnkowo ziołowym
Składniki:
- Kaszotto borowikowe Winiary
- 4 kolby kukurydzy
- 150 g masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- kilka listków bazylii
- kilka gałązek tymianku
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Masło wymieszaj dokładnie z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, posiekanymi ziołami, solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Tak przygotowanym masłem posmaruj kolby kukurydzy, które następnie wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz przez około 20-25 minut. Podawaj z Kaszotto przygotowanym według przepisu na opakowaniu.
Smoothie z arbuza i ogórka
Składniki:
- kawałek dojrzałego arbuza
- 2 ogórki gruntowe
- pęczek mięty
- sok z 1 cytryny
- łyżka miodu
- szklanka zielonej herbaty
Przygotowanie:
Umieść wszystkie składniki w blenderze, a następnie zmiksuj całość i przelej przez sito.
Zobacz też:
- Jak zrobić jajko w koszulce, by żółtko było idealnie płynne? Przepisy na prosty i efektowny przysmak.
- Suflet czekoladowy, z parmezanem lub jabłkami. 3 proste przepisy na każdą okazję!
- Przepis na romantyczną i lekką kolację? Carpaccio z buraka na 3 sposoby.
Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje
Źródło zdjęcia głównego: Moment RF