Materiał promocyjny

Szybki i smaczny obiad z mrożonych warzyw. Oto propozycje Piotra Kucharskiego

Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN.
Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Ola Skowron/East News
Szukasz pomysłu na szybki, ale jednocześnie smaczny obiad? Wykorzystaj mrożone warzywa - umyte, pokrojone i gotowe do użycia. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował z nich: placki ziemniaczano-warzywne, schaboczniaki z warzywami i sosem czosnkowym oraz humus z mięsem i warzywami.

Placki ziemniaczano-warzywne

Składniki:

  • opakowanie Warzywa Na Patelnię Italian Mix Frosta,
  • oliwa z oliwek,
  • 800 g ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 100 g mąki pszennej,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia,
  • duże opakowanie kwaśniej śmietany 18%,
  • pęczek koperku,
  • pęczek natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

Warzywa podsmażyć na patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Ziemniaki obrać i połowę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a drugą połowę na małych oczkach. Wymieszać z podsmażonymi warzywami. Dodać jajka, mąkę oraz przyprawy. Wszystko dobrze wymieszać. Smażyć na patelni placuszki na złoto-brązowy kolor z każdej strony.

Podawać z kwaśną śmietaną oraz ziołami.

Schaboczniaki z warzywami i sosem czosnkowym

Składniki:

  • 500 g boczniaków,
  • sól i pieprz,
  • mąka do panierowania,
  • jajko,
  • bułka tarta do panierowania,
  • 3 łyżki tartego parmezanu do panierowania,
  • masło klarowane do smażenia.

Składniki na sos:

  • 5 ząbków czosnku,
  • duża szczypta soli,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego,
  • pieprz,
  • pęczek szczypiorku,
  • opakowanie Warzywa Na Patelnię Klasyczne Frosta.

Sposób przygotowania:

Boczniaki delikatnie rozbić tłuczkiem na płasko. Przyprawić solą i pieprzem. Następnie panierować w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej wymieszanej z tartym parmezanem. Boczniaki usmażyć na rozgrzanym klarowanym maśle.

W tym czasie posiekać drobno czosnek, dodać soli i rozetrzeć na pastę. Wymieszać z majonezem, jogurtem, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Pod koniec smażenia boczniaków podsmażyć na klarowanym maśle warzywa na patelnię. Boczniaki podawać z warzywami i sosem czosnkowym.

Humus z mięsem i warzywami

Składniki:

  • około 300 g humusu,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki,
  • łyżeczka mielonego kminu rzymskiego,
  • 400 g mielonej wołowiny,
  • puszka krojonych pomidorów,
  • sól i pieprz,
  • opakowanie Warzywa na Patelnię z pietruszką i koperkiem Frosta,
  • czerwona cebula.

Sposób przygotowania:

Na oliwie z oliwek podsmażyć przyprawy przez 20 sekund. Dodać mięso i przesmażyć przez kilka minut. Dodać puszkę pomidorów i dusić razem przez około 10 minut. Doprawić solą i pieprzem.

W tym czasie podsmażyć paczkę warzyw na odrobinie oliwy oraz pokroić cebulę w kostkę.

Humus wyłożyć na talerze. Na nim ułożyć podduszoną wołowinę, następnie warzywa i całość posypać pokrojoną czerwoną cebulą.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości