Placki ziemniaczano-warzywne
Składniki:
- opakowanie Warzywa Na Patelnię Italian Mix Frosta,
- oliwa z oliwek,
- 800 g ziemniaków,
- 2 jajka,
- 100 g mąki pszennej,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia,
- duże opakowanie kwaśniej śmietany 18%,
- pęczek koperku,
- pęczek natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
Warzywa podsmażyć na patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Ziemniaki obrać i połowę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a drugą połowę na małych oczkach. Wymieszać z podsmażonymi warzywami. Dodać jajka, mąkę oraz przyprawy. Wszystko dobrze wymieszać. Smażyć na patelni placuszki na złoto-brązowy kolor z każdej strony.
Podawać z kwaśną śmietaną oraz ziołami.
Schaboczniaki z warzywami i sosem czosnkowym
Składniki:
- 500 g boczniaków,
- sól i pieprz,
- mąka do panierowania,
- jajko,
- bułka tarta do panierowania,
- 3 łyżki tartego parmezanu do panierowania,
- masło klarowane do smażenia.
Składniki na sos:
- 5 ząbków czosnku,
- duża szczypta soli,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego,
- pieprz,
- pęczek szczypiorku,
- opakowanie Warzywa Na Patelnię Klasyczne Frosta.
Sposób przygotowania:
Boczniaki delikatnie rozbić tłuczkiem na płasko. Przyprawić solą i pieprzem. Następnie panierować w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej wymieszanej z tartym parmezanem. Boczniaki usmażyć na rozgrzanym klarowanym maśle.
W tym czasie posiekać drobno czosnek, dodać soli i rozetrzeć na pastę. Wymieszać z majonezem, jogurtem, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Pod koniec smażenia boczniaków podsmażyć na klarowanym maśle warzywa na patelnię. Boczniaki podawać z warzywami i sosem czosnkowym.
Humus z mięsem i warzywami
Składniki:
- około 300 g humusu,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki,
- łyżeczka mielonego kminu rzymskiego,
- 400 g mielonej wołowiny,
- puszka krojonych pomidorów,
- sól i pieprz,
- opakowanie Warzywa na Patelnię z pietruszką i koperkiem Frosta,
- czerwona cebula.
Sposób przygotowania:
Na oliwie z oliwek podsmażyć przyprawy przez 20 sekund. Dodać mięso i przesmażyć przez kilka minut. Dodać puszkę pomidorów i dusić razem przez około 10 minut. Doprawić solą i pieprzem.
W tym czasie podsmażyć paczkę warzyw na odrobinie oliwy oraz pokroić cebulę w kostkę.
Humus wyłożyć na talerze. Na nim ułożyć podduszoną wołowinę, następnie warzywa i całość posypać pokrojoną czerwoną cebulą.
Zobacz także:
- Jak przygotować zdrowe i pełnowartościowe posiłki jesienią i zimą? Poznaj przepisy na dania z mrożonych warzyw
- Pyszne dania z mrożonek warzywnych. Pomysły Kasi Bukowskiej
- Warzywa na patelnię w stylu azjatyckim - poznaj niezawodne przepisy Sebastiana Olmy
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Adam Burakowski/East News