Materiał promocyjny

Jak przygotować zdrowe i pełnowartościowe posiłki jesienią i zimą? Poznaj przepisy na dania z mrożonych warzyw

Grzegorz Zawierucha w kuchni Dzień Dobry TVN
Warzywna zawierucha
Źródło: Dzień Dobry TVN
Późną jesienią i zimą coraz trudniej dostać świeże warzywa dobrej jakości. To idealny czas, aby sięgnąć po mrożonki i cieszyć się nie tylko pysznymi, ale także zdrowymi i pełnowartościowymi posiłkami. Poznaj przepisy Grzegorza Zawieruchy z kuchni Dzień Dobry TVN na to, jak przygotować dania z tak zwanych "mrożonek". 

Mrożone warzywa to też idealny sposób, aby "przyspieszyć" gotowanie. Są już umyte i pokrojone, wystarczy kilka dodatków, aby przygotować pyszny posiłek.

Zapiekanka z warzywami i kuskusem

Składniki:

  • opakowanie "Warzywa do piekarnika ziemniaki, cukinia, marchew",
  • 50 g kaszy kuskus,
  • 40 g startego sera Gruyère,
  • 400 ml mleka,
  • cebula,
  • jajko,
  • łyżka ziół prowansalskich,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni z dodatkiem oliwy podsmażamy cebulę przez około 5 minut. Dodajemy mrożone warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy 10 minut, ciągle mieszając. Na końcu dodajemy płatki owsiane. Dobrze mieszamy. Warzywa dzielimy na równe porcje i przekładamy kokilek. W misce mieszamy jajko z mlekiem. Dodajemy starty ser, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Polewamy warzywa i pieczemy około 35 minut.

Lasagne z warzywami mrożonymi i kurczakiem
Lasagne z warzywami mrożonymi i kurczakiem
Lasagne z warzywami mrożonymi i kurczakiem
Źródło: East News/Michał Woźniak

Lasagne z warzywami mrożonymi i kurczakiem

Składniki:

  • opakowanie makaronu do lasagne,
  • Warzywa na patelnię Italian mix,
  • 2 piersi z kurczaka,
  • 200 g sera mozzarella,
  • cebula,
  • 500 ml passaty pomidorowej,
  • 70 g przecieru pomidorowego,
  • 1/2 łyżeczki suszonej ostrej papryki,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżka miodu,
  • garść bazylii,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Cebulę obieramy i kroimy na dobrą kostkę. Warzywa i cebulę smażymy na patelni z oliwą przez 5 minut. Dodajemy 300 ml passaty, koncentrat pomidorowy, miód, posiekane liście bazylii. Gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Po tym czasie dodajemy do sosu pokrojonego w kostkę kurczaka. Gotujemy około 2 minuty. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. W naczyniu żaroodpornym układamy najpierw płaty makaronu do lasagne na przemian z sosem z mięsem. Na końcu dolewamy pozostałą passatę i posypujemy startym serem mozarella. Pieczemy około 30 minut.

Warzywna zupa, z kaszą i wołowiną
Warzywna zupa, z kaszą i wołowiną
Warzywna zupa, z kaszą i wołowiną
Źródło: East News/Michał Woźniak

Warzywna zupa, z kaszą i wołowiną

Składniki:

  • 250 g pręgi wołowej,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • cebula,
  • Warzywa na patelnię klasyczne,
  • 200 g pieczarek,
  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 litr bulionu wołowego,
  • 250 ml wody,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

W rondelku osmażany wołowinę pokrojoną w cienkie plastry. Gdy się lekko zarumieni zdejmujemy ją z ognia. Odkładamy na talerz. Mięso solimy i pieprzymy. W tym samym naczyniu obsmażamy drobno pokrojoną cebulę, czosnek, pieczarki i mrożone warzywa. Następnie kilka minut kaszę. Dodajemy ponownie mięso. Dolewamy bulion i wodę. Gotujemy pod przykryciem około 1 godzinę lub do chwili kiedy mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy uprzednio podsmażone warzywa na patelnię. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem podsypujemy posiekaną natką pietruszki.

Warzywna zupa
Warzywna zupa
Warzywna zupa
Źródło: East News/Michał Woźniak

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości