Materiał promocyjny

Jak przygotować zdrowe i pełnowartościowe posiłki jesienią i zimą? Poznaj przepisy na dania z mrożonych warzyw

Warzywna zawierucha
Źródło: Dzień Dobry TVN
Późną jesienią i zimą coraz trudniej dostać świeże warzywa dobrej jakości. To idealny czas, aby sięgnąć po mrożonki i cieszyć się nie tylko pysznymi, ale także zdrowymi i pełnowartościowymi posiłkami. Poznaj przepisy Grzegorza Zawieruchy z kuchni Dzień Dobry TVN na to, jak przygotować dania z tak zwanych "mrożonek". 

Mrożone warzywa to też idealny sposób, aby "przyspieszyć" gotowanie. Są już umyte i pokrojone, wystarczy kilka dodatków, aby przygotować pyszny posiłek.

Zapiekanka z warzywami i kuskusem

Składniki:

  • opakowanie "Warzywa do piekarnika ziemniaki, cukinia, marchew",
    • 50 g kaszy kuskus,
      • 40 g startego sera Gruyère,
        • 400 ml mleka,
          • cebula,
            • jajko,
              • łyżka ziół prowansalskich,
                • łyżka oliwy z oliwek,
                  • sól i pieprz.

                    Sposób przygotowania:

                    Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni z dodatkiem oliwy podsmażamy cebulę przez około 5 minut. Dodajemy mrożone warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy 10 minut, ciągle mieszając. Na końcu dodajemy płatki owsiane. Dobrze mieszamy. Warzywa dzielimy na równe porcje i przekładamy kokilek. W misce mieszamy jajko z mlekiem. Dodajemy starty ser, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Polewamy warzywa i pieczemy około 35 minut.

                    Lasagne z warzywami mrożonymi i kurczakiem
                    Lasagne z warzywami mrożonymi i kurczakiem
                    Lasagne z warzywami mrożonymi i kurczakiem
                    Źródło: East News/Michał Woźniak

                    Lasagne z warzywami mrożonymi i kurczakiem

                    Składniki:

                    • opakowanie makaronu do lasagne,
                      • Warzywa na patelnię Italian mix,
                        • 2 piersi z kurczaka,
                          • 200 g sera mozzarella,
                            • cebula,
                              • 500 ml passaty pomidorowej,
                                • 70 g przecieru pomidorowego,
                                  • 1/2 łyżeczki suszonej ostrej papryki,
                                    • 2 łyżki oliwy z oliwek,
                                      • łyżka miodu,
                                        • garść bazylii,
                                          • sól i pieprz.

                                            Sposób przygotowania:

                                            Cebulę obieramy i kroimy na dobrą kostkę. Warzywa i cebulę smażymy na patelni z oliwą przez 5 minut. Dodajemy 300 ml passaty, koncentrat pomidorowy, miód, posiekane liście bazylii. Gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Po tym czasie dodajemy do sosu pokrojonego w kostkę kurczaka. Gotujemy około 2 minuty. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. W naczyniu żaroodpornym układamy najpierw płaty makaronu do lasagne na przemian z sosem z mięsem. Na końcu dolewamy pozostałą passatę i posypujemy startym serem mozarella. Pieczemy około 30 minut.

                                            Warzywna zupa, z kaszą i wołowiną
                                            Warzywna zupa, z kaszą i wołowiną
                                            Warzywna zupa, z kaszą i wołowiną
                                            Źródło: East News/Michał Woźniak

                                            Warzywna zupa, z kaszą i wołowiną

                                            Składniki:

                                            • 250 g pręgi wołowej,
                                              • 3 łyżki oliwy z oliwek,
                                                • cebula,
                                                  • Warzywa na patelnię klasyczne,
                                                    • 200 g pieczarek,
                                                      • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej,
                                                        • 2 ząbki czosnku,
                                                          • 1 litr bulionu wołowego,
                                                            • 250 ml wody,
                                                              • natka pietruszki,
                                                                • sól i pieprz.

                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                  W rondelku osmażany wołowinę pokrojoną w cienkie plastry. Gdy się lekko zarumieni zdejmujemy ją z ognia. Odkładamy na talerz. Mięso solimy i pieprzymy. W tym samym naczyniu obsmażamy drobno pokrojoną cebulę, czosnek, pieczarki i mrożone warzywa. Następnie kilka minut kaszę. Dodajemy ponownie mięso. Dolewamy bulion i wodę. Gotujemy pod przykryciem około 1 godzinę lub do chwili kiedy mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy uprzednio podsmażone warzywa na patelnię. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem podsypujemy posiekaną natką pietruszki.

                                                                  Warzywna zupa
                                                                  Warzywna zupa
                                                                  Warzywna zupa
                                                                  Źródło: East News/Michał Woźniak

                                                                  Zobacz także:

                                                                  Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                                                  Źródło zdjęcia głównego: East News/Michał Woźniak

                                                                  Materiał promocyjny
                                                                  podziel się:

                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                  Materiał promocyjny

                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana