Mrożone warzywa to też idealny sposób, aby "przyspieszyć" gotowanie. Są już umyte i pokrojone, wystarczy kilka dodatków, aby przygotować pyszny posiłek.
Zapiekanka z warzywami i kuskusem
Składniki:
- opakowanie "Warzywa do piekarnika ziemniaki, cukinia, marchew",
- 50 g kaszy kuskus,
- 40 g startego sera Gruyère,
- 400 ml mleka,
- cebula,
- jajko,
- łyżka ziół prowansalskich,
- łyżka oliwy z oliwek,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni z dodatkiem oliwy podsmażamy cebulę przez około 5 minut. Dodajemy mrożone warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy 10 minut, ciągle mieszając. Na końcu dodajemy płatki owsiane. Dobrze mieszamy. Warzywa dzielimy na równe porcje i przekładamy kokilek. W misce mieszamy jajko z mlekiem. Dodajemy starty ser, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Polewamy warzywa i pieczemy około 35 minut.
Lasagne z warzywami mrożonymi i kurczakiem
Składniki:
- opakowanie makaronu do lasagne,
- Warzywa na patelnię Italian mix,
- 2 piersi z kurczaka,
- 200 g sera mozzarella,
- cebula,
- 500 ml passaty pomidorowej,
- 70 g przecieru pomidorowego,
- 1/2 łyżeczki suszonej ostrej papryki,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżka miodu,
- garść bazylii,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Cebulę obieramy i kroimy na dobrą kostkę. Warzywa i cebulę smażymy na patelni z oliwą przez 5 minut. Dodajemy 300 ml passaty, koncentrat pomidorowy, miód, posiekane liście bazylii. Gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Po tym czasie dodajemy do sosu pokrojonego w kostkę kurczaka. Gotujemy około 2 minuty. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. W naczyniu żaroodpornym układamy najpierw płaty makaronu do lasagne na przemian z sosem z mięsem. Na końcu dolewamy pozostałą passatę i posypujemy startym serem mozarella. Pieczemy około 30 minut.
Warzywna zupa, z kaszą i wołowiną
Składniki:
- 250 g pręgi wołowej,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- cebula,
- Warzywa na patelnię klasyczne,
- 200 g pieczarek,
- 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 litr bulionu wołowego,
- 250 ml wody,
- natka pietruszki,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
W rondelku osmażany wołowinę pokrojoną w cienkie plastry. Gdy się lekko zarumieni zdejmujemy ją z ognia. Odkładamy na talerz. Mięso solimy i pieprzymy. W tym samym naczyniu obsmażamy drobno pokrojoną cebulę, czosnek, pieczarki i mrożone warzywa. Następnie kilka minut kaszę. Dodajemy ponownie mięso. Dolewamy bulion i wodę. Gotujemy pod przykryciem około 1 godzinę lub do chwili kiedy mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy uprzednio podsmażone warzywa na patelnię. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem podsypujemy posiekaną natką pietruszki.
Zobacz także:
- Poznaj pełnowartościowe i zdrowe posiłki z mrożonych warzyw w wykonaniu Piotra Kucharskiego
- Mrożonki – łatwy sposób na zawsze zdrowe i świeże obiady
- Pyszne dania z mrożonek warzywnych. Pomysły Kasi Bukowskiej
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: East News/Michał Woźniak