Udo kurczaka pieczone w całości na styl azjatycki z warzywami - przepis
Składniki:
- 6 udek z kurczaka,
- duża łyżka: papryki w proszku, mielonej kolendry, granulowanego czosnku, suszonego imbiru,
- oliwa do smarowania,
- 20 g liści kafiru, 2 trawy cytrynowe,
- 3 szalotki,
- 5 ząbków czosnku,
- 50 g świeżego imbiru,
- opakowanie "Warzywa na patelnie w stylu azjatyckim"
- 100 ml sosu teriyaki,
- 2 łyżki oleju sezamowego,
- sos sojowy do smaku,
- 3 limonki.
Sposób przygotowania:
Uda kurczaka dokładnie nasmaruj suchymi przyprawami, a następnie oliwą. Mięso ułóż w dużym naczyniu żaroodpornym do pieczenia, kładąc na dno liście kafiru i trawy cytrynowej. Dodaj trochę wody pod mięso. Ustaw piekarnik na 160 st. C z funkcją termoobiegu i wbij sondę w głąb uda i ustaw na 74 st. C. Gdy mięso osiągnie temperaturę, wyjmij sąde ze środka i na 10 minut ustaw piekarnika na 220 st. C, tak aby ładnie spiec kurczaka.
Na patelni podsmaż szalotkę, czosnek i imbir. Dodaj mieszankę w stylu azjatyckim i gotuj około 5 minut na średnim ogniu. Po tym czasie do warzyw dodaj sos teryiaki, olej sezamowy, sos sojowy i dopraw do smaku sokiem z limonki.
Warzywa w sosie przełóż do głębokiego naczynia, dodaj na górę pokrojone kawałki kurczaka i udekoruj liśćmi kolendry i prażonym sezamem.
Pikantna zupa tajska z makaronem i warzywami - przepis
Składniki:
- 5 ząbków czosnku,
- 100 g świeżego imbiru,
- 2 trawy cytrynowe,
- 20 g czerwonej pasty curry,
- opakowanie grzybów shimey,
- 5 szalotek,
- czerwone chili,
- 3 l wody do gotowania,
- 1 l mleka kokosowego,
- opakowanie "Warzywa na patelnie w stylu azjatyckim",
- pęczek kolendry.
Sposób przygotowania:
W garnku podsmaż ze sobą czosnek, imbir, trawę cytrynową, paste curry, grzyby shimey, cebule szalotkę i chili w całości. Gdy warzywa będą złoto brązowe, zalej je wodą i zagotuj. Wywar gotuj około 45 minut. Następnie odcedź go do drugiego naczynia, dodaj mleko kokosowe, mieszankę warzyw w stylu azjatyckim i gotuj 15 minut. Pod koniec gotowania do zupy dodaj posiekaną kolendrę.
Wołowina w sosie słodko kwaśnym z warzywami i ryżem - przepis
Składniki:
- opakowanie ryżu jaśminowego,
- 1 kg rostbefu wołowego,
- łyżka soli,
- 2 białka jaj,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- mała łyżka sody,
- łyżka słodkiej papryki,
- olej do smażenia,
- 5 ząbków czosnku,
- 3 szalotki,
- opakowanie "Warzywa na patelnie w stylu azjatyckim",
- 50 ml octu winnego,
- 50 g cukru,
- 200 ml wody,
- 150 ml gęstego sosu ostrygowego,
- 100 g orzechów nerkowca,
- pęczek cebuli dymki.
Sposób przygotowania:
Ryż jaśminowy zalej wodą i ugotuj pod przykryciem aż będzie miękki i sypki. Rostbef wołowy potnij w paski, przełóż do naczynia dodając do środka sól, białko z jajka, mąke ziemniaczaną i sodę i paprykę słodką. Mięso smaż na patelni aż będzie miało złoty kolor, następnie odstaw do ostygnięcia.
W tym czasie na patelnie dodaj czosnek, cebulę i mieszankę azjatyckich warzyw. Smaż wszystko około 5 minut dodając następnie ocet winny, cukier i wodę. Po chwili gotowania dodaj gęsty sos ostrygowy i dorzuć wcześniej usmażone mięso wołowe. Wszystko duś razem około 5 minut. Nałóż na talerz dekorując na koniec prażonymi orzeszkami nerkowca i cebulą dymką.
Zobacz także:
- Jak przygotować zdrowe i pełnowartościowe posiłki jesienią i zimą? Poznaj przepisy na dania z mrożonych warzyw
- Stek z rostbefu w sosie grzybowym z musztardą francuską, który zachwyci najbardziej wymagające podniebienia
- Poznaj pełnowartościowe i zdrowe posiłki z mrożonych warzyw w wykonaniu Piotra Kucharskiego
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN