Materiał promocyjny

Warzywa na patelnię w stylu azjatyckim - poznaj niezawodne przepisy Sebastiana Olmy

Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN
Kuchnia azjatycka w 5 minut
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował warzywa na patelnię w stylu azjatyckim. Mrożone warzywa to doskonały zamiennik świeżych, zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy o dobre jakościowo produkty ciężko już w sklepach. Poznaj orientalne potrawy - uda kurczaka pieczone w całości, pikantną zupę tajską z makaronem i warzywami oraz wołowinę w sosie słodko kwaśnym z warzywami i ryżem.

Udo kurczaka pieczone w całości na styl azjatycki z warzywami - przepis

Składniki:

  • 6 udek z kurczaka,
  • duża łyżka: papryki w proszku, mielonej kolendry, granulowanego czosnku, suszonego imbiru,
  • oliwa do smarowania,
  • 20 g liści kafiru, 2 trawy cytrynowe,
  • 3 szalotki,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 50 g świeżego imbiru,
  • opakowanie "Warzywa na patelnie w stylu azjatyckim"
  • 100 ml sosu teriyaki,
  • 2 łyżki oleju sezamowego,
  • sos sojowy do smaku,
  • 3 limonki.

Sposób przygotowania:

Uda kurczaka dokładnie nasmaruj suchymi przyprawami, a następnie oliwą. Mięso ułóż w dużym naczyniu żaroodpornym do pieczenia, kładąc na dno liście kafiru i trawy cytrynowej. Dodaj trochę wody pod mięso. Ustaw piekarnik na 160 st. C z funkcją termoobiegu i wbij sondę w głąb uda i ustaw na 74 st. C. Gdy mięso osiągnie temperaturę, wyjmij sąde ze środka i na 10 minut ustaw piekarnika na 220 st. C, tak aby ładnie spiec kurczaka.

Na patelni podsmaż szalotkę, czosnek i imbir. Dodaj mieszankę w stylu azjatyckim i gotuj około 5 minut na średnim ogniu. Po tym czasie do warzyw dodaj sos teryiaki, olej sezamowy, sos sojowy i dopraw do smaku sokiem z limonki.

Warzywa w sosie przełóż do głębokiego naczynia, dodaj na górę pokrojone kawałki kurczaka i udekoruj liśćmi kolendry i prażonym sezamem.

Udo kurczaka pieczone w całości na styl azjatycki z warzywami - przepis
Udo kurczaka pieczone w całości na styl azjatycki z warzywami - przepis
Źródło: Ola Skowron/East News

Pikantna zupa tajska z makaronem i warzywami - przepis

Składniki:

  • 5 ząbków czosnku,
  • 100 g świeżego imbiru,
  • 2 trawy cytrynowe,
  • 20 g czerwonej pasty curry,
  • opakowanie grzybów shimey,
  • 5 szalotek,
  • czerwone chili,
  • 3 l wody do gotowania,
  • 1 l mleka kokosowego,
  • opakowanie "Warzywa na patelnie w stylu azjatyckim",
  • pęczek kolendry.

Sposób przygotowania:

W garnku podsmaż ze sobą czosnek, imbir, trawę cytrynową, paste curry, grzyby shimey, cebule szalotkę i chili w całości. Gdy warzywa będą złoto brązowe, zalej je wodą i zagotuj. Wywar gotuj około 45 minut. Następnie odcedź go do drugiego naczynia, dodaj mleko kokosowe, mieszankę warzyw w stylu azjatyckim i gotuj 15 minut. Pod koniec gotowania do zupy dodaj posiekaną kolendrę.

Ola Skowron/East News
Pikantna zupa tajska z makaronem i warzywami
Ola Skowron/East News

Wołowina w sosie słodko kwaśnym z warzywami i ryżem - przepis

Składniki:

  • opakowanie ryżu jaśminowego,
  • 1 kg rostbefu wołowego,
  • łyżka soli,
  • 2 białka jaj,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • mała łyżka sody,
  • łyżka słodkiej papryki,
  • olej do smażenia,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 3 szalotki,
  • opakowanie "Warzywa na patelnie w stylu azjatyckim",
  • 50 ml octu winnego,
  • 50 g cukru,
  • 200 ml wody,
  • 150 ml gęstego sosu ostrygowego,
  • 100 g orzechów nerkowca,
  • pęczek cebuli dymki.

Sposób przygotowania:

Ryż jaśminowy zalej wodą i ugotuj pod przykryciem aż będzie miękki i sypki. Rostbef wołowy potnij w paski, przełóż do naczynia dodając do środka sól, białko z jajka, mąke ziemniaczaną i sodę i paprykę słodką. Mięso smaż na patelni aż będzie miało złoty kolor, następnie odstaw do ostygnięcia.

W tym czasie na patelnie dodaj czosnek, cebulę i mieszankę azjatyckich warzyw. Smaż wszystko około 5 minut dodając następnie ocet winny, cukier i wodę. Po chwili gotowania dodaj gęsty sos ostrygowy i dorzuć wcześniej usmażone mięso wołowe. Wszystko duś razem około 5 minut. Nałóż na talerz dekorując na koniec prażonymi orzeszkami nerkowca i cebulą dymką.

Wołowina w sosie słodko kwaśnym z warzywami i ryżem
Wołowina w sosie słodko kwaśnym z warzywami i ryżem
Źródło: Ola Skowron/East News

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości