Materiał promocyjny

Warzywa na patelnię w stylu azjatyckim - poznaj niezawodne przepisy Sebastiana Olmy

Kuchnia azjatycka w 5 minut
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował warzywa na patelnię w stylu azjatyckim. Mrożone warzywa to doskonały zamiennik świeżych, zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy o dobre jakościowo produkty ciężko już w sklepach. Poznaj orientalne potrawy - uda kurczaka pieczone w całości, pikantną zupę tajską z makaronem i warzywami oraz wołowinę w sosie słodko kwaśnym z warzywami i ryżem.

Udo kurczaka pieczone w całości na styl azjatycki z warzywami - przepis

Składniki:

  • 6 udek z kurczaka,
    • duża łyżka: papryki w proszku, mielonej kolendry, granulowanego czosnku, suszonego imbiru,
      • oliwa do smarowania,
        • 20 g liści kafiru, 2 trawy cytrynowe,
          • 3 szalotki,
            • 5 ząbków czosnku,
              • 50 g świeżego imbiru,
                • opakowanie "Warzywa na patelnie w stylu azjatyckim"
                  • 100 ml sosu teriyaki,
                    • 2 łyżki oleju sezamowego,
                      • sos sojowy do smaku,
                        • 3 limonki.

                          Sposób przygotowania:

                          Uda kurczaka dokładnie nasmaruj suchymi przyprawami, a następnie oliwą. Mięso ułóż w dużym naczyniu żaroodpornym do pieczenia, kładąc na dno liście kafiru i trawy cytrynowej. Dodaj trochę wody pod mięso. Ustaw piekarnik na 160 st. C z funkcją termoobiegu i wbij sondę w głąb uda i ustaw na 74 st. C. Gdy mięso osiągnie temperaturę, wyjmij sąde ze środka i na 10 minut ustaw piekarnika na 220 st. C, tak aby ładnie spiec kurczaka.

                          Na patelni podsmaż szalotkę, czosnek i imbir. Dodaj mieszankę w stylu azjatyckim i gotuj około 5 minut na średnim ogniu. Po tym czasie do warzyw dodaj sos teryiaki, olej sezamowy, sos sojowy i dopraw do smaku sokiem z limonki.

                          Warzywa w sosie przełóż do głębokiego naczynia, dodaj na górę pokrojone kawałki kurczaka i udekoruj liśćmi kolendry i prażonym sezamem.

                          Udo kurczaka pieczone w całości na styl azjatycki z warzywami - przepis
                          Udo kurczaka pieczone w całości na styl azjatycki z warzywami - przepis
                          Źródło: Ola Skowron/East News

                          Pikantna zupa tajska z makaronem i warzywami - przepis

                          Składniki:

                          • 5 ząbków czosnku,
                            • 100 g świeżego imbiru,
                              • 2 trawy cytrynowe,
                                • 20 g czerwonej pasty curry,
                                  • opakowanie grzybów shimey,
                                    • 5 szalotek,
                                      • czerwone chili,
                                        • 3 l wody do gotowania,
                                          • 1 l mleka kokosowego,
                                            • opakowanie "Warzywa na patelnie w stylu azjatyckim",
                                              • pęczek kolendry.

                                                Sposób przygotowania:

                                                W garnku podsmaż ze sobą czosnek, imbir, trawę cytrynową, paste curry, grzyby shimey, cebule szalotkę i chili w całości. Gdy warzywa będą złoto brązowe, zalej je wodą i zagotuj. Wywar gotuj około 45 minut. Następnie odcedź go do drugiego naczynia, dodaj mleko kokosowe, mieszankę warzyw w stylu azjatyckim i gotuj 15 minut. Pod koniec gotowania do zupy dodaj posiekaną kolendrę.

                                                Ola Skowron/East News
                                                Pikantna zupa tajska z makaronem i warzywami
                                                Ola Skowron/East News

                                                Wołowina w sosie słodko kwaśnym z warzywami i ryżem - przepis

                                                Składniki:

                                                • opakowanie ryżu jaśminowego,
                                                  • 1 kg rostbefu wołowego,
                                                    • łyżka soli,
                                                      • 2 białka jaj,
                                                        • łyżka mąki ziemniaczanej,
                                                          • mała łyżka sody,
                                                            • łyżka słodkiej papryki,
                                                              • olej do smażenia,
                                                                • 5 ząbków czosnku,
                                                                  • 3 szalotki,
                                                                    • opakowanie "Warzywa na patelnie w stylu azjatyckim",
                                                                      • 50 ml octu winnego,
                                                                        • 50 g cukru,
                                                                          • 200 ml wody,
                                                                            • 150 ml gęstego sosu ostrygowego,
                                                                              • 100 g orzechów nerkowca,
                                                                                • pęczek cebuli dymki.

                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                  Ryż jaśminowy zalej wodą i ugotuj pod przykryciem aż będzie miękki i sypki. Rostbef wołowy potnij w paski, przełóż do naczynia dodając do środka sól, białko z jajka, mąke ziemniaczaną i sodę i paprykę słodką. Mięso smaż na patelni aż będzie miało złoty kolor, następnie odstaw do ostygnięcia.

                                                                                  W tym czasie na patelnie dodaj czosnek, cebulę i mieszankę azjatyckich warzyw. Smaż wszystko około 5 minut dodając następnie ocet winny, cukier i wodę. Po chwili gotowania dodaj gęsty sos ostrygowy i dorzuć wcześniej usmażone mięso wołowe. Wszystko duś razem około 5 minut. Nałóż na talerz dekorując na koniec prażonymi orzeszkami nerkowca i cebulą dymką.

                                                                                  Wołowina w sosie słodko kwaśnym z warzywami i ryżem
                                                                                  Wołowina w sosie słodko kwaśnym z warzywami i ryżem
                                                                                  Źródło: Ola Skowron/East News

                                                                                  Zobacz także:

                                                                                  Źródło: Sebastian Olma

                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN

                                                                                  Materiał promocyjny
                                                                                  podziel się:

                                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                  Materiał promocyjny

                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana