Makaron z botwiną, serem gorgonzola i pistacjami
Składniki:
- 200 g makaronu papardelle,
- 2 pęczki botwinki,
- 3 cebule czerwone,
- 200 ml śmietany 18% lub jogurtu greckiego,
- garść koperku,
- sól, pieprz, czosnek,
- ser gorgonzola.
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kostkę, a buraczki obieramy i kroimy w cienkie półplasterki lub kostkę, następnie siekamy liście. Na odrobinie oliwy podsmażamy cebulę z czosnkiem i botwiną. Po ok. 10 minutach dodajemy śmietanę lub jogurt, doprawiamy do smaku. Gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut, dodając koperek. Po tym czasie łączymy sos z makaronem, posypujemy danie serem gorgonzolą i pistacjami.
Chłodnik z mięty i ogórka
Składniki:
- 400 ml jogurt greckiego,
- 1/2 szklanki śmietany,
- 6 średnich ogórków,
- 2 małe cebulki dymki,
- ząbek czosnku,
- pieprz ziołowy,
- 3 łyżki oliwy,
- sól do smaku,
- koperek,
- mięta.
Przygotowanie:
Ogórki umyć, wysuszyć, odciąć końce i zetrzeć na tarce. Potem dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, a także pieprz, sól, jogurt i śmietanę. Na oliwie delikatnie zeszklić cebulkę dymkę i dodać ją do chłodnika. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Chłodnik podawać posypany koperkiem, udekorowany miętą i plastrami ogórka.
Szczawiowa na bulionie
Składniki:
- kilogram szczawiu,
- 3 ząbki czosnku,
- 50 g masła,
- 1-2 l bulionu warzywnego,
- 2 ziemniaki,
- 4 żółtka,
- 150 ml śmietany 30% lub 36%,
- pieprz, sól, cukier do smaku
- 5 jajek.
Przygotowanie:
Obrać ziemniaki i pokroić w kostkę. Następnie zagotować bulion, dodać ziemniaki i gotować razem przez 15 minut. Szczaw opłukać dokładnie, odsączyć na sicie i posiekać niezbyt drobno. Dwa ząbki czosnku obrać i posiekać lub przeciśnąć przez praskę. W szerokim rondlu lub na głębokiej patelni roztopić masło, a potem poddusić na nim czosnek i szczaw. Następnie zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. Przetarty szczaw dodać do bulionu z ziemniakami. Doprowadzić do wrzenia. Od zagotowania gotować jeszcze przez 2 minuty. Żółtka wymieszać ze śmietaną, a następnie wlać do zupy, ciągle miksując. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Podawać zupę z połówkami jaj na twardo.
Botwinka
Składniki:
- łyżka masła,
- 4 liście laurowe,
- 2 pęczki botwinki,
- łyżeczka cukru,
- 4-5 jajek,
- 1/2 pora,
- 4 marchewki,
- ziele angielskie,
- garść naci pietruszki,
- 1/2 selera,
- 1.2 szklanki śmietany 12%,
- posiekany koperek,
- sok z cytryny do smaku,
- pieprz czarny mielony.
Przygotowanie:
Botwinkę umyć, obrać bulwy ze skórki, a następnie drobno posiekać. W garnku rozgrzać masło. Gdy tłuszcz się rozpuści, dodać pokrojoną botwinkę i smażyć ją przez ok. 10 minut. Pietruszkę, marchewkę, selera i ziemniaki obierać ze skóry, a następnie opłukać pod bieżącą wodą i pokroić wedle uznania na kawałki.
W garnku zagotować 4 szklanki wody. Dodać pokrojone warzywa, ziele angielskie oraz liść laurowy. Gdy woda się zagotuje, dodać botwinkę i gotuj zupę przez kolejne 10 minut. Wywar doprawić cukrem, sokiem z cytryny, solą oraz czarnym pieprzem mielonym. Następnie dodać drobno posiekany koperek oraz śmietanę. Zupa botwinka smakuje znakomicie podana z ugotowanym jajkiem.
Zobacz także:
- Wiosenne warzywa na talerzu. Pyszne i zdrowe nowalijki w daniach Piotra Kucharskiego
- Szybki makaron z nowalijkami – przepis Mariety Mareckiej
- Co gotować wiosną? Poznaj przepisy Szymona Czerwińskiego na pierwsze smaki z nowalijkami
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Sylwia Garska
Źródło zdjęcia głównego: Susan Colby/Getty Images