Wiosenne zupy i makaron z dodatkiem nowalijek. Kolorowe przepisy Sylwii Garskiej

nowalijki
Placki nowalijek
Źródło: Susan Colby/Getty Images
Wiosna to czas nowalijek. Warto korzystać z nich ile się da i podawać na obiad jak najczęściej. Dlatego dziś prezentujemy kilka przepisów na dania, do których można dodać szczaw, botwinkę czy ogórki. W kuchni Dzień Dobry TVN przyrządziła je Sylwia Garska. Ugotowała makaron z botwiną, serem gorgonzolą i pistacjami, chłodnik z miętą i ogórkiem, szczawiową na bulionie oraz zupę botwinkę.

Makaron z botwiną, serem gorgonzola i pistacjami 

Składniki:

  • 200 g makaronu papardelle,
    • 2 pęczki botwinki,
      • 3 cebule czerwone,
        • 200 ml śmietany 18% lub jogurtu greckiego,
          • garść koperku,
            • sól, pieprz, czosnek,
              • ser gorgonzola.

                Przygotowanie:

                Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kostkę, a buraczki obieramy i kroimy w cienkie półplasterki lub kostkę, następnie siekamy liście. Na odrobinie oliwy podsmażamy cebulę z czosnkiem i botwiną. Po ok. 10 minutach dodajemy śmietanę lub jogurt, doprawiamy do smaku. Gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut, dodając koperek. Po tym czasie łączymy sos z makaronem, posypujemy danie serem gorgonzolą i pistacjami.

                Chłodnik z mięty i ogórka

                Składniki:

                • 400 ml jogurt greckiego,
                  • 1/2 szklanki śmietany,
                    • 6 średnich ogórków,
                      • 2 małe cebulki dymki,
                        • ząbek czosnku,
                          • pieprz ziołowy,
                            • 3 łyżki oliwy,
                              • sól do smaku,
                                • koperek,
                                  • mięta.

                                    Przygotowanie:

                                    Ogórki umyć, wysuszyć, odciąć końce i zetrzeć na tarce. Potem dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, a także pieprz, sól, jogurt i śmietanę. Na oliwie delikatnie zeszklić cebulkę dymkę i dodać ją do chłodnika. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Chłodnik podawać posypany koperkiem, udekorowany miętą i plastrami ogórka.

                                    Szczawiowa na bulionie

                                    Składniki:

                                    • kilogram szczawiu,
                                      • 3 ząbki czosnku,
                                        • 50 g masła,
                                          • 1-2 l bulionu warzywnego,
                                            • 2 ziemniaki,
                                              • 4 żółtka,
                                                • 150 ml śmietany 30% lub 36%,
                                                  • pieprz, sól, cukier do smaku
                                                    • 5 jajek.

                                                      Przygotowanie:

                                                      Obrać ziemniaki i pokroić w kostkę. Następnie zagotować bulion, dodać ziemniaki i gotować razem przez 15 minut. Szczaw opłukać dokładnie, odsączyć na sicie i posiekać niezbyt drobno. Dwa ząbki czosnku obrać i posiekać lub przeciśnąć przez praskę. W szerokim rondlu lub na głębokiej patelni roztopić masło, a potem poddusić na nim czosnek i szczaw. Następnie zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. Przetarty szczaw dodać do bulionu z ziemniakami. Doprowadzić do wrzenia. Od zagotowania gotować jeszcze przez 2 minuty. Żółtka wymieszać ze śmietaną, a następnie wlać do zupy, ciągle miksując. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Podawać zupę z połówkami jaj na twardo. 

                                                      Botwinka

                                                      Składniki:

                                                      • łyżka masła,
                                                        • 4 liście laurowe,
                                                          • 2 pęczki botwinki,
                                                            • łyżeczka cukru,
                                                              • 4-5 jajek,
                                                                • 1/2 pora,
                                                                  • 4 marchewki,
                                                                    • ziele angielskie,
                                                                      • garść naci pietruszki,
                                                                        • 1/2 selera,
                                                                          • 1.2 szklanki śmietany 12%,
                                                                            • posiekany koperek,
                                                                              • sok z cytryny do smaku,
                                                                                • pieprz czarny mielony.

                                                                                  Przygotowanie:

                                                                                  Botwinkę umyć, obrać bulwy ze skórki, a następnie drobno posiekać. W garnku rozgrzać masło. Gdy tłuszcz się rozpuści, dodać pokrojoną botwinkę i smażyć ją przez ok. 10 minut. Pietruszkę, marchewkę, selera i ziemniaki obierać ze skóry, a następnie opłukać pod bieżącą wodą i pokroić wedle uznania na kawałki.

                                                                                  W garnku zagotować 4 szklanki wody. Dodać pokrojone warzywa, ziele angielskie oraz liść laurowy. Gdy woda się zagotuje, dodać botwinkę i gotuj zupę przez kolejne 10 minut. Wywar doprawić cukrem, sokiem z cytryny, solą oraz czarnym pieprzem mielonym. Następnie dodać drobno posiekany koperek oraz śmietanę. Zupa botwinka smakuje znakomicie podana z ugotowanym jajkiem.

                                                                                  Zobacz także:

                                                                                  Autor: Regina Łukasiewicz

                                                                                  Źródło: Sylwia Garska

                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Susan Colby/Getty Images

                                                                                  podziel się:

                                                                                  Pozostałe wiadomości