Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News
Wiosenna zupa z ryżem
Składniki:
200 g ryżu naturalnego parboiled KUPIEC
1 pęczek młodej marchewki
1 pęczek młodej pietruszki
1 pęczek młodego selera
2 kalarepy
0,5 główki młodej kapusty
0,5 kg młodych ziemniaków
1 duża garść młodego groszku
2 łyżki masła
1 pęczek koperku
100 ml śmietany 18%
sól i pieprz
Przygotowanie:
Ryż firmy Kupiec ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Wszystkie warzywa obrać, pokroić w kostkę. Włożyć do dużego garnka i zalać 3-4 litrami wody. Dodać masło. Gotować aż będą miękkie. Śmietanę wymieszać z posiekanym koperkiem, aby się nie zważyła dodać 3-4 łyżki ciepłej zupy i posolić 3 szczyptami soli. Dodać do zupy, zagotować, doprawić solą i pieprzem. Podawać z ryżem pełnoziarnistym Kupiec.
Miniwafelki w czekoladzie
Składniki:
200 g gorzkiej czekolady
2 łyżki mleka
50 g masła
Miniwafelki KUPIEC
wiórki kokosowe, płatki migdałów, orzechy laskowe (posiekane)
Przygotowanie:
Czekoladę połamać do żaroodpornej miski i ustawić na garnku z delikatnie gotującą się wodą. Dodać mleko i masło. Cały czas mieszając rozpuścić całość, zdjąć z garnka. Wafelki zanurzyć do połowy w rozpuszczonej czekoladzie, następnie obtoczyć we wiórkach, orzechach lub w swoim ulubionym dodatku.
Zapiekanka z polenty
Składniki:
1 łyżka soli
1 szklanka kaszki kukurydzianej KUPIEC
oliwa z oliwek
2 puszki krojonych pomidorów
2 ząbki czosnku, przeciśnięte
300 g świeżego szpinaku
2 kule mozzarelli
sól i pieprz
Przygotowanie:
W dużym garnku zagotować z solą cztery szklanki wody. Do gotującej się wody dodawać powoli kaszkę kukurydzianą kupiec, ciągle mieszając drewnianą łyżką. Zmniejszyć gaz i gotować na wolnym ogniu około 10 minut, regularnie mieszając, aby kaszka się nie przypaliła. Blachę do pieczenia o wymiarach (około 40x40 cm) wysmarować oliwą, przelać do niej ciepłą polentę, wyrównać wierzch i odstawić do ostygnięcia. Gdy wystygnie, pokroić na kwadraty (około 5x5 cm). Pomidory wymieszać z czosnkiem, przyprawić solą i pieprzem następnie wylać na blachę do pieczenia o wymiarach (około 20x30 cm). Szpinak drobno pokroić i posypać na wierzchu pomidorów. Pokrojoną polentę ułożyć na szpinaku, nakładając koniec jednego kawałka na drugim. Skropić oliwą. Zapiec w rozgrzanym piekarniku do 220°C przez około 15 minut. Mozzarelle porwać na kawałki i ułożyć na polencie. Podpiec kolejne 10 minut.
Sałatka z kuskusu
Składniki:
200 g kuskusu Kupiec
sok wyciśnięty z jednej cytryny
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 ząbek czosnku, przeciśnięty
10 suszonych pomidorów, drobno pokrojonych
20 pomidorków koktajlowych, pokrojonych w ćwiartki
400 g bobu
sól
świeżo zmielony pieprz
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Kuskus przyrządzić zgodnie z przepisem na opakowaniu. Bób ugotować w osolonej wodzie, przez 10-15 minut. Odcedzić, wystudzić i obrać.
W misce wymieszać ze sobą musztardę, czosnek, sok z cytryny i pomidory. Dodać bób i kuskus delikatnie wymieszać.
Sałatka można podać z rybą ,mięsem lub jako samodzielne danie.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN