Dyniowe babeczki na Halloween - przepis krok po kroku
Składniki:
- mąka - 300 g,
- mleko - 60 ml,
- masło - 150 g,
- dynia - 350 g,
- cukier - 150 g,
- cukier wanilinowy - 2 łyżeczki,
- cytryna - 1,
- jaja - 2,
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka,
- soda oczyszczona - 1 łyżeczka,
- papierowe foremki/papilotki lub blaszka na muffinki.
Sposób przygotowania dyniowych babeczek na Halloween:
- Dynię włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Po tym czasie wybrać miąższ i zblendować na puree. Odważyć 200 g.
- Do miski dodać mąkę, cukier, cukier wanilinowy, sodę i proszek do pieczenia.
- Cytrynę dokładnie umyć. Skórkę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do składników w misce.
- Masło roztopić w rondelku z grubym dnem. Nie doprowadzić do wrzenia.
- Do puree z dyni dodać roztrzepane jajka, masło i mleko.
- Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.
- Do suchych składników dodać powoli masę jajeczno-dyniową. Cały czas mieszać, aby ciasto było jednolite i bez grudek.
- Gotową masę przelać do foremek, około 2 łyżek na każdą.
- Surowe babeczki włożyć do piekarnika i piec około 20 minut.
Do takich babeczek można również dodać draże czekoladowe. Warto je wtedy zamrozić i wrzucić do gotowej masy tuż przed pieczeniem. Z kolei skórkę cytrynową można zmienić na skórkę pomarańczową.
Jak ozdabiać babeczki na Halloween - przepis krok po kroku
Składniki:
- cukier puder - 400 g,
- glukoza w płynie - 50 g,
- żelatyna - 8 g,
- woda - 35 ml,
- aromat pomarańczowy (opcjonalnie),
- barwniki spożywcze (proponowane kolory: pomarańczowy, czarny, fioletowy),
- śmietanka 30% - 150 ml,
- produkt do utwardzania śmietany,
- rękaw cukierniczy i końcówki do ozdabiania.
Sposób przygotowania:
- Żelatynę zalać ciepłą wodą, nie wrzącą, i odstawić do napęcznienia. Po około pięciu minutach żelatynę przełożyć do rondla z grubym dnem, dolać glukozę i podgrzewać, nie doprowadzając do wrzenia. Grzać i mieszać aż powstanie jednolita masa.
- Po tym czasie zdjąć z ognia i ostudzić. Powstałą masę dodać do cukru pudru i zacząć wyrabiać. Na początku można łyżką, a dalej rękoma, tak, jak wyrabia się ciasto. Powinno powstać jednolite ciasto o konsystencji plasteliny.
- Masę podzielić na trzy i do każdej dodać barwnika spożywczego. Ponownie zagniatać, aż każda część będzie w jednolitym kolorze.
- Gotową masę w kolorze czarnym rozwałkować na placek o grubości 5 cm. Z gotowej masy wykrawać nieostrym nożem kształt skrzydeł nietoperza. W tym celu można je najpierw narysować na kartce, wyciąć kształt, przykładać do masy i wycinać zgodnie z wzorem.
- Z pomarańczowej i fioletowej masy lepić kapelusze czarownicy: ulepić stożek w kolorze pomarańczowym i naklejać na niego fioletowe paski; rondo kapelusza zrobić z kuleczki, którą następnie się rozwałkowuje.
- Bitą śmietanę ubić na sztywno z proszkiem do usztywniania śmietany, np. śmietan-fixem. Podzielić ją na dwie części i do jednej dodać czarny barwnik, wymieszać, aż kolor będzie jednolity.
- Do rękawa włożyć czarną masę i ozdobić połowę babeczek. Na każdą z nich dołożyć czarne skrzydełka nietoperza.
- Następnie umyć rękaw i włożyć białą masę. Ozdobić nią drugą połowę babeczek, na te nałożyć kolorowe kapelusze.
Ozdoby mogą być w dowolnych kolorach.
Zobacz wideo: Dynia - smak jesieni
Zobacz także:
- Domowe słodycze na Halloween. Jak je przygotować? Sprawdź nasze pomysły
- Dynia - symbol Halloween. Jak ją wykorzystać, kiedy święto się skończy?
- Udekoruj z dziećmi dom na Halloween. Oto proste, a efektowne propozycje
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: mariva16/Getty Images
podziel się: