Przepisy kulinarne

Prosty i szybki przepis na dyniowe babeczki na Halloween. Jak je przyozdobić?

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
mariva16/Getty ImagesDyniowe babeczki na halloween

Idealnie wilgotne, delikatne i z nutką wyrazistej cytryny. Takie są dyniowe babeczki. Przedstawiamy prosty przepis, który idealnie sprawdzi się na Halloween. Sprawdź również nasz sposób na to, jak efektownie można je ozdobić.

Dyniowe babeczki - przepis krok po kroku

Składniki:

  • mąka - 300 g,
  • mleko - 60 ml,
  • masło - 150 g,
  • dynia - 350 g,
  • cukier - 150 g,
  • cukier wanilinowy - 2 łyżeczki,
  • cytryna - 1,
  • jaja - 2,
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka,
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka,
  • papierowe foremki/papilotki lub blaszka na muffinki.

Sposób przygotowania:

  1. 1Dynię włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Po tym czasie wybrać miąższ i zblendować na puree. Odważyć 200 g.
  2. 2Do miski dodać mąkę, cukier, cukier wanilinowy, sodę i proszek do pieczenia.
  3. 3Cytrynę dokładnie umyć. Skórkę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do składników w misce.
  4. 4Masło roztopić w rondelku z grubym dnem. Nie doprowadzić do wrzenia.
  5. 5Do puree z dyni dodać roztrzepane jajka, masło i mleko.
  6. 6Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.
  7. 7Do suchych składników dodać powoli masę jajeczno-dyniową. Cały czas mieszać, aby ciasto było jednolite i bez grudek.
  8. 8Gotową masę przelać do foremek, około 2 łyżek na każdą.
  9. 9Surowe babeczki włożyć do piekarnika i piec około 20 minut.

Do takich babeczek można również dodać draże czekoladowe. Warto je wtedy zamrozić i wrzucić do gotowej masy tuż przed pieczeniem. Z kolei skórkę cytrynową można zmienić na skórkę pomarańczową.

Jak ozdabiać babeczki na Halloween - przepis krok po kroku

Składniki:

  • cukier puder - 400 g,
  • glukoza w płynie - 50 g,
  • żelatyna - 8 g,
  • woda - 35 ml,
  • aromat pomarańczowy (opcjonalnie),
  • barwniki spożywcze (proponowane kolory: pomarańczowy, czarny, fioletowy),
  • śmietanka 30% - 150 ml,
  • produkt do utwardzania śmietany,
  • rękaw cukierniczy i końcówki do ozdabiania.

Sposób przygotowania:

  1. 1Żelatynę zalać ciepłą wodą, nie wrzącą, i odstawić do napęcznienia. Po około pięciu minutach żelatynę przełożyć do rondla z grubym dnem, dolać glukozę i podgrzewać, nie doprowadzając do wrzenia. Grzać i mieszać aż powstanie jednolita masa.
  2. 2Po tym czasie zdjąć z ognia i ostudzić. Powstałą masę dodać do cukru pudru i zacząć wyrabiać. Na początku można łyżką, a dalej rękoma, tak, jak wyrabia się ciasto. Powinno powstać jednolite ciasto o konsystencji plasteliny.
  3. 3Masę podzielić na trzy i do każdej dodać barwnika spożywczego. Ponownie zagniatać, aż każda część będzie w jednolitym kolorze.
  4. 4Gotową masę w kolorze czarnym rozwałkować na placek o grubości 5 cm. Z gotowej masy wykrawać nieostrym nożem kształt skrzydeł nietoperza. W tym celu można je najpierw narysować na kartce, wyciąć kształt, przykładać do masy i wycinać zgodnie z wzorem.
  5. 5Z pomarańczowej i fioletowej masy lepić kapelusze czarownicy: ulepić stożek w kolorze pomarańczowym i naklejać na niego fioletowe paski; rondo kapelusza zrobić z kuleczki, którą następnie się rozwałkowuje.
  6. 6Bitą śmietanę ubić na sztywno z proszkiem do usztywniania śmietany, np. śmietan-fixem. Podzielić ją na dwie części i do jednej dodać czarny barwnik, wymieszać, aż kolor będzie jednolity.
  7. 7Do rękawa włożyć czarną masę i ozdobić połowę babeczek. Na każdą z nich dołożyć czarne skrzydełka nietoperza.
  8. 8Następnie umyć rękaw i włożyć białą masę. Ozdobić nią drugą połowę babeczek, na te nałożyć kolorowe kapelusze.

Ozdoby mogą być w dowolnych kolorach.

Zobacz wideo: Dynia - smak jesieni

Dynia - smak jesieni
Dzień Dobry TVN

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło zdjęcia głównego: mariva16/Getty Images

Pozostałe wiadomości