Przepisy kulinarne

Dania z makrelą według przepisów Jakuba Kuronia

Przepisy kulinarne

Autor:
Luiza
Bebłot
Źródło:
Jakub Kuroń
Makrelowa kuchnia Kuby Kuronia
Dzień Dobry TVNMakrelowa kuchnia Kuby Kuronia

Makrela jest smaczna i zdrowa. Świetnie smakuje nie tylko wędzona. Jest idealna do sałatki czy dań z pieca lub z grilla. Cudownie komponuje się z pieczonymi warzywami, idealnie dopełnia smak dań kuchni śródziemnomorskiej, kocha oliwę oraz towarzystwo makaronu. Jakub Kuroń proponuje bruschettę z marynowaną makrelą, makaron z makrelą, bakłażanem i tapenadą, makrelę z dynią i masłem orzechowym oraz pizzę z makrelą, kalafiorem i kurkumą.

Bruschetta z marynowaną makrelą

Składniki na bruschettę z marynowaną makrelą

  • 2 świeże filety z makreli
  • 1 ciabatta, pokrojona 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 cebula, posiekana
  • 250 g passaty z pomidorów 
  • 50 ml białego octu winnego
  • ½ łyżki cukru  
  • świeża bazylia
  • 2 łyżki oliwy 
  • pieprz i sól do smaku 

Jak przygotować bruschettę z marynowaną makrelą

Rozgrzej piekarnik do 200˚C. Połóż ciabattę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Natrzyj kromki ciabatty przekrojonym 1 ząbkiem czosnku, skrop oliwą i posyp odrobiną soli. Zapiekaj przez 8 minut na kolor złotobrązowy. 

Podgrzej na patelni 1 łyżkę oliwy. Przypraw makrelę solą i pieprzem, a następnie smaż skórą do dołu, aż będzie gotowa. Zdejmij z patelni.  Dodaj 1 łyżkę oliwy i podsmaż cebulę razem z przeciśniętym przez praskę drugim ząbkiem czosnku.  Dodaj passatę z pomidorów, ocet i cukier, zagotuj.  Gotuj na małym ogniu przez 20 minut. 

Włóż makrelę do sosu pomidorowego i gotuj na małym ogniu jeszcze przez 10 minut. Rozłóż makrelę na ciabattę i podawaj z resztą sosu i bazylią. 

Makaron z makrelą, bakłażanem i tapenadą 

Składniki na makaron z makrelą, bakłażanem i tapenadą 

  • 250 g świeżego filetu z makreli, pokrojonego na kawałki 
  • 1 cebula, posiekana  
  • 2 bakłażany, pokrojone w kostkę 
  • 280 g tapenady z czarnych oliwek 
  • 300 g spaghetti (pełnoziarnistego)
  • bazylia, kilka świeżych listków  
  • 3 łyżki oliwy
  • pieprz i sól do smaku

Jak przygotować makaron z makrelą, bakłażanem i tapenadą 

Ugotuj spaghetti w dużej ilości osolonej wody zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i zachowaj filiżankę wody z gotowania. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż cebulę przez 2 minuty. Dodaj bakłażan i smaż na średnim ogniu przez około 10 minut, aż będzie miękki i delikatny. Dodaj kawałki filetów z makreli i smaż przez 5 minut, aż będą gotowe. Dopraw solą i pieprzem. 

Dodaj spaghetti do warzyw i ryby i wymieszaj z tapenadą. Możesz dodać trochę płynu z gotowania spaghetti, aby uzyskać nieco gładszą konsystencję. Podawaj natychmiast z kilkoma listkami świeżej bazylii.  

Mafé z makreli / makrela z dynią i masłem orzechowym

Składniki na mafé z makreli

  • 400 g świeżego filetu z makreli, pokrojonego na kawałki 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka pasty sambal (lub więcej do smaku)
  • 70 g przecieru pomidorowego (1 puszka)
  • 500 g dyni piżmowej, pokrojonej w kostkę o boku 2 cm
  • 500 g pokrojonej kapusty pekińskiej
  • 200 g masła orzechowego
  • pieprz i sól do smaku
  • 750 ml wody
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • Do podania: natka pietruszki i ryż

Jak przygotować mafé z makreli

Podsmaż czosnek na 2 łyżkach oleju słonecznikowego przez kilka minut.  Następnie dodaj pastę sambal i przecier pomidorowy i krótko podgrzej. Dodaj warzywa, sos orzechowy, wodę oraz szczodrą szczyptę soli i pieprzu. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut. Po 20 minutach dodaj kawałki makreli. Podawaj z natką pietruszki i ryżem.

Mafé z makreliMafé z makreli
Justyna Rojek/East News

Pizza z makrelą, kalafiorem i kurkumą 

Składniki na pizzę z makrelą, kalafiorem i kurkumą 

  • 2 świeże filety z makreli, pokrojone na kawałki 
  • 1 świeży spód do pizzy
  • ½ kalafiora, podzielonego na niewielkie różyczki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 200 g hummusu
  • 2 łyżki czarnych oliwek 
  • sól i pieprz 
  • kolendra 

Jak przygotować pizzę z makrelą, kalafiorem i kurkumą 

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Gotuj różyczki kalafiora przez 10 minut. Dobrze odsącz i wymieszaj z kurkumą. Dopraw solą. 

Rozłóż ciasto na blasze, używając dołączonego papieru do pieczenia i posmaruj hummusem. Poukładaj na wierzchu różyczki kalafiora i oliwki, a następnie zapiekaj przez 10 minut w piekarniku. Następnie rozłóż na cieście makrelę, posyp obficie solą i pieprzem i zapiekaj przez kolejne 5 do 10 minut, aż makrela będzie gotowa. Udekoruj świeżą kolendrą.  

Książkę z przepisami można ściągnąć ze strony makrela.eu/przepisy

pizza z makreląpizza z makrelą
Justyna Rojek/East News

Zobacz także:

Autor:Luiza Bebłot

Źródło: Jakub Kuroń

Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości