Makrela jest smaczna i zdrowa. Świetnie smakuje nie tylko wędzona. Jest idealna do sałatki czy dań z pieca lub z grilla. Cudownie komponuje się z pieczonymi warzywami, idealnie dopełnia smak dań kuchni śródziemnomorskiej, kocha oliwę oraz towarzystwo makaronu. Jakub Kuroń proponuje bruschettę z marynowaną makrelą, makaron z makrelą, bakłażanem i tapenadą, makrelę z dynią i masłem orzechowym oraz pizzę z makrelą, kalafiorem i kurkumą.
Bruschetta z marynowaną makrelą
Składniki na bruschettę z marynowaną makrelą
- 2 świeże filety z makreli
- 1 ciabatta, pokrojona
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula, posiekana
- 250 g passaty z pomidorów
- 50 ml białego octu winnego
- ½ łyżki cukru
- świeża bazylia
- 2 łyżki oliwy
- pieprz i sól do smaku
Jak przygotować bruschettę z marynowaną makrelą
Rozgrzej piekarnik do 200˚C. Połóż ciabattę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Natrzyj kromki ciabatty przekrojonym 1 ząbkiem czosnku, skrop oliwą i posyp odrobiną soli. Zapiekaj przez 8 minut na kolor złotobrązowy.
Podgrzej na patelni 1 łyżkę oliwy. Przypraw makrelę solą i pieprzem, a następnie smaż skórą do dołu, aż będzie gotowa. Zdejmij z patelni. Dodaj 1 łyżkę oliwy i podsmaż cebulę razem z przeciśniętym przez praskę drugim ząbkiem czosnku. Dodaj passatę z pomidorów, ocet i cukier, zagotuj. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
Włóż makrelę do sosu pomidorowego i gotuj na małym ogniu jeszcze przez 10 minut. Rozłóż makrelę na ciabattę i podawaj z resztą sosu i bazylią.
Makaron z makrelą, bakłażanem i tapenadą
Składniki na makaron z makrelą, bakłażanem i tapenadą
- 250 g świeżego filetu z makreli, pokrojonego na kawałki
- 1 cebula, posiekana
- 2 bakłażany, pokrojone w kostkę
- 280 g tapenady z czarnych oliwek
- 300 g spaghetti (pełnoziarnistego)
- bazylia, kilka świeżych listków
- 3 łyżki oliwy
- pieprz i sól do smaku
Jak przygotować makaron z makrelą, bakłażanem i tapenadą
Ugotuj spaghetti w dużej ilości osolonej wody zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i zachowaj filiżankę wody z gotowania. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż cebulę przez 2 minuty. Dodaj bakłażan i smaż na średnim ogniu przez około 10 minut, aż będzie miękki i delikatny. Dodaj kawałki filetów z makreli i smaż przez 5 minut, aż będą gotowe. Dopraw solą i pieprzem.
Dodaj spaghetti do warzyw i ryby i wymieszaj z tapenadą. Możesz dodać trochę płynu z gotowania spaghetti, aby uzyskać nieco gładszą konsystencję. Podawaj natychmiast z kilkoma listkami świeżej bazylii.
Mafé z makreli / makrela z dynią i masłem orzechowym
Składniki na mafé z makreli
- 400 g świeżego filetu z makreli, pokrojonego na kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka pasty sambal (lub więcej do smaku)
- 70 g przecieru pomidorowego (1 puszka)
- 500 g dyni piżmowej, pokrojonej w kostkę o boku 2 cm
- 500 g pokrojonej kapusty pekińskiej
- 200 g masła orzechowego
- pieprz i sól do smaku
- 750 ml wody
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- Do podania: natka pietruszki i ryż
Jak przygotować mafé z makreli
Podsmaż czosnek na 2 łyżkach oleju słonecznikowego przez kilka minut. Następnie dodaj pastę sambal i przecier pomidorowy i krótko podgrzej. Dodaj warzywa, sos orzechowy, wodę oraz szczodrą szczyptę soli i pieprzu. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut. Po 20 minutach dodaj kawałki makreli. Podawaj z natką pietruszki i ryżem.
Pizza z makrelą, kalafiorem i kurkumą
Składniki na pizzę z makrelą, kalafiorem i kurkumą
- 2 świeże filety z makreli, pokrojone na kawałki
- 1 świeży spód do pizzy
- ½ kalafiora, podzielonego na niewielkie różyczki
- 1 łyżeczka kurkumy
- 200 g hummusu
- 2 łyżki czarnych oliwek
- sól i pieprz
- kolendra
Jak przygotować pizzę z makrelą, kalafiorem i kurkumą
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Gotuj różyczki kalafiora przez 10 minut. Dobrze odsącz i wymieszaj z kurkumą. Dopraw solą.
Rozłóż ciasto na blasze, używając dołączonego papieru do pieczenia i posmaruj hummusem. Poukładaj na wierzchu różyczki kalafiora i oliwki, a następnie zapiekaj przez 10 minut w piekarniku. Następnie rozłóż na cieście makrelę, posyp obficie solą i pieprzem i zapiekaj przez kolejne 5 do 10 minut, aż makrela będzie gotowa. Udekoruj świeżą kolendrą.
Książkę z przepisami można ściągnąć ze strony makrela.eu/przepisy
Zobacz także:
- Dania rozgrzewające: makaron bolognese z soczewicą, złote mleko i zupa miso
- Zapiekane ryby i owoce morza, perliczka po marokańsku oraz grillowane tosty. Zobacz przepisy Sebastiana Olmy
- Szakszuka, gulasz marokański i sałatka z pieczonych buraków. Przepisy Basi Tworek na dania robione z miłością
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Jakub Kuroń
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN