Najzdrowsze garnki to te, które posiadają atesty i nie wydzielają szkodliwych substancji, a do tego są wyprodukowane z tworzyw bezpiecznych dla organizmu, cechują się wytrzymałością na uszkodzenia, są odporne na wysokie temperatury i nie wchodzą w reakcje z żywnością.
Kuchenne akcesorium noszące nazwę magicznej gąbki ma wielu zwolenników. Nic dziwnego, skoro produkt ten świetnie radzi sobie z większością trudnych zabrudzeń. Aby jednak nie uszkodzić żadnej traktowanej nim powierzchni, warto pamiętać o kilku zasadach. Sprawdź, jak prawidłowo używać magicznej gąbki.
Nóż to jedno z podstawowych narzędzi pracy kucharza. Z jego pomocą można wyczarować wiele wykwintnych potraw bądź po prostu pokroić chleb w trakcie przygotowywania kanapek. Warto jednak pamiętać o tym, że ostrza noży mają odmienną grubość, długość oraz kształt. Jak wybrać idealne akcesorium?
Kuchenny relikt może okazać się bardzo przydatny podczas gotowania i pieczenia.
Zanieczyszczenie plastikowymi odpadami stanowi poważne zagrożenie dla środowiska, dlatego ograniczenie zużycia tworzyw sztucznych powinno być priorytetem dla każdego z nas. Działania proekologiczne niosą za sobą wiele korzyści, zwłaszcza jeśli staramy się wprowadzać je w naszej kuchni. W programie Dzień Dobry TVN Konrad Koterba przedstawił zalety ekspresu do wody gazowanej oraz innych gadżetów umożliwiających większą troskę o bezpieczeństwo naszej planety. Jak ograniczyć plastik w kuchni? Sprawdź te sposoby i zastosuj je w swojej kuchni.
Pani Gosia uważa, że pracując w kuchni można wyglądać stylowo, a zwykła kuchenna ścierka może być prawdziwym dziełem sztuki. :)