Zdrowe garnki do gotowania – jakie wybrać?

Garnki aluminiowe a zdrowie
Kuchenne garnki – jakie najzdrowsze?
Źródło: Westend61/Getty Images
Najzdrowsze garnki to te, które posiadają atesty i nie wydzielają szkodliwych substancji, a do tego są wyprodukowane z tworzyw bezpiecznych dla organizmu, cechują się wytrzymałością na uszkodzenia, są odporne na wysokie temperatury i nie wchodzą w reakcje z żywnością.

Wiele osób stosuje do gotowania naczynia, które są stare lub, co gorsza, mają uszkodzoną powłokę. Przyrządzanie potraw w nich może mieć poważne konsekwencje dla organizmu. Dlatego dobrze jest wiedzieć, jakie garnki są zdrowe, a jakie należy natychmiast wyeliminować ze swojej kuchni!

Przepisy Tomasza Strzelczyka

Źródło: Dzień Dobry TVN
Polska kuchnia jest najlepsza
Polska kuchnia jest najlepsza
Śliwkowy zawrót głowy
Śliwkowy zawrót głowy
Dobre, bo polskie
Dobre, bo polskie

Kuchenne garnki – jakie najzdrowsze?

Przyrządzanie posiłków w odpowiednich naczyniach jest niezwykle ważne, jednak nie każdy wie, jak właściwie wybrać garnki. Zdrowe gotowanie zyskuje na popularności, często żywność jest poddawana obróbce termicznej przy wykorzystaniu wody czy pary wodnej, a nie smażona na tłuszczu, dlatego tym bardziej warto wiedzieć, jakie naczynia wybrać, by otrzymać posiłki wysokiej jakości.

Wiele osób uważa, że świetnie w niemal wszystkich okolicznościach sprawdzają się garnki emaliowane. Naczynia tego typu są często polecane dla osób starszych, alergików i dzieci. Wykonane z blachy stalowej pokrytej emalią nie uwalniają żadnych szkodliwych substancji. Powłoka ta zapewnia im gładkość i trwałość, przez co nie rdzewieją i nie są podatne na ścieranie. Do tego takie garnki są odporne na wysokie temperatury i działanie promieni UV. Minusem jest jednak to, że ich powłoka jest podatna na zarysowania, co może umożliwiać przenikanie rdzy z blachy do potraw w przypadku gotowania w starych i zużytych garnkach.

Drugim popularnym typem garnków są te wykonane ze stali nierdzewnej. Stal jest materiałem bardzo odpornym na uszkodzenia, nie odkształca się, do tego nie powstają w niej zagłębienia, w których mogłyby gromadzić się bakterie, więc naczynia te są bardzo higieniczne. Wybierając takie garnki, należy też pamiętać, by nie przechowywać w nich przyrządzonych potraw, bo długotrwały kontakt z żywnością może sprawić, że stal wejdzie z nimi w reakcję, czego efektem będzie metaliczny posmak. Na pytanie, czy garnki ze stali nierdzewnej są zdrowe i nadają się dla wszystkich, odpowiedź niestety brzmi „nie”. Te naczynia do gotowania są niekorzystne dla alergików uczulonych na chrom i nikiel.

W reakcję z jedzeniem nie wejdą na pewno naczynia wykonane z żeliwa. Polecane są zwłaszcza, jeśli są to naczynia czernione. Garnki do zdrowego gotowania to także te szklane, bo są łatwe w utrzymaniu w czystości, nie przejmują barw i nie pochłaniają zapachów, choć niestety łatwo je stłuc. Mimo że mało osób je wybiera, to uznawane są za jedne z najzdrowszych garnków do gotowania.

Garnki aluminiowe a zdrowie

Czy aluminiowe garnki są szkodliwe dla zdrowia? Po części tak. Dotyczy to produktów niskiej jakości, które nie są pokryte żadną dodatkową powłoką. Użytkowanie tego rodzaju garnków może grozić problemami ze zdrowiem, bo pod wpływem wysokiej temperatury cząsteczki aluminium przenoszą się na gotujące się jedzenie. Dobra wiadomość jest jednak taka, że takich produktów jest na rynku coraz mniej. Producenci takich naczyń wytwarzają je z aluminium anodowanego, czyli pokrytego warstwą tlenku glinu. Takie garnki są bardziej odporne na korozję, a dzięki takiemu zabezpieczeniu potencjalnie szkodliwe substancje nie mają prawa przenieść się na żywność. Ponadto garnki aluminiowe z powłoką z tlenku glinu sprawiają wrażenie solidnych i twardych oraz doskonale przewodzą ciepło.

Zdrowe gotowanie – garnki, które należy wyeliminować z kuchni

Na pytanie, jakie garnki są najzdrowsze, nasuwa się odpowiedź: takie, które są w dobrym stanie i pochodzą ze sprawdzonych źródeł. Złą praktyką jest korzystanie z tego rodzaju naczyń, jeśli są one w złym stanie. Nawet małe uszkodzenia na powłoce mogą spowodować, że gotowanie w nich pokarmów będzie niebezpieczne dla zdrowia. Słabej jakości powłoka, zwłaszcza ta teflonowa, która jest podatna na uszkodzenia i łatwo pojawiają się na niej rysy czy odpryski, może spowodować przenoszenie się jej drobinek do potraw. Spożywanie takich szkodliwych substancji jak np. biosfenol, kadm czy ołów może wywoływać nie tylko poważne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, lecz także mieć działanie rakotwórcze czy niekorzystnie wpływać na układ nerwowy. Niektóre garnki zawierają także toksyczne substancje, które przenoszą się do jedzenia pod wpływem wysokiej temperatury lub w kontakcie ze słonymi czy kwaśnymi produktami. Przykładem są niskiej jakości garnki aluminiowe bez powłoki.

Dobrą praktyką jest kupowanie garnków od sprawdzonych producentów. Takie naczynia przechodzą rygorystyczne kontrole pod względem jakości i bezpieczeństwa, więc nabywając je, zyskuje się pewność, że nie będą negatywnie wpływały na zdrowie. Garnki pochodzące z niepewnego źródła i takie, które nie posiadają istotnych oznaczeń, lepiej omijać szerokim łukiem.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: Westend61/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana