Najzdrowsze garnki to te, które posiadają atesty i nie wydzielają szkodliwych substancji, a do tego są wyprodukowane z tworzyw bezpiecznych dla organizmu, cechują się wytrzymałością na uszkodzenia, są odporne na wysokie temperatury i nie wchodzą w reakcje z żywnością.
Nagranie podbija sieć.
Garnki odróżnia wiele cech. Zarówno rodzaj tworzywa z jakiego zostały wykonane, rodzaj powłoki, jak i grubość dna. Wszystko to decyduje o tym, które z nich są najbardziej trwałe, a w których gotowanie jest najzdrowsze. Sprawdź jak wybrać najlepsze garnki na kuchenkę gazową.
Marcin Lemiszewski, nauczyciel muzyki, potrafi grać nie tylko na wielu różnych instrumentach, ale również na domowych sprzętach. W studiu Dzień Dobry TVN zaprezentował oryginalne wykonanie świątecznych piosenek. Dźwięki wybijał na garnkach!
Nie trzeba wiele, by w garnku zamiast smacznie bulgoczącej potrawy mieć przypalone danie, często nie do uratowania. Wystarczy zagadać się przez telefon lub na chwilę zająć się czym innym. Na dnie i ściankach garnka pojawi się zapieczona warstwa. Czym wyczyścić przypalony garnek? Na szczęście są na to domowe sposoby.
Budzisz się i pierwsze, o czym myślisz, to kawa? Nic dziwnego, bo aromatyczny napój nie tylko pobudza nas do działania, ale także odpręża i wprawia w dobry nastrój. Czy słyszeliście jednak o alternatywnym wykorzystaniu ziaren boskiego trunku? Przedstawiamy 5 zastosowań, dzięki którym życie każdej idealnej pani domu stanie się łatwiejsze.
Garnki i patelnie to niezbędne oprzyrządowanie każdej kuchni. Ich wybór nie jest jednak tak prosty, jak mogłoby się wydawać. Wszystkie garnki i patelnie (żeliwne, stalowe oraz emaliowane) działają na klasycznej kuchni gazowej. Problem pojawia się tam, gdzie w kuchni znajduje się płyta indukcyjna, kuchenka halogenowa, elektryczna, ceramiczna lub na podczerwień. Jak poznać, że garnek, który chcemy kupić będzie pasował do naszej kuchenki? Ile garnków powinno być w domu? To wszystko trudne pytania. Na szczęście Jasiek zna się! i odpowiada na nie wszystkie.
Okazuje się, że to w czym gotujemy ma ogromne znaczenie nie tylko dla smaku potrawy, ale również dla naszego zdrowia. Czy garnki i naczynia mogą być toksyczne? Wybór garnków na rynku jest ogromny. Emaliowane, żeliwne, teflonowe z aluminium, tytanowe. Które z nich są najbezpieczniejsze i w które warto zainwestować? Zapytaliśmy o to Katarzynę Bosacka, prowadzącą program "Wiem co jem" i "Wiem co kupuję".
W poniedziałek w Dzień Dobry TVN: terapia w kategorii "eksperyment medyczny" - dr Bachański, który w leczeniu dzieci stosował marihuanę o tym, czy metoda ta znajdzie szerokie zastosowanie w Polsce. Następnie: moda dziecięca dla wybranych - co chętnie noszą mali modnisie? A na koniec: toksyczne garnki versus zdrowe gotowanie - Katarzyna Bosacka doradzi, w czym przygotowywać posiłki. Bądźcie z nami o 8.00! Zapraszają: Anna Kalczyńska i Jarek Kuźniar.
W czym przechowywać wędlinę, mięso, a jak ser? W papier do pieczenia, śniadaniowy czy w pudełkach plastikowych, a może w opakowaniach styropianowych? Jak ustrzec się przed listeriami i śluzowcami? O tym w studiu dzień Dobry TVN opowiedziała dietetyczka Agnieszka Piskała. Jaki mogą mieć wpływ garnki na Alzheimera?