Jakie garnki kupić na kuchenkę gazową? Sprawdź, jak skompletować zestaw i o nie dbać
Garnki odróżnia wiele cech. Zarówno rodzaj tworzywa z jakiego zostały wykonane, rodzaj powłoki, jak i grubość dna. Wszystko to decyduje o tym, które z nich są najbardziej trwałe, a w których gotowanie jest najzdrowsze. Sprawdź jak wybrać najlepsze garnki na kuchenkę gazową.
Świąteczne melodie grane na garnkach. Rozpoznasz te utwory?
Marcin Lemiszewski, nauczyciel muzyki, potrafi grać nie tylko na wielu różnych instrumentach, ale również na domowych sprzętach. W studiu Dzień Dobry TVN zaprezentował oryginalne wykonanie świątecznych piosenek. Dźwięki wybijał na garnkach!
Jak i czym wyczyścić przypalone garnki? Na co należy zwrócić uwagę? Czy każdy garnek można czyścić w ten sam sposób?
Nie trzeba wiele, by w garnku zamiast smacznie bulgoczącej potrawy mieć przypalone danie, często nie do uratowania. Wystarczy zagadać się przez telefon lub na chwilę zająć się czym innym. Na dnie i ściankach garnka pojawi się zapieczona warstwa. Czym wyczyścić przypalony garnek? Na szczęście są na to domowe sposoby.
Odstraszanie insektów, udrażnianie rur i mycie podłóg. Do czego jeszcze możemy wykorzystać fusy po kawie?
Budzisz się i pierwsze, o czym myślisz, to kawa? Nic dziwnego, bo aromatyczny napój nie tylko pobudza nas do działania, ale także odpręża i wprawia w dobry nastrój. Czy słyszeliście jednak o alternatywnym wykorzystaniu ziaren boskiego trunku? Przedstawiamy 5 zastosowań, dzięki którym życie każdej idealnej pani domu stanie się łatwiejsze.
Garnki i patelnie to niezbędne oprzyrządowanie każdej kuchni. Ich wybór nie jest jednak tak prosty, jak mogłoby się wydawać. Wszystkie garnki i patelnie (żeliwne, stalowe oraz emaliowane) działają na klasycznej kuchni gazowej. Problem pojawia się tam, gdzie w kuchni znajduje się płyta indukcyjna, kuchenka halogenowa, elektryczna, ceramiczna lub na podczerwień. Jak poznać, że garnek, który chcemy kupić będzie pasował do naszej kuchenki? Ile garnków powinno być w domu? To wszystko trudne pytania. Na szczęście Jasiek zna się! i odpowiada na nie wszystkie.
Okazuje się, że to w czym gotujemy ma ogromne znaczenie nie tylko dla smaku potrawy, ale również dla naszego zdrowia. Czy garnki i naczynia mogą być toksyczne? Wybór garnków na rynku jest ogromny. Emaliowane, żeliwne, teflonowe z aluminium, tytanowe. Które z nich są najbezpieczniejsze i w które warto zainwestować? Zapytaliśmy o to Katarzynę Bosacka, prowadzącą program "Wiem co jem" i "Wiem co kupuję".
W poniedziałek w Dzień Dobry TVN: terapia w kategorii "eksperyment medyczny" - dr Bachański, który w leczeniu dzieci stosował marihuanę o tym, czy metoda ta znajdzie szerokie zastosowanie w Polsce. Następnie: moda dziecięca dla wybranych - co chętnie noszą mali modnisie? A na koniec: toksyczne garnki versus zdrowe gotowanie - Katarzyna Bosacka doradzi, w czym przygotowywać posiłki. Bądźcie z nami o 8.00! Zapraszają: Anna Kalczyńska i Jarek Kuźniar.
W czym przechowywać wędlinę, mięso, a jak ser? W papier do pieczenia, śniadaniowy czy w pudełkach plastikowych, a może w opakowaniach styropianowych? Jak ustrzec się przed listeriami i śluzowcami? O tym w studiu dzień Dobry TVN opowiedziała dietetyczka Agnieszka Piskała. Jaki mogą mieć wpływ garnki na Alzheimera?