GIS ostrzega przed niebezpiecznym gadżetem kuchennym. Sprawdź, czy masz go w domu

Patelnia i szpatułka
GIS wydał ostrzeżenie dotyczące łopatki kuchennej
Źródło: Crispin la valiente/GettyImages
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące łopatki kuchennej, z której mogą przenikać do żywności szkodliwe substancje chemiczne. Produkt nie powinien być używany w kuchni, gdyż może stwarzać zagrożenie dla zdrowia.
Kluczowe fakty:
  • GIS ostrzega przed łopatką kuchenną, w której stwierdzono migrację pierwszorzędowych amin aromatycznych do żywności.
  • Wydano zalecenie dla konsumentów: nie używajcie łopatki do kontaktu z żywnością.
  • Trwa postępowanie wyjaśniające.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak dbać o higienę żywności w trakcie wakacji?
Jak dbać o higienę żywności w trakcie wakacji?
Źródło: Dzień Dobry TVN

GIS wydał ostrzeżenie dotyczące łopatki kuchennej

Główny Inspektorat Sanitarny wydał nowe ostrzeżenie dotyczące produktu przeznaczonego do kontaktu z żywnością. W wyniku kontroli urzędowej, przeprowadzonej przez Państwową Inspekcję Sanitarną, stwierdzono migrację substancji chemicznych z jednej z łopatek kuchennych dostępnych na rynku.

Chodzi o pierwszorzędowe aminy aromatyczne, czyli związki, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia i nie powinny występować w artykułach mających kontakt z żywnością.

Łopatka do żywności może być niebezpieczna dla zdrowia

Ostrzeżenie dotyczy łopatki marki JUXIONG, posiadającej następujące oznaczenia:

  • Numer artykułu: C153006
  • Kod EAN: 2 020242 210829
  • Kraj pochodzenia: Chiny

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą obecnie działania wyjaśniające w tej sprawie. Konsumentom zalecono, aby nie używać tego produktu do kontaktu z żywnością, nawet jeśli był już wcześniej użytkowany. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości