- GIS ostrzega przed łopatką kuchenną, w której stwierdzono migrację pierwszorzędowych amin aromatycznych do żywności.
- Wydano zalecenie dla konsumentów: nie używajcie łopatki do kontaktu z żywnością.
- Trwa postępowanie wyjaśniające.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
GIS wydał ostrzeżenie dotyczące łopatki kuchennej
Główny Inspektorat Sanitarny wydał nowe ostrzeżenie dotyczące produktu przeznaczonego do kontaktu z żywnością. W wyniku kontroli urzędowej, przeprowadzonej przez Państwową Inspekcję Sanitarną, stwierdzono migrację substancji chemicznych z jednej z łopatek kuchennych dostępnych na rynku.
Chodzi o pierwszorzędowe aminy aromatyczne, czyli związki, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia i nie powinny występować w artykułach mających kontakt z żywnością.
Łopatka do żywności może być niebezpieczna dla zdrowia
Ostrzeżenie dotyczy łopatki marki JUXIONG, posiadającej następujące oznaczenia:
- Numer artykułu: C153006
- Kod EAN: 2 020242 210829
- Kraj pochodzenia: Chiny
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą obecnie działania wyjaśniające w tej sprawie. Konsumentom zalecono, aby nie używać tego produktu do kontaktu z żywnością, nawet jeśli był już wcześniej użytkowany.
Zobacz także:
- Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne. Dotyczy szklanek z popularnej sieci sklepów
- Popularny sklep prosi klientów o zwrot produktu. Może stwarzać zagrożenie dla zdrowia
- Partia popularnych warzyw wycofana. Pilny komunikat GIS: "Nie należy spożywać"
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: GIS
Źródło zdjęcia głównego: Crispin la valiente/GettyImages