Krótki przewodnik po nożach kuchennych. Jak skompletować praktyczny zestaw?

Źródło: Dzień Dobry TVN
Rach ciach – przewodnik po nożach
Rach ciach – przewodnik po nożach
Czy każdy ma bliznę na lewym palcu?
Czy każdy ma bliznę na lewym palcu?
Dania imbirem pachnące
Dania imbirem pachnące
Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Nóż to jedno z podstawowych narzędzi pracy kucharza. Z jego pomocą można wyczarować wiele wykwintnych potraw bądź po prostu pokroić chleb w trakcie przygotowywania kanapek. Warto jednak pamiętać o tym, że ostrza noży mają odmienną grubość, długość oraz kształt. Jak wybrać idealne akcesorium? W jaki sposób szatkować produkty spożywcze, by uniknąć skaleczeń? W Dzień Dobry TVN na te pytania odpowiedział doświadczony szef kuchni, Szymon Czerwiński.

Jak skompletować praktyczny zestaw noży kuchennych?

Kompletowanie noży kuchennych to wyzwanie, przed którym staje każdy amator gotowania. Wszak nie każde ostrze nadaje się do krojenia pieczywa czy szatkowania warzyw - różnorodne warianty akcesoriów pozwalają uporać się z konkretnymi zadaniami. Wyjątek stanowi tutaj nóż szefa kuchni. To dość uniwersalna propozycja, która powinna znaleźć swoje miejsce w każdej kuchni.

- Nóż szefa kuchni jest nożem podstawowym. Każdy z nas może używać go w domu (...). Generalnie rzecz biorąc, powinniśmy mieć w domu nóż szefa kuchni i nóż do obierania warzyw. To nam wystarczy. Ewentualnie nóż do chleba, który również nam się przyda - zapewnił Szymon Czerwiński, jednocześnie zwracając uwagę na techniki krojenia.

- Przede wszystkim stajemy nogami prosto (...). Ważna jest wysokość blatu - żebyśmy mieli wygodnie. Ważna jest deska (...). Chowamy sobie palce, opuszki, żeby nic nam się nie stało (...). Mamy przestrzeń, po której nóż pracuje. Kciuk chowamy do środka i nim możemy sobie też produkt podsuwać. Dzięki temu czujemy, jak nam nóż chodzi po palcach - wyjaśnił ekspert.

Blizna po skaleczeniu się nożem - czy każdy ją ma?

Dobry nóż kuchenny powinien być przede wszystkim ostry. Niestety nieumiejętne posługiwanie się takim akcesorium może prowadzić do skaleczeń. Głębokie rany cięte zwykle pozostawiają po sobie blizny. Podobno charakterystyczny ślad na skórze mają miliony ludzi na całym świecie. Postanowiliśmy to sprawdzić, przeprowadzając sondę na ulicach Warszawy.

Czy każdy ma bliznę na lewym palcu? Zobacz wideo:

Czy każdy ma bliznę na lewym palcu?
Źródło: Dzień Dobry TVN

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz na platformie Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Magdalena Brzezińska

Reporter: Katarzyna Abramowicz

Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana