Nóż to jedno z podstawowych narzędzi pracy kucharza. Z jego pomocą można wyczarować wiele wykwintnych potraw bądź po prostu pokroić chleb w trakcie przygotowywania kanapek. Warto jednak pamiętać o tym, że ostrza noży mają odmienną grubość, długość oraz kształt. Jak wybrać idealne akcesorium?
Tadeusz Lewandowski jest jednym z najlepszych ostrzycieli w Polsce, a może i na świecie. Twierdzi, że naostrzyć da się prawie każdy nóż, a wie, co mówi. Przez jego ręce przeszły ich dziesiątki tysięcy. Czy są następcy tego fachu?
Tomasz Hartman jest szefem kuchni z 25-letnim stażem. W pewnym momencie postanowił porzucić zawodowe, kulinarne podróże po świecie i stał się miejskim szlifierzem. Ku zdziwieniu najbliższych jego praca szybko zaczęła cieszyć się ogromnym zainteresowaniem. Opowiedział, jak istotne w kuchni są ostre noże, a jego kolega po fachu Szymon Czerwiński wskazał 5 takich, które każdy powinien mieć.
Noże to jedne z ważniejszych akcesoriów w kuchni. W cyklu "Jasiek zna się!" Jan Kuroń podpowiada, jak je prawidłowo ostrzyć i jak o nie dbać. Powiedział również, jakie są zalety oraz wady noży stalowych i ceramicznych.
Dziś w "gadżetowym kąciku" Anny Nowak-Ibisz było bardzo ostro! Dowiedzieliśmy się m.in. po czym można poznać dobry nóż kuchenny, czy musi on kosztować ponad 1500 złotych i, jak go prawidłowo ostrzyć nóż, by posłużył nam długie lata?
Do Stanów Zjednoczonych Michał Zięba przyjechał 11 lat temu. Przywiózł ze sobą jedynie 300 dolarów i... zapalenie płuc. Jeszcze wtedy nie wiedział, że w Ameryce odniesie tak duży sukces. Czym się zajmuje? Wyrabianiem noży, a jego produkty potrafią kosztować tyle co mieszkanie. Prowadzącej Dzień Dobry TVN Kindze Rusin Michał pokazał, na czym polega jego praca. Kto zamawia u niego noże? Co Michał ma wspólnego z Oscarami?
Te deski wymyślili Amerykanie. Stworzyli deski z materiału w stu procentach pozyskanego z recyklingu. Idealnie zespolone. Nie tępią noży. Nie asymilują bakterii ani zapachów. Anna Nowak - Ibisz, „Pani Gadżet”, z USA przywiozła oprócz fenomenalnych desek do krojenia także wirus. Czy zaraźliwy?