Tomasz Hartman mistrz noży
Tomasz Hartman trzy lata temu podjął decyzję o zakończeniu kariery zawodowego kucharza. Jak przyznał, był zmęczony, gdyż w kuchni pracował od 15 roku życia. Na przestrzeni lat wypracował sobie jednak pewne nawyki. Jednym z nich jest praca z ostrymi nożami, które w zawodzie kucharza są kluczowe. Po zakończeniu kariery w kuchni Tomasz nie opuścił swoich „przyjaciół”. Postanowił zająć się szlifierką znanych mu narzędzi. I tak małe, niepozorne przedmioty stały się jego nową "zajawką".
Przez dwa lata z dzieckiem słuchaliśmy tego dźwięku szlifierki. Zaczął się ruch, zainteresowanie. Okazuje się, że każdy z nas ma co najmniej kilka rzeczy w szufladzie, które przydałoby się naostrzyć. Zawsze dla Tomka było ważne, żeby wszystkie te kwestie związane i dotyczące jedzenia połączyć. Po prostu lubi to, co robi
– powiedziała jego żona, Agnieszka Hartman.
Dobrze naostrzone noże Tomasz wykorzystuje, przekazując ludziom swoją definicję smaku. Z przyjaciółmi tworzy wyjątkowe na skalę światową projekty kulinarne. Grupa zorganizowała kolację w podziemnej restauracji, w której czasie połączono żywioły ziemi i wody.
5 noży, które każdy powinien mieć w kuchni
W swoim domu to Ty jesteś szefem kuchni. Jedynym, wyjątkowym i niepowtarzalnym. Warto jednak mieć na uwadze, że to, jak będzie postępować nasza praca, w dużej mierze zależy nie tylko od naszych umiejętności, ale także od sprzętu, jaki posiadamy. Jak więc odpowiednio dobierać noże, aby ułatwić sobie kuchenne rewolucje?
Szymon Czerwiński zdradził nam, że w każdej kuchni powinno znaleźć się 5 podstawowych. Są to kolejno: nóż szefa kuchni, do warzyw, do pieczywa, do wędlin oraz uniwersalny.
- Nóż szefa kuchni charakteryzuje się tym, że jest w kształcie trójkąta i schodzi ku górze, ku czubkowi. Drugi nóż uniwersalny jest bardzo pomocny podczas siekania i krojenia. Długi nóż przyda się do wędlin, natomiast nóż z ząbkami przeznaczony jest do krojenia pieczywa – tłumaczył gość Dzień Dobry TVN.
Nasz mistrz zdradził także, że przydatne w kuchni są małe nożyki. Sprawdzą się podczas krojenia i obierania warzyw. Prawda jest jednak taka, że nawet najdroższy sprzęt nie będzie spełniał swojej funkcji, gdy będzie tępy. Dbajmy więc o to, aby co jakiś czas ostrzyć noże. Jeśli planujecie dopiero wyposażyć kuchnię, Szymon zdradził, jak wybrać odpowiednie narzędzia i co robić, by służyły nam przez lata.
- Przede wszystkim wybierając nóż, wybierzmy ten, który dobrze leży nam w ręku i który nam się podoba. Cała magia polega na tym, żeby dbać o noże. Jak to robić? Wystarczy go umyć pod letnią wodą wraz ze środkiem myjącym i wytrzeć - radził.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Zobacz także:
Niezwykłe hobby miłośników anime. "Cosplay to forma odskoczni i odprężenia"
Wyjątkowe hobby Pauliny Holtz. "To nie ma nic wspólnego z przemocą czy agresją"
Z papieru można zbudować niemal wszystko. "To hobby dla każdego, ale przyda się cierpliwość"
Autor: Nastazja Bloch
Reporter: Sylwia Repeła