Gołąbki wegetariańskie - przepis krok po kroku
Składniki:
- główka kapusty lub kapusty włoskiej
- 2 szklanki kaszy jaglanej lub innej
- cebula
- duża papryka
- 4 ząbki czosnku
- 3 – 4 łodygi selera naciowego
- ½ pęczka natki pietruszki
- łyżka suszonej kolendry lub pieprzu ziołowego
- 4 gałązki świeżego tymianku lub 1 łyżka suszonego
- łyżka słodkiej papryki
- sól, pieprz
Przepisy Andrzeja Polana
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Sposób przygotowania wegetariańskich gołąbków
- Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, możesz posolić ją nieco bardziej niż zwykle. Z kapusty zdejmij delikatnie liście. Następnie wkładaj je do po kolei do gotującej się wody na 2-3 minuty i odstaw do wystygnięcia.
- Przygotuj farsz, na odrobinie oliwy z oliwek przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj płatki czosnku, posiekany tymianek i paski papryki. Po paru minutach dodaj seler, pomidory (mogą być sparzone lub z puszki) oraz przyprawy (pieprz ziołowy, paprykę słodką, natkę pietruszki oraz kolendrę).
- Całość duś do miękkości, delikatnie wystudź i wymieszaj z kaszą jaglaną. Dopraw solą i pieprzem.
- Tak powstały farsz wykładaj na pojedyncze liście kapusty i zawijaj. Aby umożliwić zawinięcie liścia z rdzeniem, możesz go delikatnie obtłuc płaską stroną tłuczka do mięsa. Uważam, że to lepsza opcja od wykrajania, bowiem liść zachowuje swój kształt.
- Zawijaj na tak zwaną zakładkę. Zbyt długie fragmenty kapusty odcinaj za pomocą noża.
- Zawinięte gołąbki możesz klasycznie dusić/gotować, ułóż je wtedy w garnku i podlej wodą lub lekkim bulionem warzywnym do 1/3 wysokości. Przykryj pokrywką i duś ponad godzinę (70 - 90 minut).
Zobacz także:
- Dania wegetariańskie według przepisów Piotra Kucharskiego
- Wegetariańskie kotlety warzywne – jak je przyrządzić?
- Spaghetti wegetariańskie – kuchnia włoska bez mięsa
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Jan Kuroń
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN
podziel się: