Gołąbki wegetariańskie, czyli tradycyjne polskie danie w wersji bezmięsnej

Jasiek Kuroń w kuchni Dzień Dobry TVN
Domowe gołąbki
Źródło: Dzień Dobry TVN
Gołąbki wcale nie muszą być nudne - pokazał to w kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń. Sprawdź jego przepis na tradycyjne polskie danie w wersji bezmięsnej, czyli gołąbki wegetariańskie.

Gołąbki wegetariańskie - przepis krok po kroku

Składniki:

  • główka kapusty lub kapusty włoskiej
  • 2 szklanki kaszy jaglanej lub innej
  • cebula
  • duża papryka
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 – 4 łodygi selera naciowego
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • łyżka suszonej kolendry lub pieprzu ziołowego
  • 4 gałązki świeżego tymianku lub 1 łyżka suszonego
  • łyżka słodkiej papryki
  • sól, pieprz

Przepisy Andrzeja Polana

DD_20220211_Kuchnia_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa

Sposób przygotowania wegetariańskich gołąbków

  1. Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, możesz posolić ją nieco bardziej niż zwykle. Z kapusty zdejmij delikatnie liście. Następnie wkładaj je do po kolei do gotującej się wody na 2-3 minuty i odstaw do wystygnięcia.
  2. Przygotuj farsz, na odrobinie oliwy z oliwek przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj płatki czosnku, posiekany tymianek i paski papryki. Po paru minutach dodaj seler, pomidory (mogą być sparzone lub z puszki) oraz przyprawy (pieprz ziołowy, paprykę słodką, natkę pietruszki oraz kolendrę).
  3. Całość duś do miękkości, delikatnie wystudź i wymieszaj z kaszą jaglaną. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Tak powstały farsz wykładaj na pojedyncze liście kapusty i zawijaj. Aby umożliwić zawinięcie liścia z rdzeniem, możesz go delikatnie obtłuc płaską stroną tłuczka do mięsa. Uważam, że to lepsza opcja od wykrajania, bowiem liść zachowuje swój kształt.
  5. Zawijaj na tak zwaną zakładkę. Zbyt długie fragmenty kapusty odcinaj za pomocą noża.
  6. Zawinięte gołąbki możesz klasycznie dusić/gotować, ułóż je wtedy w garnku i podlej wodą lub lekkim bulionem warzywnym do 1/3 wysokości. Przykryj pokrywką i duś ponad godzinę (70 - 90 minut).

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości