Młoda kapusta. Przepisy na gołąbki, kapustę duszoną i pyszną surówkę

Sezon na młodą kapustę czas zacząć. Przepisy na duszoną młodą kapustę z boczkiem i koperkiem, gołąbki z młodej kapusty po turecku i chrupiącą azjatycką surówkę z młodej kapusty przedstawiła w Dzień Dobry TVN Katarzyna Bukowska. Smacznego!

Duszona młoda kapusta z boczkiem i koperkiem

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 3 łyżki masła
  • 150 g wędzonego surowego boczku
  • 1 duża cebula
  • około 1 szklanki bulionu warzywnego lub wody
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1 pęczek koperku
  • sól i pieprz

Zobacz też: Pod kruszonką. Owoce, warzywa i ciasto drożdżowe – przepisy >>> 

Główkę kapusty szatkujemy i odstawiamy chwilowo na bok.

W dużym garnku rozgrzewamy masło i dodajemy do niego drobno pokrojony boczek. Podsmażamy go, aż nabierze złotego koloru, a następnie dodajemy również drobno pokrojoną cebulkę. Smażymy jeszcze kilka minut, by cebula zmiękła i nabrała lekkiego koloru.

Do garnka dodajemy poszatkowaną kapustę, zalewamy wszystko bulionem warzywnym lub wodą (jej ilość można modyfikować w zależności od tego jak gęstą kapustę lubimy), wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy kapustę na niedużym ogniu około 20-30 minut. W razie potrzeby dolewamy bulionu lub wody.

Do miękkiej kapusty dodajemy posiekany koperek, doprawiamy ją do smaku solą i pieprzem, gotujemy jeszcze 2-3 minuty.

Taką kapustę można zagęścić zasmażką z masła i mąki, ale nie jest to konieczne.

Gołąbki z młodej kapusty po turecku

Składniki:

Gołąbki

  • 1 główka młodej kapusty
  • 100 g ryżu
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 0,5 pęczka mięty
  • 0,5 pęczka kolendry
  • 1 garść orzeszków pinii
  • 1 garść rodzynków
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól i pieprz
  • Sos pomidorowy
  • 700 ml passaty pomidorowej
  • 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 1 papryczka chilli
  • 3 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soli

Zobacz też: Drożdżowe bułeczki - sprawdzone przepisy! >>> 

Z młodej kapusty wycinamy głąb, wkładamy ją nacięciem do dołu do garnka z wrzącą, osoloną wodą i gotujemy około 7-8 minut.

Kapustę następnie wyjmujemy z wody i zostawiamy do lekkiego przestygnięcia.

Ryż gotujemy do konsystencji al dente w osolonej wodzie (proporcje: 1 miarka ryżu na 2 miarki wody).

Cebule drobno siekamy i podsmażamy na maśle, pod koniec dodając jeszcze przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

Do dużej miski wkładamy mielone mięso z indyka, posiekaną miętę oraz kolendrę, lekko podprażone na suchej patelni orzeszki pinii, rodzynki, kumin i słodką paprykę, a także ugotowany ryż oraz podsmażoną cebulkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masę dokładnie wyrabiamy.

Z obgotowanej kapusty odrywamy kolejne liście. Jeśli nerw na liściu kapusty jest gruby i twardy możemy go wykroić, ściąć jego górną warstwę albo rozbić go tłuczkiem. Na tak przygotowanym liściu układamy porcję mięsa i szczelnie zawijamy – najpierw podwijamy boki gołąbka, później zwijamy go w ciasny rulon. Pracujemy aż do wykończenia liści kapusty i farszu. Gdy liście stają się coraz mniejsze możemy używać 2 by zawinąć jednego gołąbka.

Wszystkie gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym lub blasze.

W garnku zagotowujemy passatę pomidorową, mieszamy ją z koncentratem pomidorowym, posiekaną papryczką chilli, brązowym cukrem oraz solą i takim sosem zalewamy gołąbki.

Naczynie przykrywamy (pokrywką lub folią aluminiową) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190oC na około godzinę. Po tym czasie możemy zdjąć przykrywkę i piec gołąbki jeszcze chwilę by się zrumieniły.

Chrupiąca azjatycka surówka z młodej kapusty

Składniki:

  • 1 mała główka młodej kapusty
  • 2 marchewki
  • 0,25 szklanki octu ryżowego
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 pomarańcze
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryczka chilli
  • 1 garść płatków migdałowych
  • 3 łyżki sezamu
  • 0,5 pęczka natki kolendry lub pietruszki

Zobacz też: Przepisy na tradycyjny bigos, kapustę wigilijną i paszteciki z pieczarkami >>> 

Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i drobno szatkujemy, wrzucamy do dużej miski.

Marchewki również obieramy, a następnie obieraczką do warzyw ścinamy ją w cienkie wstążki.

Ocet ryżowy, olej sezamowy, miód i sól mieszamy dokładnie, po czym takim sosem zalewamy kapustę i lekko ściskamy ją w dłoniach, by zmiękła. Dodajemy marchewkę i mieszamy.

Na wierzchu sałatki układamy fileciki wycięte z pomarańczy (lub po prostu cząstki pomarańczy), pokrojoną czerwoną paprykę i drobno posiekaną ostrą papryczkę.

Na suchej patelni prażymy płatki migdałowe i sezam na lekko złoty kolor, nimi również posypujemy sałatkę.

Dekorujemy listami kolendry i podajemy.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości