- Czym jest biały osad na ogórkach?
- Jak rozpoznać pleść na kiszonych ogórkach?
- Biały kożuch na ogórkach - co to takiego?
- Kiedy trzeba wyrzucić kiszone ogórki?
Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Czym jest biały osad na ogórkach?
Biały osad, który czasem pojawia się na powierzchni ogórków kiszonych, jest naturalnym zjawiskiem towarzyszącym fermentacji. Powstaje on w wyniku działania bakterii kwasu mlekowego, odpowiedzialnych za przekształcanie cukrów obecnych w warzywach w kwas mlekowy. To właśnie dzięki tym bakteriom ogórki zyskują kwaśny smak, chrupkość i mogą być długo przechowywane. Bakterie kwasu mlekowego są całkowicie nieszkodliwe, a wręcz mają pozytywny wpływ na organizm. Wspomagają trawienie, dbają o prawidłową florę jelitową i pomagają usuwać toksyny. Dlatego biały nalot na kiszonych ogórkach nie jest powodem do obaw – takie ogórki są całkowicie bezpieczne do spożycia. Ponadto, odradza się ich opłukiwania, aby nie tracić cennych właściwości kwasu mlekowego.
Jak rozpoznać pleść na kiszonych ogórkach?
Chociaż biały osad powstający na ogórkach to zwykle naturalny efekt fermentacji, w pewnych warunkach może pojawić się również pleśń. W odróżnieniu od nieszkodliwego nalotu fermentacyjnego, pleśń stanowi zagrożenie dla zdrowia i nie należy jej lekceważyć.
Może ona przybierać różne barwy – od niebieskiej i zielonej po szarą czy czarną – oraz tworzyć nieregularną, niejednolitą warstwę, co pozwala odróżnić ją od równomiernego, białego osadu.
Biały kożuch na ogórkach - co to takiego?
W trakcie procesu kiszenia na powierzchni słoika może pojawić się biały nalot, który bywa błędnie uznawany za pleśń. W rzeczywistości jest to tzw. kożuch fermentacyjny – naturalny efekt fermentacji, nieszkodliwy dla zdrowia. Zaleca się jednak jego regularne usuwanie, ponieważ może on wpływać na smak i ogólną jakość kiszonki.
Kiedy trzeba wyrzucić kiszone ogórki?
Ogórki kiszone trzeba wyrzucić, kiedy pojawi się na nich pleśń. Wystarczy jeden mały wykwit, aby cała kiszonka musiała pójść na straty. Dzieje się tak dlatego, że zarodniki znajdują się już w całym pojemniku, w tym w zalewie. Ponadto, jeśli używamy wielorazowego pojemnika, należy go dokładnie wymyć przed umieszczeniem w nich świeżej partii warzyw.
Zobacz także:
- Ogórki kiszone - przepisy na tradycyjne, ostre i kruche. Jak je zrobić? Dlaczego czasami są puste w środku?
- Jak długo można przechowywać kiszone ogórki? Sprawdź, co zrobić, żeby się nie zepsuły
- Lubisz ogórki kiszone? Poznaj przepisy Emilii Sznajder
Autor: Teofila Siewko
Źródło: zywienie.abczdrowie.pl
Źródło zdjęcia głównego: Milena Khosroshvili/Getty Images