Artykuł z cyklu ''Planuję długie życie'' strona główna
Planuję długie życie

Zdrowie na talerzu, czyli przepisy dietetyk Anny Radowickiej. W rolach głównych owoce i warzywa

Planuję długie życie

Zdrowie na talerzu, czyli przepisy dietetyk Anny Radowickiej. W rolach głównych owoce i warzywa

Jak jeść zdrowo i smacznie? To pytanie zadaje sobie chyba każdy z nas. Z pomocą przychodzi dietetyk Anna Radowicka. Poznaj jej przepisy na sałatkę z truskawkami, koktajl warzywny na bazie kefiru i grzanki pieczone z łososiem i mango.

Sałatka z truskawkami, granatem, awokado i kaszą bulgur

Składniki na sałatkę z truskawkami, granatem, awokado i kaszą bulgur:

  • 500 g mieszanki mix sałat (w tym lodowa, szpinak, rukola)
  • 10 orzechów brazylijskich
  • 20 truskawek świeżych
  • kasza bulgur (torebka) lub 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego
  • połówka granatu
  • ser parmezan (starty)
  • awokado

Sos balsamico:

  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • łyżka miodu lub syropu klonowego
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • łyżka soku z cytryny
  • świeżo mielony pieprz

Jak przygotować sałatkę z truskawkami, granatem, awokado i kaszą bulgur:

Ugotować kaszę - zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pokruszyć orzechy. Pokroić truskawki na 

połówki. Granat wydrążyć. Awokado pokroić na kawałki. Wszystko wymieszać z mixem sałat i polać sosem. Podawać z kaszą lub pełnoziarnistym pieczywem (podpieczonym).

Warzywny koktajl na bazie kefiru

Składniki na warzywny koktajl na bazie kefiru:

  • kiwi
  • garść szpinaku
  • zielony ogórek duży 
  • dwie marchewki
  • 1/2 buraka
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • czosnek ząbku
  • 300 ml kefiru
  • 4 duże plastry ananasa
  • łyżka płatków owsianych

Jak przygotować warzywny koktajl na bazie kefiru:

Wszystkie warzywa pokroić na małe kawałki (kwadraty). Owoce pokroić na kawałki. Wymieszać w blenderze z kefirem, na koniec dodać płatki owsiane i wymieszać łyżką.

Grzanki z łososiem pieczonym z mango

Składniki na grzanki z łososiem pieczonym z mango:

  • chleb pełnoziarnisty (duże kromki) lub bułka pełnoziarnista
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 4 plastry mango
  • garść rukoli
  • 2 plastry sera mozzarella
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 100 g surowego łososia

Jak przygotować grzanki z łososiem pieczonym z mango:

Łososia w zalewie z olejem, solą, pieprzem i cytryną pieczemy przez 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. Pieczywo skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy w tosterze lub piekarniku. Na kromki chleba układamy 

kawałki rozgniecionego widelcem łososia, następnie plastry mango i sera mozzarella, kładziemy rukolę i pomidorki obok lub na kromki.

Audycja jest częścią kampanii społecznej „Planuję długie życie” realizowanej w ramach Narodowej Strategii Onkologicznej na lata 2020–2030, finansowanej ze środków Ministra Zdrowia.

Chcesz wiedzieć więcej wejdź na stronę http://planujedlugiezycie.pl

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz też:

Polski kompozytor muzyki filmowej o drodze na szczyt. "Chałturzyłem, grałem na ślubach i weselach, robiłem audycje dla dzieci"

Dorota Wellman przez wiele lat nie mogła zajść w ciążę. "Do piekła bym trafiła, żeby mieć dziecko"

Gwiazdy "Seksu w wielkim mieście" wróciły na plan. "Przyjaźń nigdy nie wychodzi z mody"

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Źródło: Anna Radowicka |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
76
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0