Pączki z ricotty - przepis
Składniki:
- 2,5-3 szklanki mąki pszennej,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 szklanki sera ricotta,
- Ok. 1/2 szklanki drobnego cukru,
- 2 łyżeczki pasty z wanilii lub 2 op. cukru wanilinowego,
- 4 jaja,
- 2 pomarańcze,
- szczypta soli,
- cukier puder + zwykły cukier do obtoczenia,
- olej do smażenia.
Jak zrobić pączki z ricotty?
- Ricottę miksujemy z cukrem, pastą z wanilii i jajami, dodajemy sól, skórkę i sok z pomarańczy oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy aż do uzyskania gładkiego ciasta, jeśli będzie zbyt rzadkie należy dosypać więcej mąki.
- Rozgrzewamy olej w rondelku i za pomocą dwóch łyżek, maczanych w oleju nakładamy małe porcje. Smażymy na złoty kolor, następnie osuszamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze pudrze wymieszanym ze zwykłym cukrem.
Zobacz także:
- Pączki domowe na słodko i wytrawnie - najlepsze przepisy na tłusty czwartek i nie tylko
- Dlaczego pączki powinny mieć jasne obwódki? Jak je zrobić?
- Pączki kładzione łyżką - przepis na najlepsze racuchy. Prościej się nie da!
- Domowe pączki tańsze od sklepowych. Za jednego zapłacimy mniej niż 1 zł
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Marieta Marecka
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News
podziel się: