Karnawałowe słodkości Piotra Kucharskiego - pączki i faworki

Nie tylko faworki dobre na karnawał
Źródło: Dzień Dobry TVN
Jak karnawał, to nie można obyć się bez pączków i faworków. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski pokazał, jak przygotować takie karnawałowe słodkości. Sprawdź jego przepisy.
Pieczone pączki
Pieczone pączki
Pieczone pączki
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Pieczone pączki - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 125 g mleka,
    • 20 g drożdży,
      • jajko,
        • 4 żółtka,
          • 75 g cukru,
            • 400 g mąki pszennej,
              • 70 g masła,
                • Polewa:
                  • 4 łyżki miodu,
                    • 2 łyżki masła,
                      • sok wyciśnięty z jednej cytryny,
                        • drobny cukier do posypania.

                          Sposób przygotowania:

                          1. Drożdże i cukier rozpuścić w mleku. Dodać jajka i dokładnie wymieszać. Dodać mąkę. Wymieszać i lekko zarobić, a następnie partiami dodawać rozpuszczone masło. Wyrobić na gładką i elastyczną masę.
                            1. Przełożyć rękawa cukierniczego i pozostawić do wyrośnięcia.
                              1. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wycisnąć ciasto do specjalnej formy do pieczenia w kształcie oponek. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut i upiec w rozgrzanym do 220°C piekarniku przez 8-10 minut.
                                1. W rym czasie podgrzać masło z miodem i sokiem z cytryny.
                                  1. Każdego pączka po upieczeniu posmarować syropem i obtoczyć w cukrze.
                                    Faworki
                                    Faworki
                                    Faworki
                                    Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                    Faworki - przepis krok po kroku

                                    Składniki:

                                    • 400 g mąki pszennej tortowej,
                                      • 150 g kwaśniej śmietany 18%,
                                        • 4 duże żółtka,
                                          • 20 ml spirytusu,
                                            • szczypta soli,
                                              • 1 łyżeczka cukru pudru plus do posypania,
                                                • około 1 litra oleju rzepakowego do smażenia.

                                                  Sposób przygotowania:

                                                  1. Składniki na ciasto umieść w misce robota do wyrabiania i wyrobić na gładkie ciasto.
                                                    1. Następnie rozwałkować na prostokąt. Złożyć na trzy i ponownie rozwałkować. Im więcej razy złożymy, tym faworki będą delikatniejsze i bardziej kruche po usmażeniu.
                                                      1. Rozgrzać olej do 180°C.
                                                        1. Faworki pokroić na paski, w środku każdego zrobić na cięcie i zawinąć.
                                                          1. Faworki smażyć po 30-40 sekund w gorącym oleju.
                                                            1. Następnie osuszyć na ręczniku papierowym i oprószyć cukrem pudrem.

                                                              Zobacz także:

                                                              Autor: Teofila Siewko

                                                              Źródło: Piotr Kucharski

                                                              Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                              podziel się:

                                                              Pozostałe wiadomości