Karnawałowe słodkości Piotra Kucharskiego - pączki i faworki

Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN
Nie tylko faworki dobre na karnawał
Źródło: Dzień Dobry TVN
Jak karnawał, to nie można obyć się bez pączków i faworków. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski pokazał, jak przygotować takie karnawałowe słodkości. Sprawdź jego przepisy.
Pieczone pączki
Pieczone pączki
Pieczone pączki
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Pieczone pączki - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 125 g mleka,
  • 20 g drożdży,
  • jajko,
  • 4 żółtka,
  • 75 g cukru,
  • 400 g mąki pszennej,
  • 70 g masła,
  • Polewa:
  • 4 łyżki miodu,
  • 2 łyżki masła,
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny,
  • drobny cukier do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże i cukier rozpuścić w mleku. Dodać jajka i dokładnie wymieszać. Dodać mąkę. Wymieszać i lekko zarobić, a następnie partiami dodawać rozpuszczone masło. Wyrobić na gładką i elastyczną masę.
  2. Przełożyć rękawa cukierniczego i pozostawić do wyrośnięcia.
  3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wycisnąć ciasto do specjalnej formy do pieczenia w kształcie oponek. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut i upiec w rozgrzanym do 220°C piekarniku przez 8-10 minut.
  4. W rym czasie podgrzać masło z miodem i sokiem z cytryny.
  5. Każdego pączka po upieczeniu posmarować syropem i obtoczyć w cukrze.
Faworki
Faworki
Faworki
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Faworki - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej tortowej,
  • 150 g kwaśniej śmietany 18%,
  • 4 duże żółtka,
  • 20 ml spirytusu,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka cukru pudru plus do posypania,
  • około 1 litra oleju rzepakowego do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na ciasto umieść w misce robota do wyrabiania i wyrobić na gładkie ciasto.
  2. Następnie rozwałkować na prostokąt. Złożyć na trzy i ponownie rozwałkować. Im więcej razy złożymy, tym faworki będą delikatniejsze i bardziej kruche po usmażeniu.
  3. Rozgrzać olej do 180°C.
  4. Faworki pokroić na paski, w środku każdego zrobić na cięcie i zawinąć.
  5. Faworki smażyć po 30-40 sekund w gorącym oleju.
  6. Następnie osuszyć na ręczniku papierowym i oprószyć cukrem pudrem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!