Tłusty czwartek to wyjątkowy dzień, w którym Polacy masowo wręcz sięgają po pączki, faworki i inne słodkości. Obok tych tradycyjnych, istnieją również rozmaite alternatywy, jak np. wegańskie pączki pieczone. Jak je zrobić? W naszej kuchni przepisem podzielił się Szymon Czerwiński.
Wegańskie pączki pieczone - przepis Szymona Czerwińskiego
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- drożdże suszone instant 7g (15g świeżych)
- 250 ml ciepłego napoju sojowego
- 50 g miękkiego oleju kokosowego
- nadzienie
Wegańskie pączki pieczone - sposób przygotowania
- 1Do naczynia miksera przesiej przez sito mąkę, następnie dodaj drożdże i cukier. Wymieszaj całość.
- 2Napój sojowy podgrzej do temperatury 36 stopni C. Dodaj do sypkich składników oraz rozpuszczony olej kokosowy. Połącz ze sobą składniki. Odstaw w ciepłe i suche miejsce do wyrośnięcia.
- 3Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i wytnij za pomocą szklanki pączki.
- 4Ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem - przykryj ściereczką, aby wyrosły.
- 5Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 20 minut. Udekoruj lukrem.
Zobacz także:
Źródło: Szymon Czerwiński
Źródło zdjęcia głównego: Brent Hofacker/Getty Images