Pączki na słono z pesto bazyliowym, serem mozzarella i pomidorami z przepisu Sebastiana Olmy

Pączki z pesto bazyliowym Sebastiana Olmy
Pączki na słono z pesto bazyliowym, serem mozzarella i pomidorami z przepisu Sebastiana Olmy
Źródło: Jakub Kamiński/East News
Pyszne pączki na słono to danie w sam raz na okres karnawałowy i dla wszystkich tych, którzy wolą słone od słodkiego. W Dzień Dobry TVN Sebastian Olma zaprezentował, jak przygotować pączki na słono z pesto bazyliowym, serem mozzarella i pomidorami. Sprawdź, jak je zrobić.
Elegancja na talerzu. Mini tartaletki z gruszką, Gorgonzolą DOP dolce i karmelizowaną cebulką
Materiał promocyjny
Elegancja na talerzu. Mini tartaletki z gruszką, Gorgonzolą DOP dolce i karmelizowaną cebulką
Gorgonzola DOP to coś więcej niż tylko ser pleśniowy. To produkt z tradycją, który łączy w sobie historyczne korzenie, techniczne mistrzostwo i kulinarną kreatywność.

Składniki na pączki na słono z pesto bazyliowym, serem mozzarella i pomidorami z przepisu Sebastiana Olmy

Składniki na ciasto do pączków na słono:

  • 360 g mleka zwykłego
  • 180 g cukru
  • 60 g drożdży świeżych
  • 300 g jajek
  • 300 g żółtek
  • 1200 g mąki pszennej
  • natka pietruszki, bazylia, kolendra po pęczku
  • 240 g masła
  • łyżka soli
  • świeżo mielony pieprz
  • 50 g pesto bazyliowego
  • 100 g suszonych pomidorów
  • łyżka papryki słodkiej w proszku

Składniki na farsz do pączków na słono z pesto bazyliowym:

  • 100 g pesto bazyliowego
  • 4 kulki sera mozzarella
  • 4 pomidory zwykłe
  • duży pęczek bazylii
  • 50 g orzeszków pinii
Grillowany schab po włosku wg Sebastiana Olmy
Materiał promocyjny

Grillowany schab po włosku wg Sebastiana Olmy

Tost francuski z Gorgonzolą DOP dolce, karmelizowaną śliwką i tymiankiem. Idealne połączenie smaków
Materiał promocyjny
Tost francuski z Gorgonzolą DOP dolce, karmelizowaną śliwką i tymiankiem. Idealne połączenie smaków
Gorgonzola DOP to duma włoskiej kuchni. Jest produkowana wyłącznie na wybranych obszarach Lombardii i Piemontu i powstaje zgodnie z wielowiekową tradycją.

Sposób przygotowania pączków na słono z pesto bazyliowym, serem mozarella i pomidorami

Sposób przygotowania ciasta na słone pączki:

Po pierwsze przygotuj rozczyn, mleko przelej do rondelka i delikatnie podgrzej, dodaj cukier zwykły, świeże drożdże, jajka i żółtka. Rozczyn delikatnie posyp mąką i zostaw, aby wyrósł w ciepłym miejscu.

Do miski wsyp przesianą mąkę pszenną i sól, dodaj rozczyn, posiekane świeże zioła, pesto bazyliowe, posiekane suszone pomidory i paprykę słodką w proszku, i dokładnie zagnieć ciasto, na koniec dodaj płynne masło. Gdy ciasto będzie dokładnie wymieszane, podziel je na kulki po 50 g, a następnie gotowe kulki zostaw, aby jeszcze delikatnie podrosły, później wstaw je na około 17 minut do nagrzanego do 185 st. C piekarnika.

Sposób przygotowania farszu do pączków na słono z pesto bazyliowym:

Pączki przekrój na dwie równe części, dolną posmaruj pesto bazyliowym, ułóż na niej pokrojony ser mozzarella, kawałki pomidorów, świeże listki bazylii i orzeszki pinii. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości