Składniki na pączki na słono z pesto bazyliowym, serem mozzarella i pomidorami z przepisu Sebastiana Olmy
Składniki na ciasto do pączków na słono:
- 360 g mleka zwykłego
- 180 g cukru
- 60 g drożdży świeżych
- 300 g jajek
- 300 g żółtek
- 1200 g mąki pszennej
- natka pietruszki, bazylia, kolendra po pęczku
- 240 g masła
- łyżka soli
- świeżo mielony pieprz
- 50 g pesto bazyliowego
- 100 g suszonych pomidorów
- łyżka papryki słodkiej w proszku
Składniki na farsz do pączków na słono z pesto bazyliowym:
- 100 g pesto bazyliowego
- 4 kulki sera mozzarella
- 4 pomidory zwykłe
- duży pęczek bazylii
- 50 g orzeszków pinii
Sposób przygotowania pączków na słono z pesto bazyliowym, serem mozarella i pomidorami
Sposób przygotowania ciasta na słone pączki:
Po pierwsze przygotuj rozczyn, mleko przelej do rondelka i delikatnie podgrzej, dodaj cukier zwykły, świeże drożdże, jajka i żółtka. Rozczyn delikatnie posyp mąką i zostaw, aby wyrósł w ciepłym miejscu.
Do miski wsyp przesianą mąkę pszenną i sól, dodaj rozczyn, posiekane świeże zioła, pesto bazyliowe, posiekane suszone pomidory i paprykę słodką w proszku, i dokładnie zagnieć ciasto, na koniec dodaj płynne masło. Gdy ciasto będzie dokładnie wymieszane, podziel je na kulki po 50 g, a następnie gotowe kulki zostaw, aby jeszcze delikatnie podrosły, później wstaw je na około 17 minut do nagrzanego do 185 st. C piekarnika.
Sposób przygotowania farszu do pączków na słono z pesto bazyliowym:
Pączki przekrój na dwie równe części, dolną posmaruj pesto bazyliowym, ułóż na niej pokrojony ser mozzarella, kawałki pomidorów, świeże listki bazylii i orzeszki pinii.
Zobacz także:
- Pączki twarogowe - prosty przepis na zdrowszy tłusty czwartek
- Czym nadziewać pączki? Jak to robić? Poznaj kultowe smaki
- Pączki kładzione łyżką - przepis na najlepsze pączki. Prościej się nie da!
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Jakub Kamiński/East News