Kariera Alberta Adrii
Wizjoner, artysta, kulinarny wirtuoz, zdobywca wielu prestiżowych nagród. Albert Adria to hiszpański szef kuchni, który zrewolucjonizował świat gastronomii. Choć na co dzień stroni od kamer, przy okazji wizyty w Gdańsku zgodził się porozmawiać z naszą reporterką Agatą Zjawińską. - Cóż, nie lubię udzielać wywiadów, to prawda, ale zdaję sobie sprawę, że to część mojej pracy - wyznał.
Jako 15-latek Albert postanowił zrezygnować z chodzenia do szkoły. Jego ojciec na to przystał, ale nakazał chłopakowi znaleźć pracę. - Wysłał mnie do pracy w restauracji El Bulli. Szefem kuchni był tam wtedy mój starszy brat - mówił.
Po wielu latach ciężkiej pracy bracia połączyli swoje siły, a restauracja zdobyła trzy gwiazdki Michelin oraz pięciokrotnie otrzymała tytuł najlepszej na świecie.
- W roku 1997 z bratem zrozumieliśmy, że potrzebujemy stworzyć nowe dania, a do tego potrzebowaliśmy przestrzeni badawczo-rozwojowej. Zatrudniliśmy więc projektantów przemysłowych, grafików oraz chemików, oczywiście wyspecjalizowanych w przemyśle spożywczym. Nasza restauracja była otwarta tylko sześć miesięcy w roku. Kolejne sześć miesięcy poświęcaliśmy na kreowanie potraw, tak jak to się dzieje w modzie, przygotowywanie nowych trendów na nadchodzący sezon - opowiadał.
Albert Adria w Polsce
Albert odwiedzał już Polskę z powodów prywatnych i zawodowych. Miał okazję poznać naszą kuchnię. Co o niej uważa? - Uwielbiam waszą kulturę wędzenia, fermentacji oraz sposób podawania dziczyzny. Bardzo lubię pierogi, wędzone śledzie, a wczoraj jadłem wyśmienitą kaczkę - powiedział.
A czym szef kuchni ugościł naszą reporterkę? Sprawdźcie w materiale wideo na górze strony.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Zdrowe desery i przekąski. Proste i pyszne przepisy Darii Ładochy
- Desery owocowe fit – pomysł na zdrowe jedzenie. Propozycje i przepisy
- Co na deser? Poznajcie owocowe propozycje Grześka Zawieruchy
Autor: Michalina Kobla
Reporter: Agata Zjawińska
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN