Nie masz pomysłu na przekąskę? Wypróbuj smażone pierożki wonton w sam raz na karnawał

Karnawałowe przekąski
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowujemy karnawałowe dania. Tym razem Kuba Tomaszczyk i Julka Cymbaluk, uczestnicy programu MasterChef Junior, zaserwowali niezwykłe pyszności. Sprawdź, jak przygotować smażone pierożki wonton.

Smażone pierożki wonton - przepis krok po kroku

Składniki:

  • paczka ciasta wonton (do smażenia),
    • łyżka oleju kokosowego,
      • 250 g boczku,
        • 1 szt. trawy cytrynowej,
          • 2 liście kaffiru,
            • 300 g groszku mrożonego,
              • 150 g cukini,
                • 40 ml sosu sojowego,
                  • sok z 1 limonki,
                    • 2 jajka,
                      • łyżka bułki tartej,
                        • 2 l oleju rzepakowego.

                          Sos mango:

                          • łyżka posiekanego czosnku,
                            • łyżka posiekanego imbiru,
                              • łyżka posiekanej papryczki chili,
                                • 200 ml pulpy z mango,
                                  • łyżka sosu sojowego,
                                    • sok z 1 limonki,
                                      • łyżka miodu,
                                        • łyżka oleju kokosowego,
                                          • posiekana kolendra.

                                            Sposób przygotowania

                                            1. Z cukinii wydrążamy gniazdo nasienne, pozostałą część trzemy na tarce.
                                              1. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju kokosowego smażymy boczek pokrojony w kostkę, po 3 minutach dodajemy cukinie, groszek, trawę cytrynową, liście kaffiru, sok z limonki i sos sojowy.
                                                1. Smażymy przez 5 minut, następnie przekładamy do miski i wyciągamy kafir i trawę cytrynową.
                                                  1. Gdy farsz ostygnie, dodajemy jajka i bułkę tartą (gdy masa będzie za rzadka dodajemy więcej bułki tartej). Na ciasto wonton nakładamy farsz i formujemy w dowolne kształty np. uszka.
                                                    1. Smażymy na rozgrzanym oleju (180 stopni C.) do momentu aż się przyrumienią.
                                                      1. Wszystkie składniki na sos mieszamy razem.

                                                        Zobacz także:

                                                        Autor: Teofila Siewko

                                                        Źródło: Kuba Tomaszczyk i Julka Cymbaluk 

                                                        Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński

                                                        podziel się:

                                                        Pozostałe wiadomości

                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                        Materiał promocyjny

                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana