Lara Gessler i jej śledź po japońsku
Śledzie to jeden z najważniejszych elementów wigilijnego stołu w Polsce. Ich obecność jest niemal obowiązkowa, a różnorodność przygotowywanych potraw sprawia, że każda rodzina ma swoje własne, niepowtarzalne przepisy na ten smakołyk.
Jednym z najpopularniejszych wariantów jest śledź klasyczny, czyli ten w oleju z cebulą i przyprawami. Na świątecznych stołach królują również śledzie w śmietanie, czasem z dodatkiem jabłka lub kiszonego ogórka. W wielu domach można śledzie podaje się z musztardą lub w marynacie z octu, cukru i przypraw. Lara Gessler zdradziła zaś, że jej ulubiona rybna przystawka to śledzie po japońsku. O przepisie na idealne danie opowiedziała w filmiku zamieszczonym na Instagramie.
- Które śledzie są Waszymi ulubionymi? Ja uwielbiam większość, ale do śledzi po japońsku mam szczególną słabość – podkreśliła restauratorka.
Śledź po japońsku według Lary Gessler
Lara Gessler nie ukrywa, że jest fanką śledzi. Przystawkę tę lubi w każdej formie, jednak jej ulubiona odmiana to śledzie po japońsku. Jak je przyrządzić?
- Na talerzu musi się znaleźć: śledź, jajko, czasami to jajko jest tylko w postaci sałatki jarzynowej, ale najfajniej, jak jest jedno i drugie – wytłumaczyła.
Kolejnym elementem, który idealnie pasuje do tego typu śledzi, są ziemniaki. Choć nie są obowiązkowym składnikiem ich dodatek sprawia, że danie staje się bardziej syte i konkretne. To co, wypróbujecie ten przepis?
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz też:
- Po kaszubsku i w zalewie octowej. Przepisy pani Haliny na wigilijne śledzie
- Kuchnia kaszubska. Przepisy na śledzia w zalewie octowej i po kaszubsku, kaszubskie frikasy, pomuchel i brownie
- Sposoby na świątecznego śledzia. Zawierucha: "Nie chcemy zabić smaku, chcemy go tylko podkreślić"
Autor: Nastazja Bloch
Źródło: Instagram
Źródło zdjęcia głównego: MWMEDIA/Instagram