Zaskakujące brownie czekoladowe z rabarbarem i imbirem Sebastiana Olmy

Źródło: Dzień Dobry TVN
Szczaw i rabarbar - smakowita zapowiedź lata
Szczaw i rabarbar - smakowita zapowiedź lata
Zielono na talerzu
Zielono na talerzu
Szparagowe love
Szparagowe love
Dyniowe przysmaki
Dyniowe przysmaki
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Śniadania na słodko i wytrawnie
Śniadania na słodko i wytrawnie
Ziemniak ziemniakowi ziemniakiem
Ziemniak ziemniakowi ziemniakiem
Niezłe jaja w kuchni
Niezłe jaja w kuchni
Kuchnia obfita w nabiał
Kuchnia obfita w nabiał
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Szlachetna kuchnia
Szlachetna kuchnia
Ryba na piątek według Sebastiana Olmy
Ryba na piątek według Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Miodowa kuchnia Sebastiana Olmy
Miodowa kuchnia Sebastiana Olmy
Śródziemnomorskie specjały Sebastiana Olmy
Śródziemnomorskie specjały Sebastiana Olmy
Zapiekane obiady Sebastiana Olmy
Zapiekane obiady Sebastiana Olmy
Dania na parze od Sebastiana Olmy
Dania na parze od Sebastiana Olmy
Naleśnikowa kuchnia Sebastiana Olmy
Naleśnikowa kuchnia Sebastiana Olmy
Przepis na udaną Wielkanoc
Przepis na udaną Wielkanoc
Pomidorowa kuchnia Sebastiana Olmy
Pomidorowa kuchnia Sebastiana Olmy
Brownie to popularny deser na bazie czekolady. Często dodaje się do niego różnych owoców. Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował brownie z rabarbarem i imbirem. Te dodatki sprawią, że ciasto będzie przepyszne.

Brownie czekoladowe z rabarbarem i imbirem - przepis

Składniki:

  • 0,5 kg rabarbaru,
    • 200 g cukru pudru,
      • 100 g świeżego imbiru,
        • 185 g masła,
          • 185 g ciemnej czekolady,
            • 3 jajka ,
              • łyżka wanilii,
                • 275 g brązowego cukru,
                  • 50 g kakao,
                    • 130 g mąki pszennej,
                      • 50 g mlecznej czekolady.

                        Sposób przygotowania

                        Rabarbar obierz i potnij w diament, wrzuć do miski, dodając do niej cukier puder i posiekany świeży imbir. Miskę owiń folią i schowaj na 30 minut w ciepłe miejsce, aby owoc zmiękł. Rozpuść masło i ciemną czekoladę w misce nad lekko parującą wodą, wymieszaj razem z pomocą plastikowej łyżki, poczekaj aż lekko ostygnie. W misce ubij jajka, wanilię, cukier aż będą gęste i kleiste, następnie dodaj wcześniej wymieszaną masę z masła i czekolady i dokładnie wymieszaj. Na koniec do masy dodaj mąkę, kakao, mleczną czekoladę i wcześniej przygotowany rabarbar z imbirem. Masa będzie dość gęsta, zacznij nakładać ją na formę do pieczenia sernika i wstaw blaszkę z ciastem do piekarnika na 45 minut do temp. 185 st. Wyjmij i sprawdź za pomocą wykałaczki czy nie jest mokre w środku, gotowe ciasto zostaw, aby ostygło.

                        Zobacz także:

                        Autor: Teofila Siewko

                        Źródło: Sebastian Olma

                        Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski

                        podziel się:

                        Pozostałe wiadomości