Kuchnia śródziemnomorska Marietty i Charlesa

Sałata z cytrusów i łososia
Sałata z cytrusów i łososia
Marietta Żukowska i Charlie Daigneault pokazali dziś jak łatwo, nie ruszając się z kuchni, przenieść się nad morze śródziemne. Lubicie cytrusy i owoce morza? Smacznego!

Krewetki z likierem cytrynowym

Składniki:

1 opakowanie krewetek tygrysich

Drobno pokrojone chilli

500 ml śmietany 30%

125 ml likieru cytrynowego

Sól

Pieprz czarny mielony

Estragon

Przygotowanie:

Na maśle smażymy obrane krewetki (razem z głową), po 5 minutach dodajemy likier cytrynowy i flambirujemy. Dodajemy estragon i drobno pokrojone chilli i redukujemy sos przez ok. 3-4 minuty. Dodajemy śmietanę i dalej redukujemy sos. Doprawiamy go solą i pieprzem. Danie serwujemy z makaronem lub ryżem. Na przystawkę można podać cykorię z odrobiną świeżej kolendry.

Sałata z cytrusów

Składniki:

1 filet z łososia – ok. 500gr

5 limonek

5 pomarańczy

5 cytryn

Świeży imbir

Koperek suszony

Oliwa z oliwek

Miód

Mix sałat

Świeża kolendra

Sól

Pieprz czarny mielony

Pieprz Cayenne

Przygotowanie:

Cytrusy filetujemy. Z pozostałości odzyskujemy sok i dodajemy go do sosu do sałaty. Z soku robimy emulsję z oliwą, a na końcu dajemy pokrojony drobno imbir i skórkę z limonki. Doprawiamy miodem, solą i pieprzem czarnym mielonym i pieprzem Cayenne . Sałatę serwujemy z filetowanymi cytrusami i świeżą kolendrą. Sałata super pasuje z zimnym łososiem gotowanym na parze lub krewetkami.

Marynata do łososia:

Składniki:

Oliwa z oliwek

Koperek suszony

Cytryna

Kolendra ziarno

Przygotowanie:

Łososia serwujemy jako szaszłyk przygotowany w marynacie z cytrusów.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!