- Falafel z sałatą masłową
- Tarta falafel
- Krem z dojrzałych pomidorów
Więcej:
Czarnuszka. Przepisy na potrawy z przyprawą o niezwykłej mocy - jajecznica, chlebek i pasta
Falafel z sałatą masłową
- 400g suchej ciecierzycy (ok. 2 szklanki)
- płaska łyżeczka sody
- duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki drobno posiekanej natki
- 1/2 szklanki drobno posiekanej kolendry
- łyżeczka kuminu
- łyżeczka mielonych ziaren kolendry
- łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki chilli
- olej rzepakowy do smażenia
Sałata dla 4 osób:
- główka sałaty masłowej
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki miodu gryczanego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- garść pistacji
- sól w płatkach
- płatki chilli
Przygotowanie falafeli:
Ciecierzycę namocz w dużej ilości zimnej wody przez noc z dodatkiem sody oczyszczonej. Ciecierzycę zmiel w malakserze z cebulą, czosnkiem solą i przyprawami, wymieszaj z drobno posiekanymi ziołami. Żeby masa nie była zbyt sucha, dodajemy odrobinę wody, około 2 łyżki. Uformuj masę i odstaw do lodówki na około 15 min. W garnku rozgrzej 3 cm warstwę oleju rzepakowego (ok. 175 stopni). Z masy zagnieć małe kotleciki, mocno je ugniatając, żeby miały zwartą konsystencję. Smaż z obu stron na złoto.
Przygotowanie sałaty:
Sałatę umyj w wysusz w wirówce. Śmietanę wymieszaj z miodem oraz octem. Ułóż na talerzu sałatę, podlej śmietaną, dodaj posiekane pistacje oraz płatki chilli, podawaj z falafelami.
Fot. Tomasz Urbanek / EastNews
Tarta falafel
Spód:
- 3/4 szklanki suchej cieciorki
- 1/2 łyżeczki sody
- cebula
- 1/2 pęczka kolendry
- 1/2 pęczka natki
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki tahiny
- łyżka kuminu mielonego
- łyżka mielonej kolendry
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 1/3 szklanki mąki
Krem:
- szklanka suchej ciecierzycy
- 3 botwinki
- soda oczyszczona
- 1/2 szklanki tahiny
- ząbek czosnku
- sok z połowy cytryny
- sól
- czarny pieprz
- garść słonecznika
- masło
Przygotowanie spodu:
Ciecierzycę namocz przez noc z dodatkiem sody oczyszczonej (zrób to samo z cieciorką do kremu do tarty). Ciecierzycę wypłucz dokładnie i zmiel w malakserze z cebulą, czosnkiem i przyprawami. Dodaj do masy tahinę, drobno posiekaną kolendrę, natkę, na koniec dodaj siemię lniane i mąkę. Uformuj spód do tarty i wstaw do piekarnika na około 30 min na 180 stopni.
Krem do tarty:
Cieciorkę wypłucz, nalej nowej wody, dodaj odrobinę sody oczyszczonej i ugotuj do miękkości, tak żeby cieciorka z łatwością rozlatywała się w palcach.
Cieciorkę zblenduj z ugotowaną lub upieczoną do miękkości botwinką ze skórką, tahiną, czosnkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Liście botwinki posiekaj drobno podsmaż na maśle wraz ze słonecznikiem. Tartę wyłóż kremem i ozdób smażoną botwinką.
Fot. Tomasz Urbanek / EastNews
Krem z dojrzałych pomidorów
- 6 przejrzałych pomidorów
- 1 litr passaty
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- miód gryczany
- skórki z serów twardych
- kwiatki jadalne
- 50 g masła
- 12 falafeli
- sól
- czarny pieprz
- świeże oregano
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek drobno posiekaj, przysmaż na maśle. Zetrzyj na tarce przejrzałe pomidory i dodaj do cebuli z czosnkiem. Dodaj passatę, 2 łyżki miodu, skórki z serów oraz sól, duś na małym ogniu pod przykryciem, ok. 30 min. Jeśli zupa jest za gęsta, dodaj odrobinę wody. Zupę podawaj z falafelami i kwiatkami jadalnymi.
Fot. Tomasz Urbanek / EastNews
Zobacz też:
- Piotr Kucharski i pierwsze strączki. Zielona szakszuka, pasta z bobu i młode ziemniaczki z bobem
- Rodzinna kuchnia Mellerów: domowy chłodnik na upały!
- Zalewajka, salceson z indyka, rurka z kremem i truskawkami. Andrzej Polan i szalone lata 80. i 90. w kuchni
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN