Falafel z sałatką, tarta falafel z kremem i zupa pomidorowa. Przepisy Jagny Niedzielskiej

Wszyscy znają falafle – to nocna przekąska w barach, najpopularniejsze uliczne jedzenie w Berlinie i ostatni ratunek dla wygłodniałych wegan i wegetarian na prawie każdej szerokości geograficznej. Jednak falafle znane z tanich barów nie mają nic wspólnego z tymi zrobionymi w domu. Domowe kotleciki z cieciorki są chrupiące, nie za tłuste i już z daleka pachną aromatycznymi przyprawami. Jak je przygotować?
  • Falafel z sałatą masłową
  • Tarta falafel
  • Krem z dojrzałych pomidorów

Więcej:

Czarnuszka. Przepisy na potrawy z przyprawą o niezwykłej mocy - jajecznica, chlebek i pasta

Falafel z sałatą masłową

  • 400g suchej ciecierzycy (ok. 2 szklanki)
  • płaska łyżeczka sody
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki drobno posiekanej natki
  • 1/2 szklanki drobno posiekanej kolendry
  • łyżeczka kuminu
  • łyżeczka mielonych ziaren kolendry
  • łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • olej rzepakowy do smażenia

Sałata dla 4 osób:

  • główka sałaty masłowej
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki miodu gryczanego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • garść pistacji
  • sól w płatkach
  • płatki chilli

Przygotowanie falafeli:

Ciecierzycę namocz w dużej ilości zimnej wody przez noc z dodatkiem sody oczyszczonej. Ciecierzycę zmiel w malakserze z cebulą, czosnkiem solą i przyprawami, wymieszaj z drobno posiekanymi ziołami. Żeby masa nie była zbyt sucha, dodajemy odrobinę wody, około 2 łyżki. Uformuj masę i odstaw do lodówki na około 15 min. W garnku rozgrzej 3 cm warstwę oleju rzepakowego (ok. 175 stopni). Z masy zagnieć małe kotleciki, mocno je ugniatając, żeby miały zwartą konsystencję. Smaż z obu stron na złoto.

Przygotowanie sałaty:

Sałatę umyj w wysusz w wirówce. Śmietanę wymieszaj z miodem oraz octem. Ułóż na talerzu sałatę, podlej śmietaną, dodaj posiekane pistacje oraz płatki chilli, podawaj z falafelami.

Fot. Tomasz Urbanek / EastNews

Tarta falafel

Spód:

  • 3/4 szklanki suchej cieciorki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • cebula
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 1/2 pęczka natki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki tahiny
  • łyżka kuminu mielonego
  • łyżka mielonej kolendry
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 1/3 szklanki mąki

Krem:

  • szklanka suchej ciecierzycy
  • 3 botwinki
  • soda oczyszczona
  • 1/2 szklanki tahiny
  • ząbek czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • czarny pieprz
  • garść słonecznika
  • masło

Przygotowanie spodu:

Ciecierzycę namocz przez noc z dodatkiem sody oczyszczonej (zrób to samo z cieciorką do kremu do tarty). Ciecierzycę wypłucz dokładnie i zmiel w malakserze z cebulą, czosnkiem i przyprawami. Dodaj do masy tahinę, drobno posiekaną kolendrę, natkę, na koniec dodaj siemię lniane i mąkę. Uformuj spód do tarty i wstaw do piekarnika na około 30 min na 180 stopni.

Krem do tarty:

Cieciorkę wypłucz, nalej nowej wody, dodaj odrobinę sody oczyszczonej i ugotuj do miękkości, tak żeby cieciorka z łatwością rozlatywała się w palcach.

Cieciorkę zblenduj z ugotowaną lub upieczoną do miękkości botwinką ze skórką, tahiną, czosnkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Liście botwinki posiekaj drobno podsmaż na maśle wraz ze słonecznikiem. Tartę wyłóż kremem i ozdób smażoną botwinką.

Fot. Tomasz Urbanek / EastNews

Krem z dojrzałych pomidorów

  • 6 przejrzałych pomidorów
  • 1 litr passaty
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • miód gryczany
  • skórki z serów twardych
  • kwiatki jadalne
  • 50 g masła
  • 12 falafeli
  • sól
  • czarny pieprz
  • świeże oregano

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek drobno posiekaj, przysmaż na maśle. Zetrzyj na tarce przejrzałe pomidory i dodaj do cebuli z czosnkiem. Dodaj passatę, 2 łyżki miodu, skórki z serów oraz sól, duś na małym ogniu pod przykryciem, ok. 30 min. Jeśli zupa jest za gęsta, dodaj odrobinę wody. Zupę podawaj z falafelami i kwiatkami jadalnymi.

Fot. Tomasz Urbanek / EastNews

Zobacz też:

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości