Materiał promocyjny

Przygotowujemy burgery rybne!

Łosoś, drosz, morszczuk... jakie potrawy mistrz Andrzej Polan wyczarowal w kuchni Dzień Dobry TVN z tych ryb? Dlaczego nie powinno się mielić mięsa z ryby? Zróbcie sami te potrawy!

Chrupiąca ryba z puree chrzanowym i sałatą

Składniki:

4 filety z ryby (dorsz, łosoś lub morszczuk)

bułka paryska

przyprawa do potraw

Koperek suszony

mięta

500 g ziemniaków

2 łyżki chrzanu tartego

oliwa

mąka kukurydziana

Przygotowanie:

Oliwę mieszamy z przyprawą do potraw. Filety rybne dokładnie obtaczamy w takiej marynacie. Wierzch każdego fileta oprószamy mąką kukurydzianą. Bułkę paryską okrawamy ze skórki, a sam środek drobno siekamy. Do pokrojonej bułki dodajemy zioła i ponownie wszystko szatkujemy. W takiej panierce obtaczamy filety rybne, dokładnie dociskając panierkę. Smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Ziemniaki ucieramy na puree (możemy dodać łyżeczkę śmietany) i dodajemy 2 łyżeczki chrzanu tartego ostrego. Podajemy z sałatą i puree ziemniaczanym z dodatkiem chrzanu.

Ryba, pomidory z ryżem i ziemniaki

Składniki:

400 g filetów ryby (łosoś, dorsz lub morszczuk)

120 g boczku wędzonego

6 pomidorów

20 0g ryżu

500 g ziemniaków

ząbek czosnku

przyprawa do potraw

oregano

Przygotowanie:

Pomidory skrawamy z wierzchu i wycinamy miąższ zostawiając go w misce. Wnętrze pomidorów jak i też na zewnątrz oprószamy przyprawą do potraw. Miąższ miksujemy, doprawiamy oregano, dodajemy pokrojony, przesmażony czosnek. Do takiej zalewy pomidorowej dodajemy suchy ryż, wszystko razem mieszamy i tym wypełniamy wydrążone pomidory. Ziemniaki kroimy w plastry i układamy je na pergaminie w naczyniu żaroodpornym. Filety rybne kroimy w nieduże kostki i każdą owijamy boczkiem wędzonym w środek wkładając listek bazylii. Na ziemniaki wykładamy pomidory, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40 min. W temp. 180 stopni. Rybę w boczku delikatnie obsmażamy na patelni i dodajemy do naczynia z pomidorami.

Burgery rybne, sos ogórkowy, frytki domowe

Składniki:

500g filetów z ryby

2 cebule dymki

przyprawa do potraw

Koperek suszony

2 łyżki musztardy sarepskiej

1 opakowanie ogóreczków z curry

2 łyżki majonezu

100 ml jogurtu naturalnego

1 łyżka bułki tartej

Jajko

łyżka cukru

4 bułki na burgery

olej do smażenia

Przygotowanie:

Filet ryby kroimy w bardzo drobną kostkę. Do ryby dodajemy pokrojoną drobno cebulkę dymkę, koperek, musztardę sarepską, przyprawę do potraw. Do masy na koniec dodajemy jajko oraz bułkę tartą. Wszystko razem dokładnie wyrabiamy, formujemy okrągłe burgery i smażymy na patelni. Ogóreczki kroimy w kostkę, mieszamy z jogurtem i majonezem. Bułki przekrawamy na pół. Na dolnej części układamy burgery, polewamy sosem i przykrywamy drugą częścią bułki. Do burgerów można przygotować domowe frytki. W tym celu ziemniaki kroimy w cienkie paski dokładnie płuczemy. Wrzucamy do wrzącej wody z dodatkiem łyżki cukru i gotujemy 5 minut. Dokładnie odsączamy z wody i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości