Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News
Zupa z pomidorów świeżych, szpinaku i krem z warzyw
Składniki:
młoda włoszczyzna
500 g świeżych pomidorów
cebula
1 ząbek czosnku
300 g świeżego szpinak
200 ml śmietany 18%
przyprawa uniwersalna
Bbgietka
200 g sera żółtego (tartego)
serek kremowy topiony
ziarna gorczycy
pieprz czarny
Przygotowanie:
Z włoszczyzny przygotowujemy bulion warzywny, doprawiamy przyprawą uniwersalną i czarnym pieprzem. Połowę pomidorów miksujemy. Pozostałe obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Na patelni przesmażamy cebulę, czosnek. Następnie dodajemy zmiksowane pomidory. Wszystko razem smażymy chwilę i podlewamy bulionem. Ziarna gorczycy rozgniatamy w możdzieżu, dodajemy do pomidorów. Następnie dodajemy pokrojone pomidory w kostkę i na koniec liście szpinaku. Do zupy przygotowujemy grzanki z serem. Pozostały bulion miksujemy z warzywami i w ten sposób otrzymujemy krem z młodych warzyw (jak będzie suszona włoszczyzna to „młode wrzywa nie pasują). Do smaku możemy dodać troszkę śmietany lub serka topionego.
Steki z szynki wieprzowej z puree jabłkowym, chrzanem
Składniki:
1 kg szynki
1 kg jabłek antonówek
100 ml śmietany 18%
rozmaryn świeży
przyprawa uniwersalna
czarny pieprz grubomielony
oliwa
Przygotowanie:
szynkę oczyszczamy (skrawki pozostawiamy do drugiego dania) i kroimy na plastry o grubości ok. 2 cm.Świeży rozmaryn siekamy i łączymy z przyprawą uniwersalną, czarnym grubomielonym pieprzem oraz oliwą. W takiej marynacie układamy pokrojone mięso, odstawiamy na chwile do lodówki. Jabłka obieramy i przesmażamy na patelni dodając troszkę wody. Miksujemy na puree. Do puree jabłkowego dodajemy chrzan, śmietanę, doprawiamy delikatnie cukrem (nie ma go w składnikach). Oliwę rozgrzewamy na patelni i smażymy steki po 4-5 minut z każdej strony. Usmażone mięso odstawiamy a na patelnię dodajemy bulion oraz miód (nie ma tego w składnikach). Gotujemy chwilę i na koniec dodajemy łyżkę masła (nie ma w składnikach). Steki podajemy z puree jabłkowo-chrzanowym, polane sosem powstałym na patelni.
Makaron z kapustą, pieczarkami i mięsem
Składniki:
1/2 główki kapusty
500 g makaronu
250 g pieczarek
100 ml śmietany 30%
cebula
300 g mięsa od szynki
przyprawa uniwersalna
lubczyk
czarny pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w wodzie z dodatkiem oliwy, odcedzamy. Układamy pojedynczo na desce i kroimy w duże kwadraty. Kapustą włoską kroimy w większe kawałki, przesmażamy na patelni podlewając delikatnie wodą. Doprawiamy przyprawą uniwersalną, lubczykiem i czarnym pieprzem. Smażymy aż delikatnie zmięknie. Na drugiej patelni przesmażamy skrawki od szynki wieprzowej, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i pieczarki. Chwilę smażymy. Makaron łączymy z kapustą, przesmażonym mięsem, pieczarkami i na koniec dodajemy śmietanę.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN