Przepisy kulinarne

Tradycyjna kuchnia polska – przepisy kulinarne

Tradycyjna kuchnia polska to mieszanka przeróżnych wpływów: od tatarskich, przez niemieckie, włoskie i francuskie, po żydowskie. Poznaj przepisy tradycyjnej kuchni polskiej na najsmaczniejsze zupy, dania główne i ciasta.

Typowe dla polskiej kuchni jest wykorzystanie grzybów, orzechów, jajek, a z mięs tradycyjnie najczęściej podaje się wieprzowinę. Dawniej popularnie wykorzystywało się w kuchni polskiej szczaw, mlecze i pokrzywy, na co moda obecnie powraca.

  • Tradycyjna kuchnia polska – zupy
  • Kuchnia polska – przepisy na tradycyjne dania główne
  • Tradycyjna kuchnia polska – ciasta

Tradycyjna kuchnia polska – zupy

W tradycyjnej kuchni polskiej występuje aż 200 rodzajów zup. Najpopularniejsze są m.in.: rosół, kapuśniak, krupnik, barszcz czerwony, zupa pomidorowa i zupa ogórkowa.

Przepis na tradycyjny polski rosół – składniki:

· ok. 1,5 kg mięsa (np. łopatki, szpondra),

· 4 litry wody,

· włoszczyzna (1 marchewka, 1 pietruszka, 1/2 selera, 1/2 pora),

· 1 nieobrana cebula przyrumieniona nad palnikiem,

· kilka ziaren pieprzu,

· listek laurowy,

· kilka gałązek koperku,

· sól.

Zobacz także: Jak oryginalnie przystroić wielkanocny koszyczek?

Przepis na tradycyjny polski rosół

Zalewamy wszystko zimną wodą i gotujemy na większym ogniu. Dodajemy sól, odszumowujemy i zmniejszamy ogień. Rosół ma tylko „mrugać” pod lekko uchyloną pokrywką. Gotujemy, aż ilość wody w garnku wygotuje się do 3 litrów a mięso zmięknie (ok. 2 godziny). Gdyby wygotowało się za dużo wody – dolewamy zimnej (po dodaniu gorącej według znanej autorki książek kulinarnych Elżbiety Kiewnarskiej rosół „nabiera zapachu ścierki”).

Obecnie do rosołu najczęściej dodajemy gotowy makaron. Tradycyjnie w kuchni polskiej stosowało się ziemniaki lub domowy makaron.

Zupy kwaśne i zaprawiane w odróżnieniu od rosołu Elżbieta Kiewnarska zaleca gotować na kościach. Tak jak na przykład barszcz.

Zobacz też: Rosół grzybowy z pierożkami i sałatka z ośmiornicą

Tradycyjny przepis na barszcz czerwony – składniki:

· 60 dag kości,

· włoszczyzna (jak powyżej do rosołu),

· 4 litry wody,

· 1 listek laurowy,

· 1/2 suszonego grzyba,

· 80 dag buraków,

· ocet do smaku,

· pieprz i sól.

Tradycyjny przepis na barszcz czerwony

Wszystkie składniki oprócz buraków zagotować. Dodać starte buraczki. Gotować półtorej godziny. Dodać octu do smaku. Można zaprawić śmietaną wymieszaną z mąką.

Zobacz też: Bezglutenowy i słodki barszcz ukraiński

Kuchnia polska – przepisy na tradycyjne dania główne

Charakterystyczne dla kuchni słowiańskiej, w tym tradycyjnej kuchni polskiej , są potrawy mączne – np. pierogi, kopytka czy bliny. Oprócz tego popularne są znane w każdym polskim domu gołąbki, kotlety schabowe, mielone czy bigos.

Znaną w Europie potrawą kuchni polskiej w XVII w. był szary sos polski.

Kuchnia polska – przepis na słynny szary sos polski:

· 2 łyżki masła,

· 2 łyżki mąki,

· 2 szklanki wywaru z warzyw, mięsa lub ryby,

· pół szklanki wina,

· 1–2 łyżki soku z cytryny,

· 1 łyżkę rodzynek,

· cukru i soli.

Z masła i mąki robimy zasmażkę (na suchej patelni trzeba zarumienić mąkę i dodać masło), wlewamy wino i gorący wywar, zagotowujemy, doprawiamy sokiem z cytryny. Dosypujemy rodzynki.

Tradycyjnie z szarym sosem polskim podawało się ozory lub karpia.

Tradycyjny przepis na gołąbki – składniki:

· 40 dag mielonej baraniny,

· 3 posiekane lub starte na tarce cebule,

· 1/2 szklanki ugotowanego ryżu,

· duże liście kapusty.

Tradycyjny przepis kuchni polskiej: gołąbki

Mieszamy składniki nadzienia gołąbków, dodajemy pieprzu i soli. Myjemy i sparzamy liście kapusty. Wkładamy do nich nadzienie i zawijamy. Dusimy w rondlu, na tłuszczu i wodzie. Możemy też użyć piekarnika.

Zobacz też: Gołąbki z kaszą gryczaną i kurkami

Tradycyjny przepis na kotlety schabowe – składniki:

· schab pokrojony w plasterki,

· jajko,

· bułka tarta,

· mąka,

· smalec,

· sól i pieprz.

Tradycyjny przepis kuchni polskiej: kotlety schabowe

Schab rozbijamy na cienkie kotlety. Obtaczamy w mące, w roztrzepanym jajku z przyprawami, a na końcu w bułce tartej. Smażymy na patelni na smalcu, na średnim ogniu.

Zobacz też: Przepis na kotlet paryski

Tradycyjnie w polskiej kuchni do drugiego dania podaje się ziemniaki.

Tradycyjna kuchnia polska – ciasta

Ciasta tradycyjnie piecze się na Święta Bożego Narodzenia i Wielkanoc. Są to np.: babka, makowiec, mazurek, sernik, piernik.

Tradycyjny przepis na mazurka – składniki:

· 10 dag masła,

· 30 dag cukru,

· 5 żółtek,

· 5 mielonych migdałów,

· 20 dag mąki ziemniaczanej,

· 1 łyżeczka mąki,

· 1 łyżeczka sody oczyszczonej,

· 20 dag mąki pszennej,

· garść rodzynek.

Tradycyjny przepis na mazurka

Ucieramy masło, dodajemy cukier i żółtka i dalej ucieramy, aż ciasto zrobi się pulchne. Dokładamy zmielone migdały, mąkę ziemniaczaną, sól, sodę, rodzynki, mąkę pszenną i wyrabiamy ciasto, aż przestanie się kleić do rąk. Rozwałkowujemy, kładziemy na blaszkę i pieczemy. Po ostudzeniu dekorujemy np. lukrem, stopioną czekoladą czy migdałami.

Zobacz też: W kuchni DDTVN wielkanocne mazurki!

Przepis na tradycyjny sernik – składniki:

· 1 kg tłustego sera białego,

· 5 jajek (białka ubite na pianę i żółtka),

· 5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach,

· 2 łyżki kaszy manny,

· 1 kostka masła,

· 1,5 szklanki cukru,

· rodzynki,

· skórka pomarańczowa.

Przepis na tradycyjny sernik

Ziemniaki i ser mielimy maszynką. Ucieramy żółtka z cukrem i mieszamy z serem. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka. Pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez godzinę.

Zobacz też: Przepis na sernik królewski

Bibliografia:

Marta Norkowska „Najnowsza kuchnia wytworna i gospodarska: zawierająca 1032 przepisy gospodarskie z uwzględnieniem kuchni jarskiej”, Warszawa 1917.

Lucyna Ćwierczakiewiczowa „356 obiadów”, Warszawa 1911.

Elżbieta Kiewnarska „Kuchnia powojenna: przepisy smacznego i taniego przyrządzania śniadań, obiadów i kolacyj oraz oszczędnych ciast domowych”, Warszawa 1928.

Co sądzisz o tym artykule?
1
0