Barszcz ukraiński z ciecierzycą
Składniki:
100 g suchej ciecierzycy lub z puszki
100 g białej fasoli suchej lub z puszki
2 łyżki zielonej fasolki szparagowej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
100 g kapusty białej
2 łyżki soku z cytryny
szczypta cukru
sól i pieprz do smaku
1 łyżka masła
2 listki laurowe
1 ząbek czosnku
4 małe buraki
1 marchewka
½ pietruszki
1 por
1 cebula
2 ziemniaki
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
Przygotowanie:
Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i moczymy około 12 godzin. Następnie gotujemy około 1 godzinę. Solimy dopiero pod koniec gotowania. Dokładnie tak samo robimy z fasolą. Ostawiamy do ostygnięcia. Jeśli używamy fasoli i ciecierzycy z puszki, nie musimy jej wcześniej gotować. Buraczki umyć, osuszyć, każdy zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na blasze do pieczenia i piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez około 1 godzinę. Obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. W garnku nastawić wodę i zagotować. Około 1,5 litra. Gdy woda zacznie wrzeć, należy dodać włoszczyznę pokrojoną na mniejsze kawałki (marchewka, pietruszka, kapusta oraz por). Dodać liście , sól oraz ziele angielskie. Gotować około 45 minut. Następnie dodać posiekaną w drobną kosteczkę cebulę oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Zagotować i fasolkę szparagową, a po 5 minutach starte buraczki, ciecierzycę i fasolę oraz natkę pietruszki.. Jeszcze raz zagotować, zdjąć z ognia i wlać sok z cytryny (zatrzyma kolor zupy). Na sam koniec dodać łyżkę masła i doprawić solą oraz pieprzem.
Pstrąg pieczony z warzywami
Składniki:
dowolna przyprawa do ryb
garść koperku drobno posiekanego
garść zielonej pietruszki drobno posiekanej
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka soku z pomarańczy
garść świeżego rozmarynu
2 pstrągi w całości
2 duże pomidory
1 cebula czosnkowa
1 mała cukinia
sól, pieprz
Przygotowanie:
Pstrągi myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Solimy. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Doprawiamy rybę przyprawą. Na wierzch układamy cukinię, pomidory, koperek, czosnek i rozmaryn. Posypujemy drobno posiekaną cebulą. Skrapiamy sosem sojowym i sokiem z pomarańczy. Zapiekamy pod przykryciem około 25 minut.
Czekoladowe kule na deser
Składniki:
370 g słodzonego mleka skondensowanego
30 g gorzkiego kakao
40 g masła
150 g posypki czekoladowej
małe papilotki
Przygotowanie:
Do garnka o grubym dnie należy włożyć mleko skondensowane, kakao i masło i gotować około 40 minut. Następnie przełożyć do innego naczynia wysmarowanego masłem i pozostawić do ostygnięcia. Następnie posmarowanymi masłem rękami uformować z masy kulki i obtaczać je w kakaowej posypce. Układać w papilotkach i schłodzić w lodówce.
Ryżowa zapiekanka z warzywami
Składniki:
szczypta ziół prowansalskich
1 łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki
2 miski ugotowanego ryżu
1 czerwona papryka
1 cebula
2 łyżki groszku konserwowego
2 łyżki kukurydzy z puszki
1 marchewka
4 jaka
30 g sera żółtego
1 łyżka mąki kukurydzianej
sól, pieprz
2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Cebulę, paprykę oraz marchewkę drobno posiekać i zeszklić na łyżce oliwy. Nastawić piekarnik na 200 stopni. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Warzywa wymieszać z ryżem w misce i dodać przyprawy oraz groszek z kukurydzą. Wsadzić do naczynia. Jajka wymieszać z 1 łyżką mąki kukurydzianej oraz pietruszką i zalać warzywa z ryżem. Na górze posypać żółtym serem i zapiekać w piekarniku około 35 minut.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN