Bezglutenowy i słodki barszcz ukraiński

Daria Ładocha postanowiła udowodnić, że kuchnia bezglutenowa wcale nie musi być droga. By nie nadszarpnąć naszej kieszeni, blogerka kulinarna wykorzystała tańsze rozwiązania. W ten sposób w kuchni Dzień Dobry TVN powstały takie dania jak, ryżowa zapiekanka z warzywami, pstrąg pieczony z warzywami, barszcz ukraiński z ciecierzycą, a na deser czekoladowe kule. Pychota!

Barszcz ukraiński z ciecierzycą

Składniki:

100 g suchej ciecierzycy lub z puszki

100 g białej fasoli suchej lub z puszki

2 łyżki zielonej fasolki szparagowej

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

100 g kapusty białej

2 łyżki soku z cytryny

szczypta cukru

sól i pieprz do smaku

1 łyżka masła

2 listki laurowe

1 ząbek czosnku

4 małe buraki

1 marchewka

½ pietruszki

1 por

1 cebula

2 ziemniaki

3 liście laurowe

3 ziela angielskie

Przygotowanie:

Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i moczymy około 12 godzin. Następnie gotujemy około 1 godzinę. Solimy dopiero pod koniec gotowania. Dokładnie tak samo robimy z fasolą. Ostawiamy do ostygnięcia. Jeśli używamy fasoli i ciecierzycy z puszki, nie musimy jej wcześniej gotować. Buraczki umyć, osuszyć, każdy zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na blasze do pieczenia i piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez około 1 godzinę. Obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. W garnku nastawić wodę i zagotować. Około 1,5 litra. Gdy woda zacznie wrzeć, należy dodać włoszczyznę pokrojoną na mniejsze kawałki (marchewka, pietruszka, kapusta oraz por). Dodać liście , sól oraz ziele angielskie. Gotować około 45 minut. Następnie dodać posiekaną w drobną kosteczkę cebulę oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Zagotować i fasolkę szparagową, a po 5 minutach starte buraczki, ciecierzycę i fasolę oraz natkę pietruszki.. Jeszcze raz zagotować, zdjąć z ognia i wlać sok z cytryny (zatrzyma kolor zupy). Na sam koniec dodać łyżkę masła i doprawić solą oraz pieprzem.

Pstrąg pieczony z warzywami

Składniki:

dowolna przyprawa do ryb

garść koperku drobno posiekanego

garść zielonej pietruszki drobno posiekanej

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka soku z pomarańczy

garść świeżego rozmarynu

2 pstrągi w całości

2 duże pomidory

1 cebula czosnkowa

1 mała cukinia

sól, pieprz

Przygotowanie:

Pstrągi myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Solimy. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Doprawiamy rybę przyprawą. Na wierzch układamy cukinię, pomidory, koperek, czosnek i rozmaryn. Posypujemy drobno posiekaną cebulą. Skrapiamy sosem sojowym i sokiem z pomarańczy. Zapiekamy pod przykryciem około 25 minut.

Czekoladowe kule na deser

Składniki:

370 g słodzonego mleka skondensowanego

30 g gorzkiego kakao

40 g masła

150 g posypki czekoladowej

małe papilotki

Przygotowanie:

Do garnka o grubym dnie należy włożyć mleko skondensowane, kakao i masło i gotować około 40 minut. Następnie przełożyć do innego naczynia wysmarowanego masłem i pozostawić do ostygnięcia. Następnie posmarowanymi masłem rękami uformować z masy kulki i obtaczać je w kakaowej posypce. Układać w papilotkach i schłodzić w lodówce.

Ryżowa zapiekanka z warzywami

Składniki:

szczypta ziół prowansalskich

1 łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki

2 miski ugotowanego ryżu

1 czerwona papryka

1 cebula

2 łyżki groszku konserwowego

2 łyżki kukurydzy z puszki

1 marchewka

4 jaka

30 g sera żółtego

1 łyżka mąki kukurydzianej

sól, pieprz

2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Cebulę, paprykę oraz marchewkę drobno posiekać i zeszklić na łyżce oliwy. Nastawić piekarnik na 200 stopni. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Warzywa wymieszać z ryżem w misce i dodać przyprawy oraz groszek z kukurydzą. Wsadzić do naczynia. Jajka wymieszać z 1 łyżką mąki kukurydzianej oraz pietruszką i zalać warzywa z ryżem. Na górze posypać żółtym serem i zapiekać w piekarniku około 35 minut.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości