Przepisy kulinarne

Jak zrobić danie ratatouille (ratatuj), które rozgrzeje i zachwyci naszych gości? Najlepsze przepisy

Przepisy kulinarne

Autor:
Adrian
Adamczyk
ratatouille
Eva Gruendemann/Getty ImagesPrzepis na ratatouille

Różnego rodzaju gulasze, również te wegetariańskie, to doskonały pomysł na sycący obiad. Przykładem bezmięsnej, rozgrzewającej potrawy jest danie ratatuj (ratatouille), To pochodzący z kuchni francuskiej, bezmięsny gulasz warzywny z dodatkiem aromatycznych przypraw. Sprawdź nasze przepisy na ratatuj w wersji wege i mięsnej.

Wiele osób zastanawia się, jak zrobić danie ratatouille, czytane i czasem zapisywane jako ratatuj, skoro kuchnia francuska kojarzy się ze skomplikowanymi przepisami z trudno dostępnych składników. Nic bardziej mylnego - ratatuj przygotowuje się z produktów doskonale nam znanych. Danie składa się z cukinii, bakłażana, papryki, pomidorów, cebuli, czosnku i ziół. Te typowo letnie warzywa dostać można nawet zimą w sklepach spożywczych, a ratatuj o każdej porze roku stanowi pyszne uzupełnienie obiadu. Może być jedzone oddzielnie albo podawane z ryżem, kaszą, makaronem lub ziemniakami, ale może również stanowić dodatek do potrawy mięsnej.

Przepisy Darii Ładochy

Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami Dzień Dobry TVN
wideo 2/3

Klasyczne danie ratatuj - przepis

Danie ratatuj swobodnie można modyfikować, dodając ulubione składniki, takie jak pieczarki, kurki czy ugotowane różyczki brokuła. Warto jednak najpierw poznać podstawową, klasyczną wersję ratatuj i dopiero później ją modyfikować zgodnie z naszymi upodobaniami. Do przygotowania 4 porcji klasycznej wersji ratatuj potrzebne są:

  • 4 cukinie,
  • 4 pomidory,
  • 3 zielone lub żółte papryki,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 bakłażany,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka natki pietruszki,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz.

Ratatuj - sposób przygotowania:

  • Wykonanie przepisu należy rozpocząć od przygotowania warzyw. Najpierw należy dokładnie umyć cukinię, bakłażany, paprykę i pomidory. Warto pamiętać, że do tego dania nie obiera się cukinii i bakłażana, dlatego skóra powinna być czysta.
  • Należy oczyścić bakłażany z szypułek, pokroić w grube plastry, oprószyć solą i odstawić, żeby wypuściły sok. Później wylać wodę i pokroić bakłażana w kostkę.
  • Następnie obrać i pokroić cebulę, a czosnek posiekać drobno. W kostkę należy pokroić również paprykę i cukinię.
  • Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki, usunąć nasiona i pokroić na kawałki.
  • Na patelni należy rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić cebulę, czosnek i paprykę.
  • Warzywa należy doprawić solą i pieprzem, dusić pod przykryciem.
  • Gdy papryka zmięknie, należy wyłączyć ogień i odstawić ją na bok.
  • Następnie na patelnię włożyć bakłażana i smażyć, aż nieco zmięknie i odstawić go na bok.
  • Potem podsmażać cukinię, aż zacznie zmieniać kolor na złoty, wtedy należy dodać pomidory, poszatkowaną natkę pietruszki i dusić kilka minut.
  • Później należy włożyć pozostałe warzywa, wymieszać je oraz doprawić solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba.
  • Dusić pod przykryciem kolejne 10 minut.

Kurczak zapiekany w ratatuj

Klasyczna wersja ratatuj jest prosta w przygotowaniu i danie to świetnie sprawdzi się z dodatkiem makaronu, kaszy czy ryżu. Ale danie ratatuj można również użyć do zapiekania w nim mięsa. Do przygotowania 4 porcji tej potrawy potrzebne będzie:

  • 500 g filetów z kurczaka,
  • sól i pieprz,
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka oliwy,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżka masła,
  • 70 g tartej mozzarelli,
  • 1 cukinia,
  • 1 bakłażan,
  • 1 papryka,
  • 1 mała cebula,
  • 1 ząbki czosnku,
  • 3½ łyżki oliwy extra vergine,
  • 1 puszka pomidorów krojonych,
  • 2 łyżeczki suszonego oregano,
  • ​½ szklanki liści świeżej bazylii.

Kurczak zapiekany w ratatuj - sposób przygotowania

  1. 1Na początek należy pokroić filety z kurczaka (na 3 paski każdy). Oprószyć je solą, dodać pieprz, paprykę w proszku, oregano, oliwę z oliwek i sok z cytryny.
  2. 2Na patelnię z rozgrzaną oliwą wsypać pokrojoną w drobną kostkę cukinię, mieszać ją co jakiś czas, doprawić solą. Kiedy cukinia będzie zarumieniona, przełożyć ją do innego garnka i odstawić.
  3. 3Na patelnię z łyżką oliwy włożyć pokrojonego w kosteczkę bakłażana, kiedy zmięknie należy przełożyć go do garnka z cukinią. Analogicznie należy postąpić z papryką - podsmażyć z oliwą z oliwek, a gdy zmięknie, przełożyć ją do garnka z resztą warzyw.
  4. 4Na odrobinie oliwy podsmażyć pokrojoną drobno cebulę, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  5. 5Następnie należy dodać pomidory krojone z puszki, doprawić solą i pieprzem oraz suszonym oregano. Gotować sos mieszając, pod koniec można dodać również listki świeżej bazylii.
  6. 6Połowę sosu należy odłożyć, drugą część zostawić na patelni i dodać podsmażone wcześniej warzywa - zagotować całość i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  7. 7Na wierzch położyć paski mięsa, na nich drobne kawałki masła i przykryć to odłożonym wcześniej sosem pomidorowym.
  8. 8Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Potrawę wyjąć na chwilę, posypać tartym serem i piec jeszcze chwilę, do momentu aż ser się rozpuści.

Zobacz także:

Autor:Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: Eva Gruendemann/Getty Images

Pozostałe wiadomości