Święta zero waste - jak zrobić dania z resztek z wigilijnego stołu?

Szymon Czerwiński w kuchni Dzień Dobry TVN
Szymon Czerwiński w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
Tuż po wigilii hasło "zostaw, to na święta" magicznie ewoluuje w "jedzcie, bo się zepsuje", jednak po trzech dniach beztroskiego łakomstwa ochota na świąteczne dania przemija. Co zrobić, żeby nie marnować jedzenia i ze smakiem zjeść to, co po świętach zostało?

Sałatka z wigilijnych śledzi

Składniki:

  • 3 - 4 filety ze śledzia 
  • 100 g groszku konserwowego 
  • 3 ugotowane na twardo jajka „0” 
  • 1 duża cebula 
  • 3 łyżki majonezu 
  • 50 g śmietany 18% 
  • 1 łyżka musztardy Dijon 
  • 1 pęczek kopru 
  • 1 pęczek szczypioru cienkiego 
  • Pieprz i sól 

Sposób przygotowania:

Śledzie solone należy wymoczyć w wodzie następnie opłukać pod wodą i pokroić w plasterki 2 cm. 

Cebulę obierz i posiekaj w kosteczkę przełóż do miski. Następnie dodaj śledzie, groszek konserwowy. W miseczce wymieszaj dokładnie majonez, śmietanę oraz musztardę. Dopraw solą i pieprzem. Połącz ze sobą składniki i udekoruj koperkiem i szczypiorkiem. 

Święta

KOZUCHOWSKA_SWIETA
Źródło: Dzień Dobry TVN
Małgorzata Kożuchowska o przygotowaniach do świąt
Małgorzata Kożuchowska o przygotowaniach do świąt
Paulina Krupińska-Karpiel o świętach Bożego Narodzenia
Paulina Krupińska-Karpiel o świętach Bożego Narodzenia
Święta last minute
Święta last minute
Wyjątkowe prezenty dla bliskich na święta
Wyjątkowe prezenty dla bliskich na święta
Boże Narodzenie tuż tuż! Trwa poznański jarmark świąteczny
Boże Narodzenie tuż tuż! Trwa poznański jarmark świąteczny
Aleksandra Adamska o przygotowaniach do świąt
Aleksandra Adamska o przygotowaniach do świąt
Idealny makijaż na święta
Idealny makijaż na święta
Święta w podróży z pupilem
Święta w podróży z pupilem
Małgorzata Rozenek-Majdan o świętach i niani Henia
Małgorzata Rozenek-Majdan o świętach i niani Henia
Kuchnia. Święta tuż tuż
Kuchnia. Święta tuż tuż

Ciasto drożdżowe z postną kapustą

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 50 g masła lub oleju

Składniki farszu: 

  • 500 g Kapusta postna 
  • Majeranek 
  • Kminek 

Sposób przygotowania:

Przygotuj zaczyn: Do szklanki lub małej miseczki pokrusz drożdże świeże, następnie dodaj łyżeczkę cukru i rozetrzyj do rozpuszczenia. Dodaj 2 łyżki pąki i pół szklanki letniego mleka. Dokładnie wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia na 15 minut. 

Do miski przesiej przez sito resztę mąki. Dodaj przygotowany i wyrośnięty zaczyn i resztę mleka. Dodaj sól, jajka i połącz ze sobą wszystkie składniki. Do połączonych skalników dodaj mało i wyrabiaj ciasto przez około 15 minut. Został ciasto na godzinę do wyrośnięcia. 

Wyrośnięte ciało wyłóż na stolice i chwilę wyrabiaj. Rozwałkuj na prostokąt. Wyłóż schłodzoną kapustę. Zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku i zlepić brzegi, położyć na natłuszczonym papierze do pieczenia. Wierzch posmarować żółtkiem roztrzepanym i posypać kminkiem. Tak przygotowane ciasto odłóż na 20 - 30 minut do wyrośnięcia. Piecz w temp. 180 stop C 45 - 50 minut. 

Tarta z świątecznych wędlin

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1300 g masła
  • 1 zółtko
  • 50 ml wody
  • Sól
  • 200 g sera żółtego
  • 200 g sera pieśniowego niebieskiego
  • 200 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
  • 200 g szynki lub innych mięs / wędlin
  • 5 jaj o szczęśliwych kur
  • 5 szalotek
  • 500 ml gęstej śmietany
  • Gałka muszkatołowa
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy posiekane masło. Łączymy z żółtkiem, solą i wodą, szybko wyrabiamy i zawijamy w folię aluminiową. 

Na 40 minut wkładamy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, ciasto rozwałkowujemy, układamy do formy i obciążamy grochem lub fasolą. Pieczemy 15-20 minut, zdejmujemy folię aluminiowa, kontynuujemy pieczenie przez kolejne 5-10 minut. Następnie nakładamy nadzienie. 

W misce wymieszaj: jaja, śmietanę, boczek, szalotkę pokrojoną w piórka oraz sery. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Ciasto wyjmij z pieca, wlej masę i wstaw ponownie na około godzinę. Tarta idealnie smakuje z sałatą z winegretem pomarańczowym.

Bajaderki poświąteczne

Składniki:

  • 500 - 600 g pokruszonego suchego ciasta (bez masy, owoców i galaretki)
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 1/2 szklanki cukru drobnego 
  • 100 g masła
  • 1 słoik powideł śliwkowych gęstych 
  • 100 ml rumu 
  • 4 łyżki kremu czekoladowego 
  • 5 łyżek kakao 
  • posiekane orzechy laskowe
  • wiórki kokosowe
  • 2x polewa czekoladowa lub 2 tabliczki czekolady gorzkiej rozjuczonej z 100 g masła

Sposób przygotowania: 

Ciasto drobno pokruszyć. W rondelku zagotować mleko, masło z cukrem i kakao. Odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać powidła, ciasto, krem czekoladowy i rum. Zagnieść na jednolitą masę. Z tak przygotowanej masy uformować kulki. Obtoczyć je w czekoladzie rozpuszczonej i oprószyć orzechami lub wiórkami kokosowymi. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości