Sałatka z wigilijnych śledzi
Składniki:
- 3 - 4 filety ze śledzia
- 100 g groszku konserwowego
- 3 ugotowane na twardo jajka „0”
- 1 duża cebula
- 3 łyżki majonezu
- 50 g śmietany 18%
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 pęczek kopru
- 1 pęczek szczypioru cienkiego
- Pieprz i sól
Sposób przygotowania:
Śledzie solone należy wymoczyć w wodzie następnie opłukać pod wodą i pokroić w plasterki 2 cm.
Cebulę obierz i posiekaj w kosteczkę przełóż do miski. Następnie dodaj śledzie, groszek konserwowy. W miseczce wymieszaj dokładnie majonez, śmietanę oraz musztardę. Dopraw solą i pieprzem. Połącz ze sobą składniki i udekoruj koperkiem i szczypiorkiem.
Święta
Ciasto drożdżowe z postną kapustą
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 200 ml mleka
- 1 łyżeczka soli
- 2 jajka
- 50 g masła lub oleju
Składniki farszu:
- 500 g Kapusta postna
- Majeranek
- Kminek
Sposób przygotowania:
Przygotuj zaczyn: Do szklanki lub małej miseczki pokrusz drożdże świeże, następnie dodaj łyżeczkę cukru i rozetrzyj do rozpuszczenia. Dodaj 2 łyżki pąki i pół szklanki letniego mleka. Dokładnie wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.
Do miski przesiej przez sito resztę mąki. Dodaj przygotowany i wyrośnięty zaczyn i resztę mleka. Dodaj sól, jajka i połącz ze sobą wszystkie składniki. Do połączonych skalników dodaj mało i wyrabiaj ciasto przez około 15 minut. Został ciasto na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciało wyłóż na stolice i chwilę wyrabiaj. Rozwałkuj na prostokąt. Wyłóż schłodzoną kapustę. Zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku i zlepić brzegi, położyć na natłuszczonym papierze do pieczenia. Wierzch posmarować żółtkiem roztrzepanym i posypać kminkiem. Tak przygotowane ciasto odłóż na 20 - 30 minut do wyrośnięcia. Piecz w temp. 180 stop C 45 - 50 minut.
Tarta z świątecznych wędlin
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 1300 g masła
- 1 zółtko
- 50 ml wody
- Sól
- 200 g sera żółtego
- 200 g sera pieśniowego niebieskiego
- 200 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
- 200 g szynki lub innych mięs / wędlin
- 5 jaj o szczęśliwych kur
- 5 szalotek
- 500 ml gęstej śmietany
- Gałka muszkatołowa
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy posiekane masło. Łączymy z żółtkiem, solą i wodą, szybko wyrabiamy i zawijamy w folię aluminiową.
Na 40 minut wkładamy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, ciasto rozwałkowujemy, układamy do formy i obciążamy grochem lub fasolą. Pieczemy 15-20 minut, zdejmujemy folię aluminiowa, kontynuujemy pieczenie przez kolejne 5-10 minut. Następnie nakładamy nadzienie.
W misce wymieszaj: jaja, śmietanę, boczek, szalotkę pokrojoną w piórka oraz sery. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Ciasto wyjmij z pieca, wlej masę i wstaw ponownie na około godzinę. Tarta idealnie smakuje z sałatą z winegretem pomarańczowym.
Bajaderki poświąteczne
Składniki:
- 500 - 600 g pokruszonego suchego ciasta (bez masy, owoców i galaretki)
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru drobnego
- 100 g masła
- 1 słoik powideł śliwkowych gęstych
- 100 ml rumu
- 4 łyżki kremu czekoladowego
- 5 łyżek kakao
- posiekane orzechy laskowe
- wiórki kokosowe
- 2x polewa czekoladowa lub 2 tabliczki czekolady gorzkiej rozjuczonej z 100 g masła
Sposób przygotowania:
Ciasto drobno pokruszyć. W rondelku zagotować mleko, masło z cukrem i kakao. Odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać powidła, ciasto, krem czekoladowy i rum. Zagnieść na jednolitą masę. Z tak przygotowanej masy uformować kulki. Obtoczyć je w czekoladzie rozpuszczonej i oprószyć orzechami lub wiórkami kokosowymi.
Zobacz także:
Autor: Szymon Czerwiński
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN