Guacamole - przepis
Czas przygotowania: 15 min. Stopień trudności: łatwe Ilość porcji: 6
Składniki:
- 3 dojrzałe, miękkie awokado,
- 2 chili serrano lub jalapeno,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/3 cebuli białej,
- ½ cebuli czerwonej,
- pęczek posiekanej, świeżej kolendry,
- ½ łyżeczki kuminu,
- 2 limonki,
- ok. łyżeczki soli,
- opcjonalnie: pomidor, łyżka gęstej śmietany.
Do podania: 8 placków tortilla.
Sposób przygotowania:
Jedną papryczkę serrano lub jalapeno blanszujemy krótko aż trochę zmięknie. Do moździerza wrzucamy sól, podgotowaną papryczkę drobniej pokrojoną, czosnek i łyżkę kolendry. Ucieramy na pastę i odstawiamy na moment. Do dużej miski wrzucamy drobno pokrojone cebule, skrapiamy je sokiem z limonki. W osobnej misce ugniatamy widelcem awokado – nie ma być super gładkie. Dodajemy pastę z moździerza, pokrojone warzywa, dorzucamy poszatkowane drobno jalapeno, kolendrę, kumin i ewentualnie pokrojone w kostkę i obrane wcześniej ze skórki pomidory. Mieszamy całość i ewentualnie doprawiamy sokiem z limonki lub solą.
Carnitas szarpana wieprzowina po meksykańsku - przepis
Czas przygotowania: ok. 2 -2,5 h Stopień trudności: łatwe Ilość porcji: 6
Składniki:
- 500 g żeberek wieprzowych,
- 1 kg karkówki wieprzowej,
- 450 g smalcu,
- listek laurowy,
- pomarańcza,
- ½ szklanki soku z pomarańczy,
- ½ szklanki soku z ananasa ,
- 4 ząbki czosnku,
- szklanka mleka,
- sól.
Ponadto: 8 placków tortilla
Sposób przygotowania:
Wieprzowinę kroimy w duże kawałki, przyprawiamy solą z każdej strony. Smalec rozgrzewamy w sporym garnku i przekładamy do niego kawałki mięsa. Zostawiamy tak na 30 minut, następnie obracamy mięso i pozostawiamy na kolejne 30 minut. Po tym czasie dodajemy pomarańczę przekrojoną na pół, czosnek i liście laurowe. Wyłączamy gaz pod garnkiem, czekamy kilka minut aż smalec przestanie skwierczeć i obniży się lekko jego temperatura, po czym wlewamy sok z pomarańczy i ananasa. Pozostawiamy całość na kolejne 10-15 minut, co jakiś czas możemy zamieszać mięso. Następnie wlewamy mleko i gotujemy 40-50 minut aż całość będzie miała ładny, brązowy kolor, mięso będzie soczyste i miękkie. Mięso odcedzamy z tłuszczu, jeszcze ciepłe, ale nie gorące, dzielimy na mniejsze kawałki, pozbywamy się kości, błon i ew. dużych kawałków tłuszczu. Podajemy z tortillami, kolendrą, cebulą i ulubioną salsą.
Pico de gallo - przepis
Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: 10 minut Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 3 pomidory,
- świeże jalapeno,
- limonka,
- kolendra świeża,
- ½ dużej czerwonej cebuli,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Kroimy cebulę i jalapeno, dodajemy limonkę i sól, później pomidory kroimy w drobną kostkę i przerzucamy do miski. Do całości dodajemy poszatkowaną kolendrę, sporą szczyptę soli (a nawet dwie) i świeżo mielony pieprz. Mieszamy całość, schładzamy i podajemy do taco.
Totopos i nachos - przepis
Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 30 minut Stopień trudności: Łatwe
Składniki na totopos:
- 10 placków tortilla kukurydzianych lub pszennych,
- olej.
Składniki na nachos:
- totopos zrobione ze składników wyżej,
- ok. 150 g sera manchego, cheddar lub innego,
- 2-3 łyżki papryczek jalapeno ze słoika,
- ½ czerwonej papryki słodkiej,
- sól.
Do podania:
- świeża kolendra do podania,
- guacamole,
- pico de gallo itp.
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy totopos, kroimy tortille w trójkąty i na dobrze rozgrzanym oleju smażymy partiami aż ładnie się przyrumienią i zrobią chrupiące.
Wlewamy olej do rondelka na wysokość ok. 2-3 cm tak, by trójkąty tortilla mogły swobodnie pływać. Następnie odsączamy je na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu, przyprawiamy solą i rozkładamy na blaszce do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym. Paprykę słodką i jalapenio kroimy w kostkę, a ser ścieramy na grubej tarce. Posypujemy paprykami i serem totopos, wstawiamy do nagrzanego piekarnika (160-180 st. C) i czekamy aż ser zacznie się rozpuszczać, ale nie wyschnie, powinien być ciągnący.
Podajemy od razu posypane kolendrą z dodatkowymi dipami i pico de gallo.
Zobacz także:
- Kuchnia meksykańska – najciekawsze potrawy
- Przepis na potrawkę meksykańską – z kurczakiem czy z mięsem mielonym?
- Fiesta mexicana. Gorące dania kuchni meksykańskiej na zimowe wieczory
Źródło: Marieta Marecka
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska / Dzień Dobry TVN