Materiał promocyjny

Poznaj dania inspirowane kuchnią meksykańską, które idealnie sprawdzą się do wspólnego gotowania z rodziną i przyjaciółmi

Marieta Marecka w kuchni Dzień Dobry TVN
Meksyk w kuchni
Źródło: Dzień Dobry TVN
Wspólne gotowanie, to świetna forma rozrywki, ale także zacieśniania więzi. Zarówno w rodzinie, jak i w gronie przyjaciół. W kuchni Dzień Dobry TVN Marieta Marecka zaprezentowała przepisy na dania inspirowane kuchnią meksykańską, a które idealnie sprawdzą się do przygotowania w gronie najbliższych. Spróbujcie razem przygotować guacamole, carnitas, pico de gallo, totopos i nachos.
Guacamole
Guacamole
Guacamole
Źródło: East News/Ola Skowron

Guacamole - przepis

Czas przygotowania: 15 min. Stopień trudności: łatwe Ilość porcji: 6

Składniki:

  • 3 dojrzałe, miękkie awokado,
  • 2 chili serrano lub jalapeno,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/3 cebuli białej,
  • ½ cebuli czerwonej,
  • pęczek posiekanej, świeżej kolendry,
  • ½ łyżeczki kuminu,
  • 2 limonki,
  • ok. łyżeczki soli,
  • opcjonalnie: pomidor, łyżka gęstej śmietany.

Do podania: 8 placków tortilla.

Sposób przygotowania:

Jedną papryczkę serrano lub jalapeno blanszujemy krótko aż trochę zmięknie. Do moździerza wrzucamy sól, podgotowaną papryczkę drobniej pokrojoną, czosnek i łyżkę kolendry. Ucieramy na pastę i odstawiamy na moment. Do dużej miski wrzucamy drobno pokrojone cebule, skrapiamy je sokiem z limonki. W osobnej misce ugniatamy widelcem awokado – nie ma być super gładkie. Dodajemy pastę z moździerza, pokrojone warzywa, dorzucamy poszatkowane drobno jalapeno, kolendrę, kumin i ewentualnie pokrojone w kostkę i obrane wcześniej ze skórki pomidory. Mieszamy całość i ewentualnie doprawiamy sokiem z limonki lub solą.

Carnitas szarpana wieprzowina po meksykańsku
Carnitas szarpana wieprzowina po meksykańsku
Carnitas szarpana wieprzowina po meksykańsku
Źródło: East News/Ola Skowron

Carnitas szarpana wieprzowina po meksykańsku - przepis

Czas przygotowania: ok. 2 -2,5 h Stopień trudności: łatwe Ilość porcji: 6

Składniki:

  • 500 g żeberek wieprzowych,
  • 1 kg karkówki wieprzowej,
  • 450 g smalcu,
  • listek laurowy,
  • pomarańcza,
  • ½ szklanki soku z pomarańczy,
  • ½ szklanki soku z ananasa ,
  • 4 ząbki czosnku,
  • szklanka mleka,
  • sól.

Ponadto: 8 placków tortilla

Sposób przygotowania:

Wieprzowinę kroimy w duże kawałki, przyprawiamy solą z każdej strony. Smalec rozgrzewamy w sporym garnku i przekładamy do niego kawałki mięsa. Zostawiamy tak na 30 minut, następnie obracamy mięso i pozostawiamy na kolejne 30 minut. Po tym czasie dodajemy pomarańczę przekrojoną na pół, czosnek i liście laurowe. Wyłączamy gaz pod garnkiem, czekamy kilka minut aż smalec przestanie skwierczeć i obniży się lekko jego temperatura, po czym wlewamy sok z pomarańczy i ananasa. Pozostawiamy całość na kolejne 10-15 minut, co jakiś czas możemy zamieszać mięso. Następnie wlewamy mleko i gotujemy 40-50 minut aż całość będzie miała ładny, brązowy kolor, mięso będzie soczyste i miękkie. Mięso odcedzamy z tłuszczu, jeszcze ciepłe, ale nie gorące, dzielimy na mniejsze kawałki, pozbywamy się kości, błon i ew. dużych kawałków tłuszczu. Podajemy z tortillami, kolendrą, cebulą i ulubioną salsą.

Pico de gallo
Pico de gallo
Pico de gallo
Źródło: East News/Ola Skowron

Pico de gallo - przepis

Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: 10 minut Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • 3 pomidory,
  • świeże jalapeno,
  • limonka,
  • kolendra świeża,
  • ½ dużej czerwonej cebuli,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Kroimy cebulę i jalapeno, dodajemy limonkę i sól, później pomidory kroimy w drobną kostkę i przerzucamy do miski. Do całości dodajemy poszatkowaną kolendrę, sporą szczyptę soli (a nawet dwie) i świeżo mielony pieprz. Mieszamy całość, schładzamy i podajemy do taco.

Totopos i nachos
Totopos i nachos
Totopos i nachos
Źródło: East News/Ola Skowron

Totopos i nachos - przepis

Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 30 minut Stopień trudności: Łatwe

Składniki na totopos:

  • 10 placków tortilla kukurydzianych lub pszennych,
  • olej.

Składniki na nachos:

  • totopos zrobione ze składników wyżej,
  • ok. 150 g sera manchego, cheddar lub innego,
  • 2-3 łyżki papryczek jalapeno ze słoika,
  • ½ czerwonej papryki słodkiej,
  • sól.

Do podania:

  • świeża kolendra do podania,
  • guacamole,
  • pico de gallo itp.
Nachos
Nachos
Nachos
Źródło: East News/Ola Skowron

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy totopos, kroimy tortille w trójkąty i na dobrze rozgrzanym oleju smażymy partiami aż ładnie się przyrumienią i zrobią chrupiące.

Wlewamy olej do rondelka na wysokość ok. 2-3 cm tak, by trójkąty tortilla mogły swobodnie pływać. Następnie odsączamy je na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu, przyprawiamy solą i rozkładamy na blaszce do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym. Paprykę słodką i jalapenio kroimy w kostkę, a ser ścieramy na grubej tarce. Posypujemy paprykami i serem totopos, wstawiamy do nagrzanego piekarnika (160-180 st. C) i czekamy aż ser zacznie się rozpuszczać, ale nie wyschnie, powinien być ciągnący.

Podajemy od razu posypane kolendrą z dodatkowymi dipami i pico de gallo.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości