Materiał promocyjny

Poznaj dania inspirowane kuchnią meksykańską, które idealnie sprawdzą się do wspólnego gotowania z rodziną i przyjaciółmi

Meksyk w kuchni
Źródło: Dzień Dobry TVN
Wspólne gotowanie, to świetna forma rozrywki, ale także zacieśniania więzi. Zarówno w rodzinie, jak i w gronie przyjaciół. W kuchni Dzień Dobry TVN Marieta Marecka zaprezentowała przepisy na dania inspirowane kuchnią meksykańską, a które idealnie sprawdzą się do przygotowania w gronie najbliższych. Spróbujcie razem przygotować guacamole, carnitas, pico de gallo, totopos i nachos.
Guacamole
Guacamole
Guacamole
Źródło: East News/Ola Skowron

Guacamole - przepis

Czas przygotowania: 15 min. Stopień trudności: łatwe Ilość porcji: 6

Składniki:

  • 3 dojrzałe, miękkie awokado,
    • 2 chili serrano lub jalapeno,
      • 2 ząbki czosnku,
        • 1/3 cebuli białej,
          • ½ cebuli czerwonej,
            • pęczek posiekanej, świeżej kolendry,
              • ½ łyżeczki kuminu,
                • 2 limonki,
                  • ok. łyżeczki soli,
                    • opcjonalnie: pomidor, łyżka gęstej śmietany.

                      Do podania: 8 placków tortilla.

                      Sposób przygotowania:

                      Jedną papryczkę serrano lub jalapeno blanszujemy krótko aż trochę zmięknie. Do moździerza wrzucamy sól, podgotowaną papryczkę drobniej pokrojoną, czosnek i łyżkę kolendry. Ucieramy na pastę i odstawiamy na moment. Do dużej miski wrzucamy drobno pokrojone cebule, skrapiamy je sokiem z limonki. W osobnej misce ugniatamy widelcem awokado – nie ma być super gładkie. Dodajemy pastę z moździerza, pokrojone warzywa, dorzucamy poszatkowane drobno jalapeno, kolendrę, kumin i ewentualnie pokrojone w kostkę i obrane wcześniej ze skórki pomidory. Mieszamy całość i ewentualnie doprawiamy sokiem z limonki lub solą.

                      Carnitas szarpana wieprzowina po meksykańsku
                      Carnitas szarpana wieprzowina po meksykańsku
                      Carnitas szarpana wieprzowina po meksykańsku
                      Źródło: East News/Ola Skowron

                      Carnitas szarpana wieprzowina po meksykańsku - przepis

                      Czas przygotowania: ok. 2 -2,5 h Stopień trudności: łatwe Ilość porcji: 6

                      Składniki:

                      • 500 g żeberek wieprzowych,
                        • 1 kg karkówki wieprzowej,
                          • 450 g smalcu,
                            • listek laurowy,
                              • pomarańcza,
                                • ½ szklanki soku z pomarańczy,
                                  • ½ szklanki soku z ananasa ,
                                    • 4 ząbki czosnku,
                                      • szklanka mleka,
                                        • sól.

                                          Ponadto: 8 placków tortilla

                                          Sposób przygotowania:

                                          Wieprzowinę kroimy w duże kawałki, przyprawiamy solą z każdej strony. Smalec rozgrzewamy w sporym garnku i przekładamy do niego kawałki mięsa. Zostawiamy tak na 30 minut, następnie obracamy mięso i pozostawiamy na kolejne 30 minut. Po tym czasie dodajemy pomarańczę przekrojoną na pół, czosnek i liście laurowe. Wyłączamy gaz pod garnkiem, czekamy kilka minut aż smalec przestanie skwierczeć i obniży się lekko jego temperatura, po czym wlewamy sok z pomarańczy i ananasa. Pozostawiamy całość na kolejne 10-15 minut, co jakiś czas możemy zamieszać mięso. Następnie wlewamy mleko i gotujemy 40-50 minut aż całość będzie miała ładny, brązowy kolor, mięso będzie soczyste i miękkie. Mięso odcedzamy z tłuszczu, jeszcze ciepłe, ale nie gorące, dzielimy na mniejsze kawałki, pozbywamy się kości, błon i ew. dużych kawałków tłuszczu. Podajemy z tortillami, kolendrą, cebulą i ulubioną salsą.

                                          Pico de gallo
                                          Pico de gallo
                                          Pico de gallo
                                          Źródło: East News/Ola Skowron

                                          Pico de gallo - przepis

                                          Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: 10 minut Stopień trudności: łatwe

                                          Składniki:

                                          • 3 pomidory,
                                            • świeże jalapeno,
                                              • limonka,
                                                • kolendra świeża,
                                                  • ½ dużej czerwonej cebuli,
                                                    • sól, pieprz.

                                                      Sposób przygotowania:

                                                      Kroimy cebulę i jalapeno, dodajemy limonkę i sól, później pomidory kroimy w drobną kostkę i przerzucamy do miski. Do całości dodajemy poszatkowaną kolendrę, sporą szczyptę soli (a nawet dwie) i świeżo mielony pieprz. Mieszamy całość, schładzamy i podajemy do taco.

                                                      Totopos i nachos
                                                      Totopos i nachos
                                                      Totopos i nachos
                                                      Źródło: East News/Ola Skowron

                                                      Totopos i nachos - przepis

                                                      Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 30 minut Stopień trudności: Łatwe

                                                      Składniki na totopos:

                                                      • 10 placków tortilla kukurydzianych lub pszennych,
                                                        • olej.

                                                          Składniki na nachos:

                                                          • totopos zrobione ze składników wyżej,
                                                            • ok. 150 g sera manchego, cheddar lub innego,
                                                              • 2-3 łyżki papryczek jalapeno ze słoika,
                                                                • ½ czerwonej papryki słodkiej,
                                                                  • sól.

                                                                    Do podania:

                                                                    • świeża kolendra do podania,
                                                                      • guacamole,
                                                                        • pico de gallo itp.
                                                                          Nachos
                                                                          Nachos
                                                                          Nachos
                                                                          Źródło: East News/Ola Skowron

                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                          Przygotowujemy totopos, kroimy tortille w trójkąty i na dobrze rozgrzanym oleju smażymy partiami aż ładnie się przyrumienią i zrobią chrupiące.

                                                                          Wlewamy olej do rondelka na wysokość ok. 2-3 cm tak, by trójkąty tortilla mogły swobodnie pływać. Następnie odsączamy je na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu, przyprawiamy solą i rozkładamy na blaszce do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym. Paprykę słodką i jalapenio kroimy w kostkę, a ser ścieramy na grubej tarce. Posypujemy paprykami i serem totopos, wstawiamy do nagrzanego piekarnika (160-180 st. C) i czekamy aż ser zacznie się rozpuszczać, ale nie wyschnie, powinien być ciągnący.

                                                                          Podajemy od razu posypane kolendrą z dodatkowymi dipami i pico de gallo.

                                                                          Zobacz także:

                                                                          Źródło: Marieta Marecka

                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska / Dzień Dobry TVN

                                                                          Materiał promocyjny
                                                                          podziel się:

                                                                          Pozostałe wiadomości