Newsy

Filip Chajzer i polskie ziemniaki z polską flagą!

Od 26 maja sklepy mają obowiązek oznaczania ziemniaków flagą państwa, z którego pochodzą. Jak zapowiedział minister Jan Krzysztof Ardanowski niedługo flagi mogą się także pojawić przy innych produktach np. mięsie. Co na ten temat sądzą sprzedawcy i konsumenci?  Sprawdził to Filip Chajzer.

Polskie produkty z polską flagą

W ten sposób ministerstwo zrealizowało postulaty rolników z organizacji Agro Unia, którzy sprzeciwiali się sytuacji, gdy w marketach pod marką "Polskie jedzenie" pojawiały się przepakowane produkty pochodzące z innych krajów. Filip Chajzer postanowił dokładniej zbadać temat.

Zobacz też: CBŚP. Policjanci mieli odpoczywać... przypadkiem znaleźli narkotyki! >>> 

Konsument ma prawo wiedzieć

Jan Krzysztof Ardanowski, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi:

  • ✔Zachęcamy producentów do zamieszczania znaku PRODUKT POLSKI na swoich artykułach.
  • Zaczęliśmy od znakowania ziemniaków, dlatego, że na rynku do tej pory były ziemniaki importowane z Egiptu, Maroka, Hiszpanii, które były sprzedawane jako ziemniaki polskie. To trzeba wyeliminować. Konsumenci mają prawo zadecydować, czy chcą egipskie , czy polskie, ale nie można ich wprowadzać w błąd.Kupując PRODUKT POLSKI masz wpływ na wzrost sprzedaży krajowych produktów‼
Zobacz też: Nikotynowa prohibicja. Beverly Hills zakazuje sprzedaży wyrobów tytoniowych >>> 

Warunki oznakowania produktu znakiem „Produkt polski”

Jak czytamy na stronie Ministerstwa Rolnictwa: 

  • Produkty muszą być wyprodukowane z surowców wytworzonych na terenie Polski z tym, że w produktach przetworzonych dopuszcza się użycie importowanych składników (np. przypraw, bakalii) w ilości do 25% masy tych produktów, pod warunkiem, że składniki takie nie są wytwarzane w kraju.
  • Produkty nieprzetworzone mogą zostać oznakowane informacją „Produkt polski” jeżeli produkcja, uprawa lub hodowla, w tym zbiory, dojenie w przypadku krów, owiec i kóz odbyła się na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. W przypadku mięsa dodatkowo wymaga się, aby zostało pozyskane ze zwierząt urodzonych, chowanych i ubitych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, a w przypadku innych niż mięso produktów pochodzenia zwierzęcego, aby zostały one pozyskane od zwierząt, których chów odbywa się na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.

Zobacz też: Wystawa "Dzban roku" w Muzeum Narodowym w Szczecinie >>> 

Co sądzisz o tym artykule?
61
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0