Nowy grzyb w polskich lasach - złotak wysmukły
Złotak zasnuty, nazywany również złotoborowikiem wysmukłym nie jest typowy dla polskich lasów i jest gatunkiem zawleczonym. Nie jest jednak tak niebezpieczny, jak bywa przedstawiany. To faktycznie grzyb inwazyjny, jednak nie jest groźny dla człowieka. Pierwsze wzmianki o zaobserwowaniu go w polskich lasach pochodzą w 2007 roku, a w 2014 odnotowano wysyp owocników. Jak wygląda złotak zasnuty i czy można go jeść?
Jak wygląda złotak wysmukły, czyli złotoborowik wysmukły
Złotak zasnuty wyglądem przypomina borowika sosnowego. To, co go od niego odróżnia to charakterystyczny, żłobkowany trzon. Jego kapelusz, wypukły, matowy i rudy osiąga średnicę od 4 do 20 cm. Trzon jest stosunkowo długi, jak u koźlarzy, w kolorze żółtawym lub brzoskwiniowym z bruzdkowaną, żłobkowaną powierzchnią. Z kolei miąższ grzyba jest różowawy w kolorze i barwa ta nie zmienia się pod wpływem uszkodzeń.
Czy złotak wysmukły jest jadalny?
Zlotoborowik wysmukły jest grzybem jadalnym o wysokich walorach smakowych. Należy do borowików, a zatem warto przygotowywać z niego potrawy, jak z popularnych w Polsce borowików, np. w postaci smażonej, marynowanej lub w sosie.
Gdzie występuje złotak wysmukły?
Grzyb ten rośnie przede wszystkim w lasach sosnowych, ale nadmorskich. Można go spotkać zarówno na obrzeżach lasu, jak i w głębi. Owocniki można zbierać od lata do jesieni.
Zobacz także:
- Uszy Judasza i rozczochrane kalafiory, czyli nietypowe grzyby w polskich lasach. Co warto zbierać?
- Ten niebieski grzybek wygląda na trujący, jednak czy jest taki w rzeczywistości?
- Czernidłak kołpakowaty - grzyb z "roztapiającym się" kapeluszem. Czy jest jadalny?
Autor: Teofila Siewko
Źródło: grzyby.pl/grzyby-mykologia.pl
Źródło zdjęcia głównego: Polaris17/Getty Images