Grzybobranie z Małgorzatą Pieczyńską
Małgorzata Pieczyńska dzieli swoje życie na dwa domy - w Polsce i w Szwecji. Zarówno w jednym, jak i w drugim kraju uwielbia chodzić na grzyby.
- Ja jestem fanką, ale muszę przyznać, że jestem potwornie zepsuta moim sztokholmskim lasem. I tam są grzyby, kilogramowe borowiki po prostu jak dwie dłonie i zdrowe. (...) Po prostu las jest piękny. W lesie są zioła, są wrotycze, nawłocie. Diamenty są w lesie, potem jak się tego dużo nazbiera, to można ususzyć - powiedziała aktorka.
Małgosia ma doświadczenie w zbieraniu grzybów, więc szybko potrafi ocenić, który nadaje się do jedzenia, a który powinien zostać w lesie.
- Zbieram borowiki, podgrzybki, kurki i rydze. Bezpiecznie. Kurki nigdy nie mają robali, więc to jest fajne. Rydze mają robale, trzeba uważać, ale za to są pyszne. No i umiem dobrze to rozróżnić. W ogóle nie zbieram innych blaszkowców, nie pukam w kapelusz. Po prostu biorę nożyk, przekrawam, patrzę, czy nie ma jakichś tam pozostałości robaków - przyznała.
Rodzinne letnisko Pieczyńskiej, które znajduje się w lesie, zbudowali jej rodzice w latach 70.
- No i ja już jakoś tutaj wrosłam w to miejsce. Tutaj biegała mała Małgosia, pomagałam ojcu przy budowie. To to były czasy, kiedy ojciec sam własnymi rękami budował dom. Tak że ja gotowałam, pomagałam, bardzo duży udział brałam w tym. To była taka, wiesz, domowa manufaktura - przyznała.
Przysmaki z kuchni Małgorzaty Pieczyńskiej
Aktorka interesuje się również ziołami i roślinami, które można ususzyć. Przygotowuje z nich autorskie mieszanki herbat.
- Tutaj są krwawniki, jarzębina, i róża, przywrotniki, kocanka, którą wcale niełatwo znaleźć - stwierdziła Pieczyńska.
W kuchni Małgorzaty można znaleźć nie tylko grzyby czy zioła, ale również pyszne przetwory, które sama robi.
- To są śliwki z czarną czekoladą. Ale takim faworytem sezonu, hitem są śliwki w czerwonym winie z kardamonem. To nie jest taki kompot, tylko deser - dodała.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Jak przechowywać suszone grzyby? Których nie suszyć? Wskazówki i sprawdzone sposoby
- Grzyby marynowane. Przepisy na marynaty i marynowanie
- Zapiekane grzyby w sosie serowym pod ciastem francuskim z sałatką ziołową - przepis Sebastiana Olmy
Autor: Justyna Piąsta
Reporter: Piotr Wojtasik
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN