Małgorzata Pieczyńska potrafi znaleźć w lesie prawdziwe skarby. "Jak się tego dużo nazbiera, to można ususzyć"

Małgorzata Pieczyńska potrafi znaleźć w lesie prawdziwe skarby. "Jak się tego dużo nazbiera, to można ususzyć"
Źródło: Dzień Dobry TVN
Grzybobranie z Małgorzatą Pieczyńską
Grzybobranie z Małgorzatą Pieczyńską
Kącik jesieniary
Kącik jesieniary
Styl jesieniary - swetry i spódnice
Styl jesieniary - swetry i spódnice
Dary jesieni z ogrodu Małgosi Pieczyńskiej
Dary jesieni z ogrodu Małgosi Pieczyńskiej
Skarby jesieni – pomysły na pyszne przetwory
Skarby jesieni – pomysły na pyszne przetwory
Jesienne wianki do każdego wnętrza
Jesienne wianki do każdego wnętrza
Jesienne smaki
Jesienne smaki
Rozgrzej się na jesień
Rozgrzej się na jesień
Małgorzata Pieczyńska kocha przyrodę. Uwielbia zbierać grzyby, a także zioła i różnego rodzaju rośliny, z których robi aromatyczne mieszanki herbat. Aktorka zaprosiła Piotra Wojtasika z Dzień Dobry TVN do swojego rodzinnego letniska, gdzie można znaleźć mnóstwo darów natury.

Grzybobranie z Małgorzatą Pieczyńską

Małgorzata Pieczyńska dzieli swoje życie na dwa domy - w Polsce i w Szwecji. Zarówno w jednym, jak i w drugim kraju uwielbia chodzić na grzyby.

- Ja jestem fanką, ale muszę przyznać, że jestem potwornie zepsuta moim sztokholmskim lasem. I tam są grzyby, kilogramowe borowiki po prostu jak dwie dłonie i zdrowe. (...) Po prostu las jest piękny. W lesie są zioła, są wrotycze, nawłocie. Diamenty są w lesie, potem jak się tego dużo nazbiera, to można ususzyć - powiedziała aktorka.

Małgosia ma doświadczenie w zbieraniu grzybów, więc szybko potrafi ocenić, który nadaje się do jedzenia, a który powinien zostać w lesie.

- Zbieram borowiki, podgrzybki, kurki i rydze. Bezpiecznie. Kurki nigdy nie mają robali, więc to jest fajne. Rydze mają robale, trzeba uważać, ale za to są pyszne. No i umiem dobrze to rozróżnić. W ogóle nie zbieram innych blaszkowców, nie pukam w kapelusz. Po prostu biorę nożyk, przekrawam, patrzę, czy nie ma jakichś tam pozostałości robaków - przyznała.

Rodzinne letnisko Pieczyńskiej, które znajduje się w lesie, zbudowali jej rodzice w latach 70.

- No i ja już jakoś tutaj wrosłam w to miejsce. Tutaj biegała mała Małgosia, pomagałam ojcu przy budowie. To to były czasy, kiedy ojciec sam własnymi rękami budował dom. Tak że ja gotowałam, pomagałam, bardzo duży udział brałam w tym. To była taka, wiesz, domowa manufaktura - przyznała.

Przysmaki z kuchni Małgorzaty Pieczyńskiej

Aktorka interesuje się również ziołami i roślinami, które można ususzyć. Przygotowuje z nich autorskie mieszanki herbat.

- Tutaj są krwawniki, jarzębina, i róża, przywrotniki, kocanka, którą wcale niełatwo znaleźć - stwierdziła Pieczyńska.

W kuchni Małgorzaty można znaleźć nie tylko grzyby czy zioła, ale również pyszne przetwory, które sama robi.

- To są śliwki z czarną czekoladą. Ale takim faworytem sezonu, hitem są śliwki w czerwonym winie z kardamonem. To nie jest taki kompot, tylko deser - dodała.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości